Årelang tradition stopper på Roskilde Festival - næste år må hegnet ikke væltes

Ankomsten til Roskilde Festival vil blive anderledes i 2022.

Roskilde Festival plejer at blive løbet i gang af tusindvis af gæster, der sidder sammen i kø og venter på at få væltet hegnet om festivalpladsen og spurte ind med teltdug og pavilloner under armen og kæmpe om yndlings campingpladsen.

Og efter to års aflysninger kan 85.000 gæster nu se frem til at deltage i det udskudte 50 års jubilæum til sommer næste år.

Men det bliver uden store forsamlinger af mennesker udenfor campingspladsen, der venter på at løbe ind, for sådan ønsker festivalen ikke at begynde næste år.

- Hele det scenarie, synes vi ikke, rimer så godt på en situation, hvor der stadig er corona i samfundet. Der kunne vi godt ønske os en ankomst med lidt mindre tempo og tæthed, siger Henrik Bondo Nielsen, der er divisionschef for deltagerdivisionen på Roskilde Festival.

Planlægningen af festivalen er i fuld gang og coronavirus markerer sig stadig. Derfor vil ankomsten til festivalen blive anderledes.

- Vi kigger ind i en første festival efter corona, og noget af det, som vi arbejder på, er at få hele ankomsten til at blive mere præget af forudsigelighed og ro end der har været før, siger Henrik Bondo Nielsen.

Halvdelen af Roskilde Festival skal graves op. For i jorden under campingpladserne er der grus, der bliver gravet op og brugt til byggerier. Det kan komme til at give massive pladsproblemer.

Vores YouTube-redaktionen forklarer det hele her:

Reservation på forhånd?

Festivalen bliver tilpasset og justeret for hvert år, og næste år er altså ingen undtagelse.

- Der er så mange nye ting i det, og vi vil være sikre på, at vi gør det så godt som muligt, så det tager vi os tid til at planlægge, siger Henrik Bondo Nielsen.

Nogle af mulighederne, der bliver kigget på er, at gæster skal reservere, bestille eller tilkøbe plads til bestemte områder.

- Vi kan på nuværende tidspunkt ikke sige, hvordan man skal forholde sig, hvis man har et stærkt ønske om at bo et bestemt sted, siger  Henrik Bondo Nielsen. 

Men han understreger, at det vil blive meldt ud i god tid.

quote Vi er i gang med at finde arealer til erstatning for dem, der er forsvundet siden 2019

Grusgravning spiser sig ind på festivalplads

Coronavirus er dog ikke det eneste forhold, der truer med at forandre Roskilde Festival, som vi kender det.

Dele af festivalens camping- og parkeringsareal spreder sig nemlig over et område, der er udlagt til indvinding af råstoffer. Inden for de kommende år bliver de første områder på campingafsnittet omdannet til store jordhuller.

- Der er lige nu behageligt stille på de områder, vi bruger, men vi er i gang med at finde arealer til erstatning for dem, der er forsvundet siden 2019, hvor vi sidst var der. Det drejer siger primært om caravan og noget parkering, siger Henrik Bondo Nielsen.

Efter planen bliver de næste campingområder af festivalen gravet op i løbet af 2023, oplyser Region Sjælland. 

Dermed står festivalen med en tetrislignende udfordring i fremtiden: Hvordan får de plads til et uændret antal gæster på et væsentligt mindre område?

Henrik Bondo Nielsen fortæller, at de kigger på matrikelkort og taler med grundejere for at kunne flytte på festivalen. 

- Det fantastiske ved Roskilde Festivals campingområde, er, at det er sammenhængende med selve festivalpladsen, hvilket gør, at vi kan bygge det, vi kalder en storby. Hvis vi bliver tvunget til at flytte ud, bliver det mere små landsbyer, hvor gæsterne skal rejse med tog eller bus ind til et mindre centrum, siger han.

Roskilde Festival er Nordeuropas største musikfestival og hører til blandt de største i Europa. 

Festivalen fejrer til sommer 50 års jubilæum - en fejring, der egentlig skulle have fundet sted i sommeren 2020.

Coronapandemien har dog ført til, at Roskilde Festival blev aflyst og udskudt både i 2020 og 2021.

Området skraveret med orange er udset til råstofudvinding inden for de næste 15 år.
Området skraveret med orange er udset til råstofudvinding inden for de næste 15 år.
Foto: Stiig Hougesen/SH Luftfoto

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik