Udenlandske firmaer strømmer til - men på særligt område halter vi efter nabohovedstæder

I 2022 etablerede stribevis af internationale virksomheder hovedsæde i hovedstadsområdet. Og generelt er vi i Danmark gode til at lokke virksomheder til, men på ét punkt halter vi efter vores nordiske naboer.

2022 var et flot år for erhvervsfonden Copenhagen Capacity, der arbejder for at tiltrække internationale virksomheder og investeringer til hovedstadsområdet. 

Det lykkedes nemlig at få 31 internationale virksomheder til at slå sig ned. Med det kom også 1800 nye jobs og et rekordhøjt BNP-bidrag på 7,5 milliarder kroner til følge.

- Danmark som sådan er jo virkelig interessant, men hovedstaden er særlig attraktiv, forklarer Asbjørn Overgaard Christiansen, direktør i Copenhagen Capacity, til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvad er Copenhagen Capacity?

  • Copenhagen Capacity er en offentlig finansieret erhvervsdrivende fond.

  • Den blev etableret i 1994 som en uafhængig erhvervsdrivende fond af Københavns og Frederiksberg kommuner samt Københavns, Frederiksborg og Roskilde amter.

  • Copenhagen Capacitys arbejder med at tiltrække internationale virksomheder og investeringer til Østdanmark og talenter til dansk erhvervsliv.

  • Arbejdet er i vidt omfang finansieret af offentlige midler suppleret med bidrag fra private fonde og virksomheder.

Kilde: Copenhagen Capacity

- Her har vi en koncentration af universiteter og virksomheder, som gør, at det er enormt attraktivt at være her for internationale virksomheder, fortsætter han.

Det høje antal virksomheder og nye jobs i hovedstadsområdet og særligt København vækker glæde hos Mia Nyegaard (R), der er kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune og bestyrelsesmedlem i Copenhagen Capacity.

- Som politiker er jeg jo glad for, at København er så attraktiv en by, at vi kan tiltrække både medarbejdere og virksomheder, der gerne vil have deres hovedsæder her. 

Højteknologisk kinesisk kram i hovedstaden

En af de virksomheder som har etableret hovedsæde i hovedstaden med hjælp fra Copenhagen Capacity, er den kinesiske elbils-fabrikant og tech-virksomhed XPENG, der kom til Danmark for halvandet år siden.

- Det er her, der er størst elbilsalg og størst modenhed for elbilkøb, forklarer Joachim Vishart Hummel-Gryholm, marketingchef hos XPENG, til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Joachim Vishart Hummel-Gryholm, marketingchef i XPENG, fortæller at særligt hovedstadens grønne fokus er med til at tiltrække virksomheder i som XPENG.
Joachim Vishart Hummel-Gryholm, marketingchef i XPENG, fortæller at særligt hovedstadens grønne fokus er med til at tiltrække virksomheder i som XPENG.
Foto: Leo Mortensen / TV 2 Kosmopol

XPENG overvejer at udvide deres forretning i hovedstadsområdet, og ifølge Joachim Vishart Hummel-Gryholm, kan flere i samme sektor følge trop.

- Det er ikke kun XPENG eller kinesiske selskaber, der overvejer det, siger han.

Danmark halter bagefter på investeringer

Hovedstadsområdet er dog ikke flyvende på alle områder, når det kommer til at tiltrække internationale virksomheder og investeringer. 

Ser man på de såkaldte venture kapital investeringer, altså risikovillige investeringer fra udlandet, blev det i 2022 til 66 investeringer i hovedstadsområdet. 

I Helsinki derimod landede man 68 investeringer, i Oslo blev det til 135 investeringer og 139 i Stockholm.

Ifølge Asbjørn Overgaard Christiansen skyldes det et manglende politisk fokus på området.

- Det betyder, at der er nogle lovgivningsmæssige ting omkring investeringer i start-up-virksomheder, som i Danmark ikke er på højde med de andre lande, forklarer han. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik