Et halvt år siden krigen startede: Sådan har Jakob, Line og Matt gjort en forskel

Den 24. februar startede krigen i Ukraine - og samtidig startede det en lavine af dansk hjælp til krigens ofre. Her kan du møde tre ildsjæle, som på hver deres måde har gjort en forskel for de ukrainske flygtninge.

I dag er det præcis et halvt år siden, at Rusland gik ind i Ukraine og krigen brød ud.

Og mens kampene stod på, begyndte flere og flere danskere at melde sig klar til at hjælpe krigens ofre på den ene eller anden måde.

Tre af dem har TV 2 Lorry taget kontakt til for at høre, hvordan situationen er her seks måneder senere.

En af de tre hverdagshelte er Matt Jensen fra Roskilde.

Da hans ukrainske kæreste pludselig var fanget i et krigsramt land, tog han beslutningen om at køre derned i sin Volvo for at få hende sikkert med tilbage til Danmark.

Da TV 2 Lorry interviewede Matt Jensen den 10. marts, havde han allerede været i Ukraine to gange i samarbejde med foreningen Bevar Ukraine. På den første tur hentede han altså sin kæreste Tanja og hendes 18-årige datter, og derefter måtte Matt bare afsted igen for at hjælpe flere folk på flugt fra krigen. Denne gang havde han også pakket sin bil med drikkevarer og kassevis af medicinsk udstyr, som han kørte ind i Ukraine.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Matt Jensens bil fyldt til bristepunktet med nødhjælp, da han i marts 2022 tog turen til Ukraine for at hente flygtninge.
Matt Jensens bil fyldt til bristepunktet med nødhjælp, da han i marts 2022 tog turen til Ukraine for at hente flygtninge.
Foto: Privatfoto/Trine Bishop

Tredje tur foregik i midten af marts, hvor Matt Jensen denne gang havde arrangeret en minikaravane, der blandt andet talte en minibus, en varevogn og to personbiler.

- Det gik fint, men vi havde på den tur ikke helt så mange flygtninge med hjem, som vi gerne ville have haft. Der var ikke længere det samme behov, så derfor stoppede vi også med at køre derned, siger Matt Jensen.

Hjalp 26 mennesker og en hund i sikkerhed

I alt hjalp Matt Jensen 26 ukrainere og en hund væk fra det krigshærgede land.

- Det, der har haft størst betydning, er helt klart det menneskelige aspekt – at hjælpe særligt ukrainske børn i sikkerhed. Og jeg ved, det også har haft stor betydning for de ukrainere, jeg har hjulpet med at komme til Danmark.

Matt Jensen bor stadig sammen med sin ukrainske kæreste Tanja i Roskilde, og tirsdag fejrede de sågar deres etårs-dag.

Gennem sine forbindelser til Ukraine hører Matt Jensen stadig om eksplosioner i blandt andet byen Lviv.

- Det hører man bare ikke så meget om længere i medierne, men sagen er altså, at det stadig er utrygt for befolkningen dernede. Men ukrainerne er hårdføre. Jeg har flere gange tilbudt min kærestes familie at komme til Danmark, men det afviser de, for de tror hele tiden på, at det bliver bedre i morgen, siger Matt Jensen, som fortæller, at to af de familier, han kørte til Danmark, er taget retur til Ukraine.

Matts kæreste har dog ingen planer om tage hjem igen.

- Min kæreste er kommet i arbejde og går til danskundervisning. Planen er, at Tanja skal blive her i Danmark efter krigen, og det var faktisk allerede planen inden krigen, siger Matt Jensen.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Matt Jensen med sin ukrainske kæreste Tanja. Parret bor sammen i Roskilde og har for nylig fejret deres etårs-dag.
Matt Jensen med sin ukrainske kæreste Tanja. Parret bor sammen i Roskilde og har for nylig fejret deres etårs-dag.
Foto: Leif Danielsen/TV 2 Lorry

Line har nærmest kureret sin angst

I Hundested bor Line Krøjer Thalsø, der er førtidspensionist og lider af angstanfald.

Men som så mange andre følte Line, at hun måtte gøre noget for at hjælpe de mange ukrainere, som kom til Danmark uden deres ejendele.

Problemet var bare, at pengene er små og overskuddet ikke helt så stort, når man kæmper en daglig kamp med angst.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Line Krøjer Thalsø har brugt mange timer på at hjælpe ukrainske flygtninge i Halsnæs Kommune.
Line Krøjer Thalsø har brugt mange timer på at hjælpe ukrainske flygtninge i Halsnæs Kommune.
Foto: Meha Karimi


Men Line Krøjer Thalsø fandt styrken til at indgå i det større fællesskab, og i det seneste halve år har hun været en af frontfigurerne hos nødhjælpsforeningen ’Ukrainian Aid Center Halsnaes’, der fra en fysisk butik har uddelt gratis ting til flygtningene i Halsnæs Kommune – ting der er blevet doneret af andre.

Gennem seks måneder er der blevet givet:

  • Over 200 cykler

  • Ca. 50+ løbehjul

  • Ca. 500 dyner og puder

  • Shampoo, balsam, sæbe, lotion og personlig pleje i litervis

  • Hårbørster, hårtørrer, krøllejern og barbergrej

  • Sko, støvler, tøj i tonsvis

  • Babyudstyr, barnevogne og bleer

  • Madvarer, også til kæledyr

  • Køkkenudstyr, service og stort set alt hvad man har brug for i et hjem

  • Legetøj, skoletasker, bøger, og hobby artikler.


Kilde: Ukrainian Aid Center Halsnaes

- Det har betydet rigtig, rigtig meget. Vi er jo alle sammen frivillige, og mange af os er enten førtidspensionister eller andet, der gør, at vi ikke kan besidde et 37-timers arbejde. Vi har mødt så meget taknemlighed, og det er det hele værd, når man ser børn lege med nyt legetøj og få et smil fra deres forældre, siger Line Krøjer Thalsø til TV 2 Lorry.

Projektet startede i en garage, hvor der blev samlet ind med donationer, men butikken tog for alvor fart, da de fik lov til at låne et rigtigt lokale ganske gratis i et halvt år. 

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Et billede fra genbrugsbutikken, hvor ukrainske flygtninge har kunnet få gratis ting det seneste halve år.
Et billede fra genbrugsbutikken, hvor ukrainske flygtninge har kunnet få gratis ting det seneste halve år.
Foto: Ukrainian Aid Center Halsnaes

Den indeværende uge er altså den sidste uge, hvor butikken holder åbent. Behovet for hjælp har ændret sig, og derfor har man den seneste måned heller ikke taget imod større donationer.

Overskydende ting sendes videre

Intet går dog til spilde, forsikrer Line Krøjer Thalsø. Det, der bliver til overs, bliver sendt videre til Mændenes Hjem, Reden og Folkekirkens nødhjælp. Og så bliver der også sendt tøj til polske børnehjem, hvor der er ukrainske flygtningebørn.

- Der er ved at være tømt godt ud i butikken. Selv møblerne, som tingene står på, giver vi videre. De fleste flygtninge har jo fået et sted at bo, og så mangler de ting til at indrette deres hjem. I starten var der brug for tøj, sko, shampoo og andre praktiske ting. Men nu er det mere den sociale kontakt, som flygtningene har brug for. Derfor fortsætter vi også med vores andre arrangementer som netværksscafé, fællesspisning og andre sociale sammenkomster siger Line Krøjer Thalsø.

Og så har det frivillige arbejde altså haft den positive effekt, at Line Krøjer Thalsøs angst nærmest har været ikke-eksisterende på det seneste.

- Personligt har det betydet meget for mig, for jeg har døjet med angst og har ikke kunnet gå ud for en dør, men det at jeg nærmest fra den ene dag til den anden engagerer mig sådan og møder en masse mennesker i butikken og tager mig af vores Facebookprofil, det har givet mig rigtig meget. Jeg har ikke haft et angstanfald i lang tid nu, siger Line Krøjer Thalsø til TV 2 Lorry.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Endnu et billede fra genbrugsbutikken, hvor børn har nydt godt af forskelligt legetøj.
Endnu et billede fra genbrugsbutikken, hvor børn har nydt godt af forskelligt legetøj.
Foto: Ukrainian Aid Center Halsnaes

Jakob har sendt 40 lastbiler til Ukraine

En tredje ildsjæl, der om nogen har kæmpet for at hjælpe det ukrainske folk, er Jakob Knudsen, der er formand for den frivillige nødorganisation Hjælp Ukraine.

Rent faktisk har organisationen samlet ind helt tilbage fra 2014, hvor der også var problemer mellem Ukraine og Rusland, men da krigen brød ud den 24. februar i år gik det for alvor stærkt for Jakob Knudsen og hans hjælpere.

En række frivillige danskere stillede deres carporte til rådighed, så folk havde et sted, hvor de kunne komme og lægge de ting, de gerne ville donere. Og det gik så stærkt, at man allerede omkring den 1. marts måtte bede folk om at slappe lidt af, da det var svært at følge med.

- Det stak jo helt af i starten, hvor vi samlede 800 kubikmeter tøj ind på en weekend fordelt i 150 carporte. Det brugte vi så et par uger på at køre rundt og hente og sende afsted til Ukraine, fortæller Jakob Knudsen til TV 2 Lorry.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Carportene blev fyldt til bristepunktet med donationer i ugerne efter at krigen brød ud i Ukraine.
Carportene blev fyldt til bristepunktet med donationer i ugerne efter at krigen brød ud i Ukraine.
Foto: Privatfoto/Trine Bishop

- I alt har vi sendt cirka 40 lastbiler med tøj og alt muligt andet siden den 24. februar. I starten kørte vi det til Polen, hvor det blev omlæsset til militære køretøjer, inden det blev kørt videre ind til Ukraine.

Køber plads i tomme ukrainske vogne

- På det tidspunkt kørte vi i danske lastbiler, men nu kører vi i ukrainske lastbiler. De kører op til Danmark typisk læsset med møbler, som de leverer til danske firmaer. Og så kører de tomme retur, for normalt ville de blive læsset med byggematerialer, men der er ikke nogen, der bygger huse for tiden. Så vi køber den tomme plads for nogle tusinde euro, og på den måde kører vi med ukrainske nummerplade helt frem til destinationen, forklarer Jakob Knudsen.

Det var især varmt tøj, der var brug for, på de første ture. Men nu er det særligt hospitalsudstyr, som organisationen sender afsted.

- Vi har samlet ind siden 2014, så vi har et stort netværk gennem for eksempel hospitaler og kommunernes hjælpemiddelscentraler. Derfor kan vi eksempelvis sende hospitalssprit, håndsprit, t-shirts, møbler og mange andre restting. Vi var også på Roskilde Festival og Vig Festival, hvor vi skaffede 260 kubikmeter telte, luftmadrasser og soveposer.

Skal tømme hospital og hotel

Desuden er organisationen lige nu ved at tømme Hillerød Sygehus, og ifølge Jakob Knudsen, skal de om en måneds tid tømme et hotel inde i København, fordi hotellet skifter ejer.

- Vi tager sengene og møblerne. Der er nogle flygtninge, der får det rigtig godt, så det er vi meget tilfredse med, siger Jakob Knudsen med et grin.

Det er dog ikke kun indsamlinger og lastvogne til Ukraine, det hele drejer sig om. Forleden kunne man hygge sig i Københavns gader i en kombination af regnbueflag og så Ukraines gule og blå farver.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Den frivillige nødhjælpsorganisation Hjælp Ukraine deltog i Priden i København i weekenden.
Den frivillige nødhjælpsorganisation Hjælp Ukraine deltog i Priden i København i weekenden.
Foto: Hjælp Ukraine


- I weekenden var vi også med til Priden, hvor vi havde 200 mand afsted. Der var fest og farver og ukrainske flag over der hele. Nogle af ukrainerne var lidt skeptiske over at skulle deltage, for i Ukraine får man tæsk, hvis man gør det, men det var en ren fest.

- Jeg forstår godt, at det ikke længere har samme nyhedsværdi, men for os handler det om at holde gryden i kog, for man må ikke glemme, at der stadig er krig i Ukraine, siger Jakob Knudsen.

Formand Jakob Knudsen er meget overvældet over de mange bidrag, de har modtaget.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik