14-årige Alba har gjort sig bemærket på verdensplan: "Piger kan lige så godt køre som drenge"

14-årige Alba Hurup Larsen har kun kørt gokart i to-tre år, og nu har hun mulighed for at blive optaget på Ferrari Driver Academy.

Man sidder mere oprejst, bremsen er mindre hård, og tophastigheden er betydeligt lavere.

Alba Hurup Larsen er for første gang tilbage på den hjemmevante gokart-bane på Roskilde Racing Center efter at have kørt Formel 4 i Italien i starten af september.  

quote Jeg elsker det adrenalinsus, man får, når man kører rundt på banen.

Alba Hurup Larsen, racerkører

Og selvom hun efterhånden er en rutineret gokart-racer kræver det alligevel lidt tilvænning at være tilbage igen, forklarer hun.

I Italien var hun helt oppe at køre 205 kilometer i timen, mens hendes egen gokart ikke kan komme over 130 kilometer i timen. 

Du har måske aldrig hørt om det 14-årige racertalent, men i den internationale motorsportsverden har man lige nu et ekstra skarpt øje på Alba Hurup Larsen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Alba Hurup Larsen Formel 4 racerkører
Alba kører Formel 4 på det italienske motorsportsanlæg Franciacorta. Foto: FIA

Stor international anderkendelse

Alba Hurup Larsen og syv andre piger fra hele verden blev udvalgt af den internationale motorsportsorganisation FIA til den prestigefyldte shootout 'Girls On Track – Rising Stars' med Ferrari i starten af september.

En slags bootcamp, hvor de otte piger over flere dage blandt andet blev testet og målt på udholdenhed, reaktionsevner, kommunikation med teamet - og selvfølgelig hvordan de kørte i Formel 4-bilerne. 

Ved afslutningen af den såkaldte shootout blev gruppen halveret, og Alba Hurup Larsen står nu som finalist sammen med tre andre piger. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Alba Hurup Larsen Formel 4 racerkører
Foruden Alba Hurup Larsen består finalistgruppen af australske Joanne Ciconte, equadorianske Domenika Arellano og tyske Mathilda Paatz. Foto: FIA

De fire resterende piger skal nu kæmpe om en vindertitel til november, hvor de også bliver vurderet ud fra hvilke forbedringer, de har gjort sig siden september.

Blandt andet fik Alba Hurup Larsen at vide, at de gerne så, at hun vejede lidt mere og fik lidt mere fedt og flere muskler på kroppen, fortæller hun. 

Og derfor er hun nu også ekstra opmærksom på sin kost, og så styrketræner hun næsten dagligt. 

- Der er mange, der tror, at man bare sidder ned og drejer på et ret, men det er ikke helt så nemt.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Girls On Track - Rising Stars

Girls On Track – Rising Stars, er et initiativ drevet af FIA Women In Motorsport, som siden 2019 har arbejdet for at inkludere flere kvinder i alle aspekter af motorsporten. Kommissionens nuværende præsident, Deborah Mayer, er også stifteren af motorsportsteamet Iron Dames, som med blandt andre danske Michelle Gatting på holdet deltager i VM for sportsvogne samt 24-timersløbet på Le Mans.

Girls On Track – Rising Stars drives i samarbejde med Ferrari Driver Academy og supporteres af Iron Dames, og programmet har til formål at identificere og udvikle fremtidens kvindelige racerkørere i aldersgruppen 12 til 16 år.

Kilde: Dansk Automobil Sports Union

Går Alba Hurup Larsen hen og vinder til november, kan hun potentielt blive den fjerde kvindelige racerkører, der bliver optaget på Ferrari Driver Academy - nogensinde. 

Og dermed blive gjort klar til at konkurrere i det italienske Formel 4-mesterskab for det italienske motorsportsteam PREMA sammen med Iron Dames næste sæson. 

Det er den kæmpe mulighed, lyder det fra en af Danmarks største motorsportsprofiler Kevins Magnussen, som har ydet support som personlig mentor i Albas vej op gennem sporten.

- Det er en kæmpe chance og et vigtigt skridt, og det bliver enormt spændende at følge hendes udvikling, hvor jeg vil forsøge at guide hende så godt jeg kan undervejs, lyder det fra Kevin Magnussen, i en pressemeddelelse fra Dansk Automobil Sports Union (DASU).

Der er dog ingen garanti for, at vinderen få det eftertragtede sæde ved PREMA. Hvis teamet vurderer, at vinderen ikke er klar, kommer man ikke på holdet.

De øvrige finalister bliver del af en talentgruppe under FIA-programmet. Så selv hvis Alba Hurup Larsen ikke går med sejren til november, vil der der fortsat være stor interesse for hende. 

Startede med at køre under Corona 

Det ville være naturligt at tænke, at et talent som Alba Hurup Larsen nærmest er gået direkte fra at kravle til at køre go-kart.

Men faktisk har hun excelleret i sporten på bare ganske få år.

Du kan se Alba Hurup Larsens allerførste tur i en go-kart i 2020 i videoen herunder: 

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

30. juni 2020 Alba kører sin første tur i en go-kart med coaching fra Erik Magnussen, som bland andet har hjulpet motorsports-koryfæerne Jan og Kevin Magnussen op gennem sporten.

Faktisk kører Alba Hurup Larsen for første gang i en gokart under coronanedlukningnen for cirka tre år siden.

Hendes far Steffen Skjold Larsen er gode venner med motorsportskører Jan Magnussen.

Og en dag får Alba Hurup Larsen og hendes lillesøster Ella lov til at køre en tur i Jan Magnussens yngste søns gokart på Roskilde Racing Center, hvor hun i dag har hjemmebane.

quote Når hun kører, er jeg normalt skidebange

Steffen Skjold Larsen, far til Alba

Begge søstre havde en sjov oplevelse på dagen, men for Alba Hurup Larsen var der nu ingen vej tilbage.

Hun var blevet bidt af ræs.

- Jeg elsker det adrenalinsus, man får, når man kører rundt på banen. Man kører meget tæt og er kun få centimeter over jorden.

Og det er også en meget glad racerkører, der kort tid efter får at vide, at hun og hendes lillesøster har fået deres helt egen go-kart til deling.

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Alba Hurup Larsens første gokart måtte hun dele med sin lillesøster Ella, men det viste sig hurtigt ikke at være holdbart, da hun for alvor kom i gang med motorsporten.

Steffen Skjold Larsen havde i 2020 nok ikke forudset, at motorsport ville komme til fylde så meget i familiens liv, men han er meget stolt over Alba Hurup Larsens engagement og tilgang til sporten.

- Jeg tror, jeg havde været lige så stolt, hvis hun havde valgt alt muligt andet. Bare det at hun trives, er glad og har en ro omkring det, er imponerende. Det er jeg stolt af.

Det er dog ikke helt uden nerver, at han sender sin 14-årige datter ud på banen.

- Når hun kører, er jeg normalt skidebange. Det var jeg godt nok ikke nede i Italien, da hun var nede til shootout'en. Fordi det var et super professionelt setup i meget trygge og sikre rammer. 

Pige i en drengesport

I dag er der et stort overtal af mænd i sporten og ingen kvinder i Formel 1. 

Men Alba Hurup Larsen mener, at man lige så godt kan køre motorsport, selvom man er en pige.

- Piger kan lige så godt køre som drenge. Selvfølgelig når man kommer op i de lidt højere klasser, så er der en del med fysikken, men man kan jo sagtens træne sig op til det, siger hun.

Hun håber at kunne inspirere flere unge piger til at starte til, hvad, hun mener, er verdens sjoveste sport.

Fordi der mangler piger, siger hun.

Alba Hurup Larsen dyster i dag også mod drengene, når hun kører mesterskaber, fordi der  ikke er nok piger i dansk motorsport til at stille en helt pigeserie.

Men det gør nu heller ingen forskel for det unge racertalent: 

- Når du har hjelmen på, kan man ikke se forskel alligevel. Så snart man starter, og motoren lyder, så forsvinder det hele, og så kører man egentlig bare.

Og hvis man kigger på scoretavlerne, gør det heller ingen forskel.

Alba Hurup Larsen har nemlig klaret sig så godt i årets Sjællandsmesterskab, at hvis bare hun møder op til det sidste løb lørdag den 30. september, så har hun allerede vundet titlen som Sjællandsmester.   

Og det er altså mod 13 drenge og én anden pige. 

I 2022 kom hun på fjerdepladsen som DM-debutant mod 25 konkurrenter, men har ikke kunnet deltage i DM 2023 på grund af hendes deltagelse ved shootout'en i Italien. 

Du kan møde Alba Hurup tilbage på på gokartbanen i Roskilde for første gang siden Italien i videoen øverst i artiklen.

Spørg Os - Afstemning

_