Fra psykiatrisk hospital til nyt boligområde: ”Jeg ville gerne selv bo herude”

De ældgamle bygninger på Sankt Hans i Roskilde er nu kommet et skridt tættere på at blive forvandlet til et nyt byområde.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I årevis har bygningerne på Sankt Hans i Roskilde været kendt som det psykiatriske hospital.

Bygningerne har i mange år stået tomme, men nu bliver der snart mere liv i de flere hundrede år gamle bygninger. 

De skal nemlig huse alskens boligtyper herunder almene boliger, erhverv og bofællesskaber, og nu er planen for byggeriet på Sankt Hans sendt i høring, og her håber Roskilde Kommune at finde opbakning i det byggeri, som de selv glæder sig til.

- Planen er, at vi vil have et helt nyt boligområde her i Roskilde Kommune. Et boligområde med blandet boliger og lettere erhverv, men det bliver et boligområde, hvor alle har mulighed for at kunne at erhverve sig en bolig, siger Claus Larsen (S), der er formand for Plan- og Teknikudvalget i Roskilde Kommune og fortsætter:

- Man kan forvente et helt unikt boligområde med rigtigt godt miljø, der ligger tæt på vandet. Hvis jeg havde mulighed for det, ville jeg selv gerne bo herude.


Kommunen overtager i alt et grundareal svarende til ca. 400.000 kvadratmeter. Området skal i alt rumme 400 boliger. 

Claus Larsen regner med, at de første kan flytte ind i boligområdet i starten af 2024.

Der bliver afholdt to borgervandringer og to borgermøder i forbindelse med høreringerne, og høringsfristen er sat til den 7. juni 2022.

Fremtidens boliger

På billedet nedenfor ses et overblik over, hvordan forskellige boligtyper kommer til at fordele sig ved Sankt Hans.

De blå illustrationer skal være bofællesskaber, de røde skal være private boliger, de gule skal være almene boliger og de orange illustrationer markerer de steder, der er tiltænkt til erhverv.

(Artiklen fortsætter efter billeder.)

Overbliksbilledet af de forskellige boligtyper, som er blevet sendt til høring, skal ifølge Roskilde Kommune medvirke til at indfri kommunens visioner om en grøn og mangfoldig bydel.
Overbliksbilledet af de forskellige boligtyper, som er blevet sendt til høring, skal ifølge Roskilde Kommune medvirke til at indfri kommunens visioner om en grøn og mangfoldig bydel.

På nedenstående tidslinje kan du se et overblik over udviklingen af Sankt Hans fra et psykiatrisk hospital til det planlagte nutidige boligbyggeri, der nu er sendt til hørring.

Det gamle Sankt Hans


 • 1816

  Sankt Hans - 1816

  Danmarks første psykiatriske hospital blev indviet på Sankt Hans i 1816. Dengang blev psykisk sygdom betragtet som følgerne af den syges synder og moralske forfald, og behandlingen var derefter. 

  Tilbage i 1800-tallet blev der blandt andet brugt kraftige disciplinarmidler som eksempelvis tvangstrøje, sult og tørst. Derudover blev indretninger brugt som behandlingsmetode. Her udsatte man patienterne for pludselige voldsomme overraskelser i håb om, at disse ville standse deres sindssygdom.


 • 1860

  Sankt Hans - 1860

  I 1860 blev Sankt Hans Hospital udvidet, og ophavsmanden bag udvidelsen var den berømte arkitekt Gottlieb Bindesbøll.

  Han lagde stilen for de næste mange års byggerier på Sankt Hans med ’Kurhus’ og ’Kurhusparken’ 

 • 1900

  Sankt Hans - 1900

  Omkring år 1900 var Sankt Hans udvidet med bebyggelse i øst og opdeling i mande- og kvindehospital. Området var stort set selvforsynende med elværk, varmecentral og gartneri med dyrkningshaver, og her kunne nogle af hospitalets patienter blive inddraget i praktiske gøremål. 

 • 1950

  Sankt Hans - 1950

  Storhedstiden på Sankt Hans fandt sted i midten af det 20. århundrede. Her havde hospitalet 2500 patienter i behandling og næsten lige så mange ansatte. Dermed var Sankt Hans en af Roskildes største arbejdspladser. 

 • 1990

  Sankt Hans - 1990

  I 1990 faldt antallet af indlagte på Sankt Hans drastisk, og det tidligere selvforsynende lille samfund blev opløst. Det skyldtes, at socialpsykiatrien fik fokus på hverdagsliv, behandlingsformer blev udskiftet, og medicinering, ambulant behandling og bostedet vandt indpas.

 • 2018

  Sankt Hans - 2018

  Krav til mere nutidige og moderne faciliteter samt nye strukturer i sundhedsvæsenet gav anledning til, at Region Hovedstaden i 2018 tog første spadestik til Ny Retspsykiatri Sankt Hans.

  Derudover besluttede Region Hovedstaden at samle sin aktiviteter i Sankt Hans Øst, hvorfor et nyt kapital for Sankt Hans Vest kunne begynde.


 • 2022

  Sankt Hans - 2022

  I 2022 overtog Roskilde Kommune ejerskabet af Sankt Hans Vest, og omdannelsen til Roskildes Nye bykvarter begyndte. 

  Kilde: Roskilde Kommune og psykiatri-regionh.dk.Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
Cecilie Laustsen

Cecilie lider af kronisk lungesygdom:
Nu løber hun for at samle penge ind til forskning

Testcenter

De sidste testcentre er lukket:
"Vores erfaringer kommer til at gøre en stor forskel"

Vis mere