Ida og familien købte drømmehuset - så modtog de en uventet regning

Energipriserne er steget markant. Det mærker Ida Corina Jahn og hendes familie, der netop har købt deres drømmehus i Rødovre.

Ida Corina Jahn er i fuld gang med at pakke familiens nuværende hjem på Frederiksberg ned. Familien har nemlig købt et hus i Rødovre.

Men glæden over huskøbet fik sig forleden et ordentligt nøk nedad, da der tikkede en uventet regning ind.

- Jeg blev helt vildt overrasket, fortæller Ida Corina Jahn til TV 2 Lorry.

"Det må være en fejl"

Regningen lød på 8.000 kroner og dækker over halvanden måneds forbrug af naturgas. I et hus familien altså ikke er flyttet ind i endnu.

- Jeg tænkte, der må være sket en fejl. Det er den vildeste uventede regning jeg nogensinde har modtaget.

Men der var altså ikke tale om en fejl. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen).

Derfor er det blevet så dyrt at bruge naturgas til opvarmning

Det er en kompliceret international situation, der betyder, at nogle af de danske varmekunder skal dykke dybt i tegnebogen, når vinterens varmeregning skal betales. 


Det fortæller Tim Behnke, der er udviklingschef i Dansk Fjernvarme.


- I Danmark valgte vi i 1992 at bruge naturgassen fra Nordsøen. Den gjorde os uafhængige af Mellemøsten og så var det dengang et grønt alternativ. Men sådan er det ikke mere. I dag får Europa hovedparten af sin gas fra Rusland, og med situationen mellem Putin og Ukraine er der usikkerhed om gasleverancerne, og så stiger prisen. Samtidig er Tyskland i færd med at udfase både atomkraft og kulfyrede kraftværker - derfor stiger efterspørgslen på gas. Rusland er den største leverandør. Derefter kommer Algeriet - og så Norge, forklarer han.


Det er politisk besluttet, at naturgassen i Danmark skal være udfaset inden 2030. Flere af fjernvarmeselskaberne er godt i gang med at finde alternativer, og nu er de høje gaspriser med til at motivere. Det giver kronede dage til de fjernvarmeselskaber, der allerede nu ikke er afhængige af gas. Og dermed stiger interessen for fjernvarme.


- Vi ser stor interesse fra nye kunder. Men det er jo på en ulykkelig baggrund, selv om de alligevel senest i 2030 skal skifte, siger Tim Behnke.


Han forklarer, at naturgassen skal være udfaset inden 2030. Og Efter 2040 begynder så udfasningen af den biomasse, der i dag resulterer i billig varmeproduktion.

"En særlig situation"

For selvom der i salgsopstillingen på det nye hus stod, at det ville koste 22.000 kroner om året at opvarme huset, så forventes regningen på naturgas at løbe op i mindst 30.000 kroner årligt.

Ifølge Jack Kristensen fra SEAS-NVE, der leverer varmen til blandt andet familien-Schrøder-Jahns hus i Rødovre, er der flere årsager til den store udskrivning.

- Vi har gennem hele efteråret set, at naturgaspriserne er steget meget markant på grund af lave naturgaslagre og på grund manglende import fra Rusland.

Betyder det, at man fremadrettet skal lægge flere tusinde kroner til side?

- Vi er i en helt særlig situation lige i øjeblikket, men vi kan ikke garantere, at der ikke kommer tilsvarende prisstigninger på et senere tidspunkt, lyder det fra Jack Kristensen.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Sådan har prisen på naturgas udviklet sig.
Sådan har prisen på naturgas udviklet sig.
Foto: Grafik: Amalie Vixø Drøscher

For familien Schrøder-Jahn betyder det, at de nu skal lægge 1.000 kroner ekstra til side om måneden til naturgas.

Og det store indhug i husholdningsbudgettet får betydning.

- Vi må kigge på vores forbrug. Dels madvarer, men også på fornøjelser og fritidsaktiviteter. Jeg skal heller ikke afvise, at vi kommer til at have en lidt lavere temperatur i huset, siger Ida Corina Jahn.

Energipriser på himmelflugt

Familien er dog langt fra de eneste, der er påvirket af stigende energipriser. De seneste måneder er priserne på el, benzin og naturgas nemlig eksploderet. 

Derfor har regeringen torsdag indkaldt Folketingets partier til drøftelser om netop de høje energipriser. Det kommer til at foregå på tirsdag.

I en skriftlig kommentar til Ritzau siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S):

- Regeringen ser med stor alvor på de stigende energipriser, som vi med voksende bekymring har fulgt helt tæt.

Samme dag sagde Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen:

- Rigtig mange oplever lige nu voldsomme prisstigninger på varme og el, som desværre gør det meget dyrere at være dansker, og opfordrede regeringen til at indkalde til forhandlinger.

I artiklen herunder kan du få de bedste tips til, hvordan du sænker din elregning:


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik