Boligbyggeri førte til overraskelse fra fortiden

Boligbyggeri i Roskilde har afsløret en række uventede fortidslevn i jorden under byggegrunden.

For enhver bygherre må det være lidt af en gyser, når arkæologer går i gang med at undersøge et område, hvor der skal bygges.

For arkæologiske fund af stor værdi kan forsinke et nybyggeri.

Det regnede man dog ikke med i Roskilde, hvor den gamle Gråbrødre Skole skal omdannes til boliger, for området har tidligere været dækket af vand. Men man tog fejl.

Den tidlige Danmarkshistorie nærmest vælter op af jorden.

Forberedelserne af byggeprojektet begyndte i februar sidste år,  da Roskilde Kommune solgte skole og grund til et byggefirma for 60 millioner kroner. Planen er at etablere knap 50 lejeboliger på grunden. 

Udgravningen til byggeprojektet står virksomheden Jönsson A/S for, og deres opgave er nu udvidet - for i stedet for kun at grave for bygherren, så graver de også for de jublende arkæologer, der i jordlagene under byggepladsen har fundet en hel del særdeles gamle genstande fra den tidlige middelalder.

Fortiden dukkede op

- Lagene indeholdt store mængder affald i form af knogler, trækul, brændt lerklining fra enten husvæg eller ovn, en kam af ben, en stylus (et skriveredskab fra middelalderen) samt en større mængde keramikskår, alle med foreløbig datering til 1200-tallet, fortæller Jesper Langkilde, der er museumsinspektør og arkæolog på Roskilde Museum.

 Og han lægger ikke skjul på, at fundene er kommet bag på arkæologerne.

- Vores forventning var, at hele den nordlige halvdel af byggefeltet skulle være en tidligere vandfyldt lavning i terrænet, hvor bunden ligger ca. 6 meter under terræn. Derfor var der kun begrænset behov for arkæologisk undersøgelse. Men fundene i pumpehullet i det nordøstlige hjørne viser imidlertid, at der kan være anlæg og lag fra middelalderen i et foreløbigt uafgrænset område i den nordøstlige del af byggefeltet, siger Jesper Langkilde.

- I den sydlige del har vi fundet mere stenbelægning, som kan være en vej, gårdsplads eller lignende til at færdes på, som også foreløbig dateres til 1200-tallet. Under dette ligger ældre lag, som i princippet kan gå helt tilbage til 1000-tallet, hvor Roskilde opstod, fortæller han i en pressemeddelelse fra byggevirksomheden Jönsson A/S.

Nu arbejder arkæologerne på højtryk, og imens håber byggevirksomheden, at den overordnede tidsplan på ombygningen af den gamle skole kan holdes.

- Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at holde den overordnede tidsplan, trods de uventede arkæologiske fund, siger Morten Oldorf, der er projektleder hos Jönsson.




 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik