Borgmester om storbrand: Afviser hård kritik fra Solum

Roskilde-borgmester, Tomas Breddam (S), kalder røg fra affaldsbrand for ufarlig, men irriterende.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ansvaret for den voldsomme haveaffaldsbrand i Roskilde ligger alene hos Solum, mener Roskildes borgmester Tomas Breddam (S) til TV 2 Lorry. 

Borgmesteren afviser samtidig kritik fra Solum om, at kommunen skulle have presset Solum til at tage imod frisk haveaffald, og at kommunen skulle have advaret om problemer. 

- Kommunen har ikke noget ansvar for denne brand, siger Tomas Breddam. 

Den kæmpemæssige bunke af haveaffald har stået i flammer siden 19. september på Solum, der er Danmarks største leverandør af kompost, vækstmedier og græsplejeprodukter. De modtager blandt andet have- og parkaffald fra genbrugspladser i Roskilde Kommune. 

quote Det skal være meget tydeligt, at kommunen ikke har noget ansvar for denne brand

Roskildes borgmester Tomas Breddam (S)

Det er tidligere kommet frem, at den store bunke haveaffald på Solum var mange meter for høj inden kæmpebranden brød ud, og at borgere flere dage inden branden brød ud 19. september advarede kommunen om lugt af røg fra området. 

Artiklen fortsætter efter billedet...

 
 
Foto: Roskilde Brandvæsen

Solum: Kommunen pressede os

Sn.dk skriver torsdag, at Morten Strandlod, Solums kommercielle direktør, har oplyst, at de af Roskilde Kommune er blevet presset til at modtage frisk have- og parkaffald, og at de ikke har fået hjælp af kommunen til at finde yderligere områder til opbevaring.

"Så voksede Solums bunker - selv om virksomheden altså flere gange - blandt andet i DAGBLADET (Roskilde Dagblad, red.) - havde gjort opmærksom på udfordringen," lyder det fra Morten Strandlod ifølge sn.dk. 

Borgmester Tomas Breddam oplyser, at han taler med Solums administrerende direktør om sagen. 

- Og jeg har egentlig ikke nogle kommentarer på den del. Andet end det skal være meget tydeligt, at kommunen ikke har noget ansvar for denne brand. Det er udelukkende virksomhederne, der har et ansvar, siger Tomas Breddam. 

Men Morten Strandlod siger i pressemeddelelsen, at kommunen har presset Solum til at tage imod frisk have- og parkaffald?

- Jeg kan slet ikke genkende det billede, der bliver tegnet der. 

Det vil sige, at du afviser, at kommunen skulle have presset Solum?

- Det kan jeg sagtens. 

Har Roskilde Kommune hjulpet Solum til at finde områder til den megen affald? Det siger Solum, at kommunen ikke har?

- Nu bliver det meget detaljeret, og jeg synes ikke, at jeg behøver at svare på den del af det. Det er meget hypotetiske spørgsmål. Og hvis du vil have svar på den type spørgsmål, må du gå til nogle andre. For mig er det helt overordnede, at vi ikke har noget ansvar for den brand. Og hvis Solum mener, at vi har det, skal de jo komme til os. 

Men de skriver jo også, at de flere gange har gjort kommunen opmærksom på det?

- Jeg kan ikke genkende det billede, der bliver tegnet. Det er Solums ansvar at sikre brandsikkerheden og overholde lokalplanen.

Kunne du og kollegerne på rådhuset have gjort noget for at undgå, at branden brød ud og blev så omfangsrig?

- Nej. 

Artiklen fortsætter efter billedet...

 
 
Foto: Daniel Tronholm/Privatfoto

Røg er ikke farlig

Tomas Breddam oplyser, at kommunen har fået henvendelser fra flere bekymrede borgere om blandt andet røgen. Men Roskilde-borgerne kan være rolige, selvom der “til tider kan lugte helt forfærdeligt", siger Tomas Breddam. 

- Vi har talt med Styrelsen for Patientsikkerhed, og de har bekræftet, at røgen ikke er farlig. Men man skal ikke stå direkte i røgen. Og så kan det godt være, at udsatte borgere, der har luftvejssygdomme, skal søge ud af synlig røg, siger borgmesteren.  

Vi har tidligere fortalt, at flere læger i Roskilde har fået daglige henvendelser fra lungepatienter, der får problemer på grund af røgen fra branden. Har I som kommune gjort nok for at informere om branden og hjælpe lungepatienter, efter branden brød ud?

- Vi har mange bekymrede borgere, og vi kan berolige dem med, at det ikke er farligt, men det er irriterende. Det budskab har vi gjort meget ud af at få ud, og det gør I også nu. Ja, jeg synes vi har gjort meget, om det er nok - jeg tror ikke, vi kan informere for meget i sådanne situationer, for det er virkelig noget, der griber ind i ens hverdag.

Redegørelse bestilt

Oprindeligt var branden estimeret til at være 55.000 kubikmeter stor. I begyndelsen af oktober var den vurderet til at være omkring 17.000 kubikmeter stor, og onsdag vurderede Roskilde Brandvæsen, at der er 9.000 kubikmeter tilbage af den brændende affaldsbunke.

Brandvæsnet sagde i den forbindelse, at man var ved at løbe tør for gode idéer i forhold til at få slukket branden, og at det mest rigtige nu ville være at lade branden brænde ud. 

I denne uge kom det ligeledes frem, at Økonomiudvalget i Roskilde Kommune efter forslag fra Enhedslisten har bestilt en redegørelse, der skal se nærmere på hele branden. 

Tomas Breddam er glad for, at der nu bliver gjort status og kigget nærmere på branden. 

- Jeg synes, at det er rigtig godt, at Enhedslisten har stillet de her spørgsmål, siger Tomas Breddam. 

Men hvorfor er det ikke dig, der har sat gang i den undersøgelse?

- Hvorfor skulle jeg det?

Hvis du synes, det er en god idé, at Enhedslisten har sat gang i en undersøgelse, kunne det jo godt være, at det var dig, der på et tidspunkt i forløbet tænkte, at det ville være godt med en undersøgelse?

- Jeg er glad for, at vi har fået de her spørgsmål. Så jeg har ikke noget problem med det. Jeg synes, det er dejligt, at vi er mange, der tager sig af kommunens udvikling. Som sagt er det et samlet Økonomiudvalg, der synes, det er en god idé, siger Tomas Breddam. 

Du har læst en artikel fra TV 2 Kosmopol


Spørg Os - Afstemning

_


Vis mere
20180807-153213-6-5406x3604ma

Nyt gennembrud: Forskere finder årsag til hyppig hjernesygdom

Mangel på fiskeelever

Danny kan ikke få elever til sin fiskehandel - det kan koste branchen

Vis mere