Kæmpe affaldsbrand har varet i otte uger – nu skifter brandvæsen strategi

Beredskabet i Roskilde skifter onsdag formiddag strategi for den enorme affaldsbrand ved Roskilde og går nu i gang med at slukke den endeligt. Naboer skal forberede sig på mulige røg- og lugtgener.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lad os starte med de gode nyheder:

Efter snart otte uger med kontinuerlig storbrand i en kæmpemæssig affaldsbunke hos virksomheden Solum nær Roskilde nærmer en slukning sig.

Roskilde Brandvæsen har onsdag orienteret kommunalpolitikerne i Roskilde Kommune om, at de nu skifter strategi fra at inddæmme og begrænse affaldsbranden til nu at gå i gang med at slukke den definitivt.

Og så til de mindre gode nyheder:

Slukningen kan blive møjsommelig affære og tage ”længere tid”. Og så skal beboerne i området forberede sig på potentielt større gener end hidtil fra røg og lugt.

Det oplyser Roskilde Brandvæsen til TV 2 Lorry.

- Hvor vi før har tilset, at der ikke skal komme større brandspredning, ændrer vi nu strategi til, at vi aktivt skal lukke den ned, siger Lars Robetje, beredskabsdirektør ved Roskilde Brandvæsen, til TV 2 Lorry.

Naboer skal forberede sig på mulige gener

Faktisk er brandvæsenet allerede så småt i gang med slukningen. I løbet af de seneste dage har brandfolk testet slukning på små områder i yderkanten af den enorme bunke.

Ved at flade bunkerne ud vurderer brandvæsenet, at slukning med jord og sand kan finde sted. Men processen er dog desværre ikke helt ligetil.

- Det materiale, der er tilbage nu, ligger i yderkanten og har nogle rigtig dårlige forhold for os. Når vi begynder at rode i det, kommer der luft til, og så går der ild i det igen. Det skaber mere røg, og så lugter det, forklarer Lars Robetje.

quote I kernen forventer vi at finde en slags sten – altså noget lavalignende materiale

Lars Robetje

Derfor spiller vejret en vigtig rolle. Ikke mindst for at undgå de værste gener for naboer og beboere i området. For hvis vinden står i den ”forkerte” retning, kan slukningsarbejdet genere lokalområdet.

- Når vi prøver at lave et større indgreb, bliver det koordineret med vejrudsigten hos DMI, så vi kan påvirke færrest muligt. Det kan komme til at medføre nogle ekstra gener for borgere, men vi arbejder med vind og vejr for at gøre det så skånsomt som muligt, siger Lars Robetje.

Men slukkes, det skal branden. Og så er det store spørgsmål blot, hvornår Roskilde-borgerne atter er fri for røgen og lugten fra den rygende bunke.

- Det ville jeg ønske, jeg kunne svare på, siger beredskabsdirektøren.

- Vi skal slukke branden på en måde, hvor vi mindsker generne mest muligt, så derfor er vi meget afhængige af vind og vejr. Så jeg tør ikke give et specifikt tidspunkt for, hvornår branden er slukket, siger han.

Artiklen fortsætter efter videoen.

TV 2 Lorry har i dette afsnit af Søndagsmagasinet fulgt brandvæsenets arbejde, da branden brød ud.

Branden, der satte byen på den anden ende

Affaldsbranden brød ud natten til den 19. september, da der gik ild i en 800 kvadratmeter stor bunke haveaffald på 30.000 tons, der ragede 12 meter i vejret.

Det kom siden frem, at bunken var stablet langt større end det tilladte i lokalplanen. Naboer har også fortalt, at de flere dage inden branden brød ud advarede kommunen om lugt af røg fra området. 

Men ild i bunken gik der altså, og i løbet af kort tid stod det klart for beredskabet, at branden var så overophedet, at slukning ikke var mulig.

Kernen i midten af branden, der på et tidspunkt nåede at blive 700 grader varm, har nemlig været umulig at nå ind til med vand, skum eller andre slukningsmidler.

I stedet har beredskabet fokuseret kræfterne på at sikre sig, at branden ikke har bredt sig. Og så har de forsøgt at overdække bunken med jord for at kvæle branden.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Nogle borgere i Roskilde har givet affaldsbranden kælenavnet "vulkanen".
Nogle borgere i Roskilde har givet affaldsbranden kælenavnet "vulkanen".
Foto: Daniel Tronholm/Privatfoto

Og selvom den metode i første omgang viste sig nogenlunde effektiv, var det ikke nok til at slukke branden, som nu har ulmet uafbrudt i tæt på otte uger.

I mellemtiden har affaldsbunken udviklet sig som lidt af et midlertidigt lokalt vartegn for Roskilde-borgerne, både på godt og ondt.

Fotoentusiaster har været i luften med droner og taget billeder af den rygende bunke ved skumringstid. Disse billeder affødte en slags kælenavn for branden, som siden blev kendt som ”vulkanen” på grund af rødglødende størrelse.

For andre har branden været et knapt så hyggeligt naboskab. Flere læger i Roskilde har til TV 2 Lorry berettet om en stor stigning i antallet af henvendelser fra lungepatienter, som har fortalt om problemer på grund af røgen fra branden.

Artiklen fortsætter efter videoen.

KOL-patienten Bodil Pedersen er én af dem, der nu har problemer med åndedrættet på grund af røgen fra den store affaldsbrand i Roskilde.

”Vulkanen” kan gemme på lavaklump

Helt skidt er det dog ikke. For måske kan affaldsbrande ende med at skænke Roskilde en souvenir, når den engang er helt slukket.

For som en anden perleøsters gemmer den rygende bunke på en skat – en slags ædelsten af knapt så ædelt materiale.

- I kernen forventer vi at finde en slags sten – altså noget lavalignende materiale, som har bundet en stor del af de skadelige stoffer, vi helst ikke vil have ned i jorden, siger Lars Robetje til TV 2 Lorry.

Måske skulle byrådet i Roskilde overveje at lade lavaklumpen opstille som en skulptur på Stændertorvet til minde om dengang, en bunke haveaffald brændte i to måneder og byens borgere ikke snakkede om andet.Vis mere
20220707-130804-4-1920x1280we

Hun var forarget og krævede undskyldning: Nu vil S-profil bevare Ungdomshusets støtte

20220321-163848-6-1920x1279we

Camilla kan alligevel få sin kræftmedicin:
"Nogen nåede at dø i mellemtiden"

Vis mere