Entreprenør får millionerstatning i sag om skandaleramt svømmehal

Efter en årelang proces har entreprenørfirmaet Skou Gruppen fået medhold i en række kritikpunkter af Roskilde Kommunes håndtering af byggeriet af Roskilde Badet.

Fejl i facadens betonelementer, et loft der raslede ned og forsinkede materialeleverancer.

Skandaler har der været nok af i byggeriet af det nye Roskilde Badet, der gik fra at skulle koste 110 millioner til at blive dobbelt så dyrt med en pris på 223,8 millioner kroner, og hvis åbning blev forsinket med to år.

Med en netop afsluttet voldgiftssag er der muligvis blevet sat det sidste punktum i en lang sag om svømmehalsbyggeriet i Roskilde.

Her har svømmehalsbyggeriets entreprenør, Skou Gruppen, fået medhold i, at Roskilde Kommune blev dårligt rådgivet under opførelsen, som gjorde, at entreprenørfirmaet stillede en række kritiske spørgsmål undervejs, fordi de blev bedt om at udføre arbejde, som ikke levede op til reglerne på området. 

quote Meget af det arbejde, vi blev bedt om at udføre, var i strid med gældende regler

Martin Skou Heidemann, Skou Gruppen

- Vi kan konstatere, at vi havde ret i vores påstand om, at kommunen var rigtig dårligt rådgivet. Og at meget af det arbejde, vi blev bedt om at udføre, var i strid med gældende regler og god byggeskik, siger administrerende direktør i Skou Gruppen, Martin Skou Heidemann.

Blev bortvist fra projektet

Nogle af stridspunkterne var blandt andet, hvor holdbare beslag til et nyt tag skal være, samt hvor kraftige dimensioner der skulle bruges til at bygge loftet over det store 50 meters bassin.

- En svømmehal er noget af det mest aggressive miljø at opføre noget i, fordi luften er fuld af klordampe og salte, der tærer på materialerne. Der ville kommunen eksempelvis have, at vi skulle bruge beslag, der ikke var holdbare til det, siger Martin Skou Hansen.

quote Vi oplevede, at Skou Gruppen obstruerede arbejdet på byggepladsen og valgte derfor at ophæve kontrakten.

Tomas Breddam (S), borgmester

Skou Gruppen blev undervejs i byggeriet bortvist fra projektet, hvilket Voldgiftsnævnets afgørelse også fastslog var uberettiget.

Udover at voldgiftssagen gav entreprenørfirmaet medhold i en række punkter, så er Voldgiftsnævnet også kommet frem til, at Skou Gruppen skal have en kompensation fra Roskilde Kommune på 7,8 millioner kroner.

Voldgiftsnævnets afgørelse på mere end 100 sider er i første omgang kun udleveret til partnerne, og TV 2 Kosmopol har derfor ikke fået indsigt i detaljerne. 

Borgmester: Vi tager afgørelsen til efterretning

Det er Roskilde Kommune, der har valgt at føre sagen. Borgmester Tomas Breddam (S) skriver i et svar på Voldgiftsnævnets afgørelse:

- Vi har været meget optagede af at få vores svømmehal færdig. Vi oplevede, at Skou Gruppen obstruerede arbejdet på byggepladsen og valgte derfor at ophæve kontrakten. Allerede dengang vidste vi godt, at det ikke var sikkert, at det var en sag, vi kunne vinde i voldgiftsretten. Så vi tager afgørelsen til efterretning, selvom jeg selvfølgelig hellere havde set, at vi vandt, skriver han til TV 2 Kosmopol. 

Det har ikke været muligt at få yderligere kommentarer fra borgmesteren.

Forinden voldgiftssagen havde Skou Gruppen bestilt en såkaldt syn- og skøn-rapport i 2020, og her fik entreprenøren medhold i ni ud af de ti forhold, som man var uenige med Roskilde Kommune og kommunens rådgiver om.

I 2021 bestilte Roskilde Kommune selv en uvildig evaluering af byggeriet af Roskilde Badet foretaget af Aalborg Universitet. Undersøgelsen kritiserede blandt andet, at der hos totalrådgiveren og entreprenørerne på byggeriet var utilstrækkelig erfaring med svømmehaller fra tidligere projekter. 

Ligeledes konkluderedes det, at byggeriet udviklede sig til en skandale, fordi der undervejs i projektet var flere konflikter mellem Roskilde Kommune, totalrådgiver og entreprenører.

På baggrund af de to tidligere undersøgelser er Martin Skou Hansen uforstående over for, hvorfor kommunen overhovedet har valgt at forfølge en tidskrævende voldgiftssag.

- Jeg synes, at Roskilde Kommune skulle kigge indad. Der er blevet lavet flere rapporter, så den viden sidder man med i kommunen, og alligevel kører man en sag mod os, siger han: 

- Det er langt fra alle entreprenører, som er så solide og robuste som os, så de kan holde til at afvente den slags afgørelser og økonomisk kompensation i årevis.

Skou Gruppen også involveret i Frederiksberg Svømmehal

Roskilde Badet er langt fra det eneste svømmehalsbyggeri, der har overskredet både tidsplan og budget. Senest har TV 2 Kosmopol kunnet fortælle, at også Frederiksberg Svømmehal, der har været under renovering siden 2020, endnu en gang meldes forsinket.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Foto fra 2022, der viser det store bassin i Frederiksberg Svømmehal.
Foto fra 2022, der viser det store bassin i Frederiksberg Svømmehal.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Også i det byggeri har Skou Gruppen været involveret, og entreprenørfirmaet blev i januar 2023 opsagt på projektet af Frederiksberg Kommune. Også her har der været uoverensstemmelser om blandt andet brugen af beton.

I marts måned besluttede Frederiksberg Kommune at føre en voldgiftssag mod Skou Gruppen. Sagen er endnu ikke afgjort.

Også her mener Skou Gruppen, at der ikke er blevet lyttet til deres ekspertise i forhold til materialevalg i svømmehalsbyggerier. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik