Kritiserer for lange ventetider på behandling af kræft - ’Færre vil overleve'

Alt for få bliver behandlet for kræft til tiden. Færre vil overleve, hvis ikke der bliver gjort noget, mener Kræftens Bekæmpelse.

Det går den gale vej.

Sådan lyder Kræftens Bekæmpelses dom over regionernes behandlingstid af kræftpatienter.

Nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser nemlig, at det kun er 24 procent af kvinderne i Region Hovedstaden, der bliver behandlet for brystkræft til tiden, mens det gælder for 42 procent i Region Sjælland.

Sammen er de to regioner de dårligste i landet til at få brystkræftramte kvinder opereret hurtigt.

Det til trods for, at alle regioner har givet hinanden håndslag på en målsætning om, at 90 procent skal behandles til tiden.

Den er dog også gal med andre kræftpakkeforløb.

Således viser landsdækkende tal, at blot 74 procent af alle kræftpakkeforløb bliver gennemført til tiden. Et fald på syv procentpoint på blot tre måneder, og det det laveste nogensinde målt, siden man i 2013 begyndte at indsamle data om kræftområdet.

- Det er meget foruroligende, at vi nu får den laveste målopfyldelse nogensinde. Det skulle jo gerne gå den anden vej. Det er udtryk for, at vi har et presset sundhedsvæsen, som også på kræftområdet viser, at vi ikke kan leve op til de ting, vi har lovet hinanden, siger Jesper Fisker, der er direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Han frygter, at det er kræftpatienterne, der kommer til at betale prisen for det pressede sundhedsvæsen.

I Region Sjælland har man for næste års budget afsat ekstra 36 millioner kroner til netop kræftområdet, men det er langt fra nok til at løse problemerne med behandling til tiden, mener Jesper Fisker.

Også Heino Knudsen (S), der er regionsrådsformand i Region Sjælland er godt klar over, at pengene ikke er nok. Han peger på medarbejdermangel som den største årsag til, regionen ikke kan behandle kræftpatienter til tiden.

- Det er enormt vigtigt for os at investere de her penge blandt andet for at kunne fjerne nogle af de flaskehalse, vi har på kræftområdet, men når det er sagt, så har vi lige så meget behov for medarbejderne, som vi mangler, siger han til TV 2 Øst.

For ham handler det i høj grad om at få en bedre fordeling af personaleressourcerne på tværs af landet, hvilket penge ikke ændrer på.

Alligevel håber han, at de 36 millioner kan være med til at kompensere, så behandlingstiden kan blive bedre.

Tilbage hos Kræftens Bekæmpelse er det dog langt fra nok at håbe. Her mener Jesper Fisker nemlig, at vi decideret gambler med folks liv.

- Det er jo en grund til, at man har indført de lægefagligt begrundede forløbstider. Kræft er en akut sygdom, hvor tid er afgørende. Jo længere man venter på at komme i behandling, jo dårligere er chancen for at overleve. Så det er bekymrende, siger Jesper Fisker.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik