Museum søger folk, der husker markant sørgeoptog for 50 år siden

Museum i Roskilde vil sikre minder fra Frederik den 9. begravelse.

Kan du huske, da hele Danmark tog afsked med Frederik den 9.?

Så hører Roskilde Domkirke og museerne under ROMU, blandt andet Roskilde Museum, meget gerne fra dig.

Den 14. januar er det 50 år siden, at Dronning Margrethe blev regent, og dermed er det også ved at være 50 år siden, at Frederik den 9. døde.

Og netop I den forbindelse indsamler domkirken og ROMU informationer om begivenheden, oplyser Laura Maria Schütze, der er museumsinspektør hos ROMU.

- Vi søger blandt andet personlige beretninger. For eksempel folks oplevelse af at se Frederik 9.’s begravelse. Så de det i fjernsynet, deltog de i optoget, stod de og vinkede, eller hang de ud af vinduet i København eller Roskildes gader? Det vil vi gerne vide. Vi vil også gerne have fotografier eller genstande, der er forbundet til begivenheden, siger Laura Maria Schütze.

- Det fede ved at lave sådan en indsamling er, at vi tit bliver overraskede. Der kommer ting og beretninger ind, som vi slet ikke har fantasi til at kunne forestille os har fundet sted.

quote Det fede ved at lave sådan en indsamling er, at vi tit bliver overraskede

Laura Maria Schütze, museumsinspektør hos ROMU

Hun pointerer, at det er ved at være oppe over, hvis folk med viden fra dengang skal have mulighed for at vende tilbage med information.

Kiste trukket af gaster

Frederik den 9. var en folkekær og også utraditionel konge. Det afspejler sig også i hans begravelsessted, der er under åben himmel i modsætning til de fleste andre kongelige i Danmark.

Da han døde i 1972, blev hans kiste trukket af gaster fra Søværnet, og tusindvis af mennesker stod i gaderne og deltog i sørgeoptoget.

Det startede i København og sluttede i Roskilde, hvor han er begravet.

Roskilde Domkirke og ROMU skal som udgangspunkt ikke bruge beretninger om begivenheden til en udstilling, men til viden for eftertiden:

- Vi har ikke nogen planer om at lave en udstilling om Frederik 9.’s død, men vi indsamler for eftertiden. Det er vores pligt, at vi skal sikre, at fremtiden også har noget historie fra vores tid, de kan skrive om. Vi håber også, at vi kan lave et forskningsprojekt om det på et tidspunkt.

Det er muligt at dele erindringer fra den markante dag på ROMU’s hjemmeside. 

Kort nyt


død4
Foto: Willy Henriksen - Ritzau Scanpix
død2
Foto: Vagn Hansen - Ritzau Scanpix
død1
Foto: Willy Henriksen - Ritzau Scanpix


_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik