Brandvæsen om kæmpebrand: "Vi er ved at løbe tør for gode idéer”

Roskilde Brandvæsen skal ifølge beregninger fra storbrand i England bruge op mod 11 millioner liter vand for at slukke affalds-branden på Solum. Men det kan skade grundvandet. 

Mens borgere i Roskilde dagligt må leve med lugtgener fra den voldsomme storbrand på Solum, er Roskilde Brandvæsen ved at have brugt alle kneb mod flammerne. 

- Vi er ved at løbe tør for gode idéer, konstaterer Lars Robetje, beredskabsdirektør i Roskilde Brandvæsen over for TV 2 Lorry. 

Han og kollegerne står dermed tilbage med et valg mellem tre onder i kampen mod den kæmpemæssige bunke af haveaffald, der har stået i flammer siden 19. september:

Hvis brandvæsenet forsøger at slukke branden med vand, skal der bruges op mod 11 millioner liter. Det viser beregninger, som Roskilde Brandvæsen har lavet på baggrund af data om en lignende brand i England. 

quote Vi er ved at løbe tør for gode idéer

Lars Robetje, beredskabsdirektør i Roskilde Brandvæsen

- Men grunden til, at vi er forsigtige med det, er, at træ (haveaffaldet, der brænder, består udelukkende af træ, red.) indeholder næringsstoffer som fosfor, og det skylles med ned i jorden, siger Lars Robetje. 

For over en måned siden gik der ild i en stor bunke affald hos en genbrugs-virksomhed i Roskilde. Den store affaldsbunke brænder stadig og dét vil den gøre længe endnu, lyder vurderingen

Og da branden ligger ovenpå et område, hvor grundvandet nemt kan påvirkes, kan det altså være risikabelt at hælde vand på. 

Artiklen fortsætter efter billedet...

 
 
Foto: Roskilde Brandvæsen

Gøre noget, vi ikke plejer

Den anden mulighed er at køre jord på branden, hvilket brandvæsenet tidligere har forsøgt. Men også her er der risiko for unødig miljøskade, da jord på branden kan udløse en glødebrand.

Det kan i sidste ende betyde, at der bliver trukket trætjære ud af haveaffaldet, og det vil forurene jorden under branden. 

Endelig er der den sidste mulighed - ikke at gøre noget. Sådan kan branden gå i sig selv, men det vil give markante lugt- og askegener for borgerne i området. 

- Den mest rigtige løsning er at lade branden brænde ud, men hvis der er risiko brandspredning, må vi gøre noget andet, siger Lars Robetje.

- Vi skal gøre noget vi ikke plejer som brandmænd, nemlig at skabe de rigtige vilkår for branden. For jo renere forbrændingsproces, jo mindre røg og gener giver det, siger han. 

Oprindeligt var branden estimeret til at være 55.000 kubikmeter stor. I begyndelsen af oktober var den vurderet til at være omkring 17.000 kubikmeter stor, og i dag vurderer Lars Robetje, at der er 9.000 kubikmeter tilbage af den brændende affaldsbunke.

Inde i midten af den brændende bunke er der 700 grader varmt, og det er umulig at nå ind til den kernen med vand, skum eller andre slukningsmidler.

- Vi er godt klar over, at det her er til stor gene for alle, og vi gør vores bedste hver dag for at finde en løsning, siger Lars Robetje.

Kommune blev advaret

Da man i første omgang forsøgte at lægge jord på branden, skete der dog noget, brandvæsenet ikke forventede, fortalte operativchef hos Roskilde brandvæsen, Tim Witzner, til TV 2 Lorry i begyndelsen af oktober:

- Det jord, vi lægger på, bliver ikke stabilt nok. Vi vil gerne have, at affaldsbunken brænder langsomt ud og opnår stabilitet, men den brænder så hurtig ud, at det jord, vi har lagt på, bliver ustabilt. Derfor risikerer vi, at maskiner og mænd ryger igennem store luftlommer i affaldsbunken, sagde Tim Witzner.

Samtidig udløste jordpåfyldningen ubehagelige lugtgener i Roskilde.

- De skorper, som er kommet af den jord, vi har tilført, begynder at ryge, hvis der er vind, og det havde vi ikke set komme, sagde Tim Witzner.

Røgen fra branden har samtidig generet lungepatienter i Roskilde-området, kunne TV 2 Lorry fortælle 9. oktober. 

Siden er det kommet frem, at den store bunke haveaffald på Solum var mange meter for høj inden kæmpebranden brød ud, og at borgere flere dage inden branden brød ud 19. september advarede kommunen om lugt af røg fra området. 

TV 2 Lorrys indslag om brandens gener for naboerne fra 9. oktober. 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik