Snigende sygdom rammer mange - men de ved ikke, at de er syge

Type 2 diabetes er en sygdom i voldsom vækst, men en sygdom der udvikler sig så langsomt hos den enkelte, at mange har den uden at vide det.

Der blev delt pjecer og æbler ud på Nørrebro i dag. Og så blev der udført test for type 2 diabetes.

Sygdommen er i voldsom vækst, men mange har den uden at vide det. Derfor tager Center for Diabetes lige nu rundt i København, for at gøre opmærksom på sygdommen.

- Det vi gør i dag er at teste og prøve at finde dem der har diabetes, men ikke ved det. Vi siger ikke at de har diabetes, men vi viser dem deres risikogruppe og så anbefaler vi dem måske at gå til egen læge, siger Charlotte Glümer, Centerchef i Center for Diabetes i København. 

Tal(er) for sig selv

I følge Diabetesforeningen er antallet af diabetikere i Danmark fordoblet på 10 år og alene i Region Hovedstaden anslår man at 63.530 har diagnosen type 2 diabetes.

Samtidigt regner man med, at omkring 19.600 personer sygdommen uden at vide det.

- Det er vigtigt, at oplyse om sygdommen så flere kan blive henvist til deres egen læge og blive testet. Vi ved at man kan lære at leve med sin sygdom og hvis man er klar over sin diagnose kan man mestre sit liv og have et godt liv med diabetes, siger Charlotte Glümer. 

Center for Diabetes giver ikke selv diagnosen, men de bruger en test lavet af Diabetes Research Center i England, der med syv simple spørgsmål giver en indikation af ens risikogruppe.

Og det er et vigtigt sted at starte, så flere kan blive behandlet i tide.

- Hvis man kommer i behandling for sit blodsukker, sit blodtryk og sit kolesterol, så lever man længere, så får man en bedre livskvalitet og så får man ikke følgesygdomme, siger Charlotte Glümer der er centerchef i Center for Diabetes i København.

Risikoen overrasker mange

Hana Oqlah er sundhedsformidler i Center for Diabetes og hun har gennemført mange tests og placeret mange i højrisikogruppen.

- Man får mange forskellige reaktioner og mange spærrer øjnene op og siger "nej, det er ikke rigtigt", fordi de har ikke lyst til at tænke på det.

- Men mange reagerer også på det og siger, at nu vil de være mere opmærksomme på det, siger Hana Oqlah.

Det er den effekt Center for Diabetes håber på. Generelt vil de have flere til lægen og derfor målretter de også deres indsats og går på gaden for at møde målgrupperne i øjenhøjde.

- Vi ved at der er nogle borgere som aldrig kommer i sundhedsvæsenet, og det er typisk mænd over 45, med en kort uddannelse og en lav indkomst. Mænd i det hele taget har også en større risiko for at få diabetes, og derfor er det en særlig gruppe for os, siger Charlotte Glümer.

Almindelige symptomer på type 2-diabetes

- Træthed
- Øget tørst
- Hyppig vandladning
- Dårlig sårheling

Test din risiko her

Kilde: Diabetesforeningen

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik