Roskilde vil udleje telte og pavilloner til festivaldeltagere i bæredygtighedens navn

Det er langt fra bæredygtigt at tage på festival – men det skal det være i fremtiden, og derfor vil Roskilde Festival nu flytte grænserne for.

Forestil dig at du skal pakke til Roskilde Festival. Du pakker en rygsæk med tøj, en pose med mad og en klapstol. 

Og intet andet.

Sådan kan festivalforberedelserne se ud, hvis du lejer dit campingudstyr på Roskilde Festival.

Festivalen slår endnu et slag for bæredygtigheden og klimaet og vil gøre op med brug og smid væk-kulturen, der er et velkendt fænomen i campingområderne på Roskilde Dyrskueplads efter festivalen.

Derfor har festivalen nu lanceret en udlejningsportal, hvor du kan leje både telte, pavilloner og luftmadrasser.

- Vi har vidst alle sammen set billeder efter Roskilde Festival, hvor mange ting er blevet efterladt. Meget af affaldet er forskellige typer campingudstyr. Vi vil gerne gøre nemmere for vores deltagere at gøre det rigtige, og vi kan sagtens forstå, at bare fordi man kommer til Roskilde og skal være der i otte dage, kommer man ikke nødvendigvis med et telt, som man bruger af resten af året, siger Sanne Stephansen, som er programleder for bæredygtighed på Roskilde Festival, til TV 2 Lorry.

- Det er et pilotprojekt, som vi glæder os til at prøve af, tilføjer hun.

Udstyret, som man nu kan leje, er ifølge festivalen i høj kvalitet og uden PVC, som er en stor klimasynder. 

Ifølge Sanne Stephansen har det indflydelse på, hvor godt campingudstyret holder:

- Vi skal blive klogere på, hvor lang tid et produkt egentlig skal være i cirkulation.

- Vi skal gå efter en markant bedre kvalitet end det, vi er vant til at se. Mange siger, at de efterlader deres telte, fordi de går i stykker. Derfor er noget af det, vi har bestræbt os på, at det skal være i bedre kvalitet end det, man er vant til at se i en sædvanlig festivalpakke, forklarer hun.

På den måde er der altså både gevinst i klimaregnskabet og for festivalgæsterne, som slipper for at slæbe telte, luftmadrasser og pavilloner hele vejen til Roskilde Dyrskueplads.

Begrænset pilotprojekt

Men tilbuddet kan nok betegnes som noget, der kun er for de få, dedikerede festivalgængere. Mængderne af festivaludstyr er nemlig begrænset.

- Vi regner med at kunne afsætte 800 pavilloner, 800 madrasser og 2.500 telte. Vi har valgt at starte ud med det her antal, fordi det er et pilotprojekt. Men det er klart, at det er noget, vi har lyst til, skal være meget større, hvis det går godt, siger Sanne Stephansen.

Hvad med vask og aftørring – risikerer man ikke, at klimaftrykket bliver endnu større, når de processer også tælles med?

- Det er klart, at vi skal have lavet en livscyklus for det er. Men jeg har en klar formodning om, at en vask og aftørring af et telt eller en madras er bedre for miljøet end det aftryk, det sætter, når vi skal producere nyt, forklarer hun.

Skal gøre op med brug-og-smid-væk-kultur

Samtidig understreger Sanne Stefansen, at forsøget med at udleje campingudstyr netop er et forsøg, som skal klarlægge, hvilke muligheder der kan være for genbrug af campingudstyr og komme brug-og-smid-væk-kulturen og affaldsproblematikken på festivalen til livs.

- Forhåbentlig kan vi se det i vores affaldsmængder. Det er klart det, der er det store formål: At vi kan se, hvor meget vi sparer miljøet for der, siger Sanne Stephansen.

TV 2 Lorry kunne i starten af maj måned fortælle, at de velkendte hvide havepavilloner bliver bandlyst på dele af Roskilde Festival i år.

Også her sker ændringen i bæredygtighedens navn, og forbuddet mod de hvide pavilloner på dele af campingområderne skyldes, at de billige havepavilloner ikke kan affaldssorteres på en hensigtsmæssig måde, ligesom det er ganske få, som nedtager og genbruger de billige pavilloner.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik