Forfriskende: De svømmer i vand, der er 1,8 grad koldt!

Medlemmerne af Roskilde Issvømmer Forening har kronede dage med høj sol, frost - og masser af is.

- Det er en fantastisk oplevelse.

Ja sådan siger de altså i Roskilde ved tanken om at svømme rundt i vand, der er tæt på frysepunktet, og hvor det meste af overfladen er dækket af et tykt ispanser. 

Men de nøjes ikke med tanken - de smutter i badetøjet, og så svømmer de rundt i Himmelsøen, hvor de har hamret et 25 meter langt hul i isen, som giver mulighed for at svømme en solid tur i det kolde vand.

- Det er jo en fuldstændigt enestående vinter, vi har i år. Som issvømmer kan man ikke ønske sig noget større, lyder det fra Mette BL Thomsen, der er formand for Roskilde Issvømmer Forening.

Masser af is!

For issvømmerne er ikke bare vinterbadere. Der skal være is på vandet - og det er der i rigt mål i øjeblikket. Så meget, at der skal en del hårdt arbejde til, før der kan svømmes. Isen skal brydes, så der kan skabes et svømmebassin. En slidsom opgave - men det giver selvfølgelig varmen, så man er parat til det kolde gys.

- Det er en fantastisk oplevelse at ligge så tæt på isen, at opleve hele det der element af kulde og at komme op og mærke sneen, forklarer Mette BL Thomsen.

På kanten af isen møder vores udsendte reporter en af de begejstrede svømmere, Jane Kjøller Jensen, der netop har svømmet hele banen igennem. 300 meter blev det til.

- Det er 1,8 grader, siger termometeret.

Er det dejligt?

- Det er fantastisk!

Flydeposen er vigtig

Issvømmerne er udstyret med en flydepose - en såkaldt havtaske.  Den hjælper med at holde dem oppe, hvis uheldet skulle være ude  - og fra land kan en livredder hele tiden se, hvor svømmerne er. Samtidig holder livredderen øje med svømmernes neonfarvede badehætter for at sikre, at der er synkron bevægelse mellem badehætte og havtaske. 

Endelig er havtasken også vigtig, hvis nogen skulle være så uheldig at ryge ind under isen. 

Det kan ifølge Mette BL Thomsen være en risiko for de svømmere, der starter med at bryde hullet til svømmeanlægget.

Normalt hører man, at folk, der falder i koldt vand, kan risikerer at dø i løbet af få minutter. Men issvømmerne er i vandet i op til 15 minutter.

- Man skal få styr på vejrtrækningen og indstille sig på, at det er koldt - så går det, forklarer Mette BL Thomsen.  

Himmelsøen, hvor issvømmerne holder til,  ligger i den tidligere Darup Grusgrav, hvor der er en maksimal vandybde på 11 meter. Også om sommeren er det et populært badested.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik