Konrad har opfundet metode til at brødføde astronauter - kåret som Europas bedste forsker

’Hans idé er simpelthen fantastisk, innovativ og kreativ, lyder det fra den fagjury, der netop har kåret 19-årige Konrad Basse Fisker fra Roskilde som Europas bedste unge forsker.

Astronauter kan være længere tid på missioner til Mars, når man skaber nye former for fødevarer, der kan dyrkes i rummet.

Sådan lyder den idé, der netop har givet 19-årige Konrad Basse Fisker titlen som Europas bedste unge forsker ved EM i Science i Holland.

Han vinder med et forskningsprojekt om, hvordan man kan ændre på generne i spiselige alger, så de beskyttes mod planetens skadelige stråler. Dermed kan algerne dyrkes på Mars og fungere som fødevarer for de mennesker, der sendes på missioner til planeten.

’Konrad Basse Fiskers idé er simpelthen fantastisk, innovativ og kreativ. Og så udviser han stor viden og en super selvsikker præsentation’, lyder det blandt andet fra juryen til den unge stjerneforsker, der godt kunne mærke presset til EM.

- Det er hårdt at få kritiske spørgsmål, men samtidig er det virkelig fedt at juryen ved så meget om ens emne. Det gør, at jeg lige øver mig en ekstra gang og har lyst til at undersøge endnu dybere, siger Konrad Basse Fisker.

Mest fylder dog glæden, stoltheden og ydmygheden over at have vundet den flotte hæder.

- Selvfølgelig er jeg glad. Det er en vild og stor oplevelse. Men mest af alt har det været stort bare at deltage og møde de andre og være med i det fællesskab, man får med fremtrædende forskere, siger Konrad Basse Fisker til TV 2 Lorry.

Konrad Basse Fisker vandt foran 131 andre unge forskere fra 33 lande, der alle har vundet guld i deres hjemland inden EM. Til daglig går han på Roskilde Katedralskole.

Med EM-titlen har han vundet 7000 euro og deltagelse ved den prestigefyldte nobel-uge i Stokholm i december 2022.

Fakta: Alge kombineret med gen fra bjørnedyr kan give mad i rummet

Mars er en tør, giftig og kold planet, hvor stråling og temperaturer ned til 140 minusgrader gør det umuligt at dyrke noget som helst. Men det problem kan Konrad have løst med sin forskning, hvor han kombinerer en alge med stort næringsindhold med et gen fra det millimeterstore bjørnedyr.


Bjørnedyret er kendt for at være usædvanlig hårdfør, og man har blandt andet fundet levende bjørnedyr i 10.000 år gammel permafrost. Alger rummer – i modsætning til kartofler og majs – også eksempelvis omega 3-fedtsyrer, som vi normalt får fra fisk.


Kilde: Unge Forskere


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik