Dansk verdensstjerne blev smidt ud af DBU, fordi han var bøsse

Leif Rovsing er en af Danmarkshistoriens største tennisstjerner, men hans homoseksualitet kom til at koste ham dyrt. Se mere i andet afsnit af 'Regnbuen over København'.

- Han var Caroline Wozniacki gange fem.

Sådan beskriver forfatter René Kural tennisstjernen Leif Rovsing, der døde i 1977.

- Rovsing vandt fem danske mesterskaber, blev svensk mester, var med til Wimbledom i 1910, var med til OL i 1912 og kom i finalen ved VM i 1926, fortæller René Kural. 

Men trods sin stjernestatus blev Leif Rovsing i 1917 smidt ud af både tennisklub og af Dansk Boldspil Union.

Man havde opdaget, at Rovsing var bøsse, og den skam kunne man ikke have hængende over sig. Heldigvis havde Leif Rovsing selv penge, og han skabte efterfølgende sin egen klub og byggede sin egen tennisbane i Hellerup. Rovsings egen bane - en indendørsbane - findes stadig i dag.

quote Han var Caroline Wozniacki gange fem.

Forfatter René Kural om Leif Rovsing

I TV 2 Lorrys serie 'Regnbuen over København' går Jobbe Pilgaard i løbet af seks programmer på opdagelse i 100 års homo-historie. I dag kan homoseksuelle blive viet i kirken, de betragtes som ligeværdige borgere og kan frit udleve seksualiteten.

Men sådan har det ikke altid været. København har i 100 år været mødested for ligesindede, lagt jord til skandalerne og ikke mindst været kampplads for seksuel ligestilling. Du kan se andet afsnit af serien i aften kl. 19.30 i TV 2 Lorry eller når det passer dig ved at klikke her

Op til 1930 var det kriminelt at være homoseksuel i Danmark, men efter den store sædelighedsskandale i 1906, som du kan læse mere om her, blev der behov for at tage straffeloven op til revision.

København var var kampplads for homoseksuelle

I 1930 blev loven ændret, så det nu ikke længere var strafbart at være homoseksuel, fortæller historiker Peter Edelberg i programmet.

quote Det var meget tidligt i Danmark, at homoseksuelle forhold blev afkriminaliseret i forhold til resten af Nordeuropa.

Peter Edelberg, historiker

- Det var meget tidligt i Danmark, at homoseksuelle forhold blev afkriminaliseret i forhold til resten af Nordeuropa. I Sverige skete det i 1944 og i Norge først i 1971, siger Peter Edelberg.

Men det var ikke rent fremskridt. For selvom de homoseksuelle ikke længere kunne straffes for deres seksualitet, så blev de i stedet betragtet som syge. Og samfundssynet gjorde, at de stadig måtte holde deres seksualitet skjult.

Du kan blive meget klogere på 100 års homo-historie i København ved at følge serien her.

Læs også vores webdok, der går tæt på nogle af de mennesker, som betalte dyrt og nogle af dem, der kom til at gøre en forskel i kampen for rettigheder.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik