Nanna vil ikke skjule sin skaldethed: Vi tog med, da hun smed parykken på sit gymnasium

17-årige Nanna Lind Kristensen er tæt på at være berømt for at stå ved sit hårtab. Alligevel har hun ikke en eneste gang gået i skole uden paryk.

Man vågner ikke op med morgenhår. Og man kan bare tage håret af, hvis man sveder på en varm sommerdag.

17-årige Nanna Lind Kristensen har efterhånden sluttet fred med sin skaldethed i en sådan grad, at hun kan lave sjov med det.

quote Jeg er på gymnasiet lige nu, og jeg kan godt mærke, at mit hjerte begynder at banke.

Nanna Lind Kristensen

Som når hun laver videoer på Tik Tok for sine mere end 50.000 følgere. Om fordelene ved at være skaldet og om de fordomme, der følger med.

- Jeg håber, andre kan se, at det er okay at have en sygdom og være skaldet. Og at det er okay at være anderledes, understreger hun.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Nanna tager månedligt billeder af sin isse for at dokumentere den forandring, der trods alt er igang. I løbet af det seneste halve år er de sparsomme dun, der før var tilbage på Nannas isse, nemlig begyndt at vokse ud som mørke hår. Det har givet hende håb for, at hendes lange lokker måske en dag vender tilbage.
Nanna tager månedligt billeder af sin isse for at dokumentere den forandring, der trods alt er igang. I løbet af det seneste halve år er de sparsomme dun, der før var tilbage på Nannas isse, nemlig begyndt at vokse ud som mørke hår. Det har givet hende håb for, at hendes lange lokker måske en dag vender tilbage.

Flere kan spejle sig i at være anderledes

Nanna har Alopecia. Og hun er efterhånden berømt for det.

Siden hun for tre år siden tog en beslutning om ikke længere at skjule sin pletskaldethed, har hun både været i Go’ Morgen Danmark, på scenen til Zulu Awards og i adskillige medier.

(Artiklen fortsætter efter Instagram-opslaget)

Alt sammen uden at skjule sin bare isse med en paryk eller de brede hårbånd, hun engang gik med for at gemme de skaldede pletter for omverdenen.

- Det allerhårdeste var helt klart, at jeg brugte så meget energi på at skjule de skaldede pletter. Og hele tiden tænkte over, hvad andre mon tænkte om mig, og om de kunne se det, forklarer hun.

Derfor besluttede hun sig for at lægge en video ud på sin Instagram-profil, hvor hun smed hårbåndet og de påsyede extensions.

Videoen lavede hun egentlig for sin egen skyld. For at slippe for omverdenens reaktioner og spørgsmål.

(Artiklen fortsætter efter Instagram-opslaget)

Men hurtigt begyndte beskederne at strømme ind. Både med spørgsmål om, hvordan man levede med Alopecia, men også fra folk med andre sygdomme. Eller folk, der bare følte sig anderledes og fandt inspiration og trøst i Nannas åbenhed.

- Jeg tror helt sikkert, at det har hjulpet at stå frem. Jeg er overbevist om, at jo flere gange, jeg fortæller andre, at de er gode nok, jo mere tror jeg på mig selv. Det er som at hjernevaske sig til at tro på, at man er god nok. Og det virker. For det er sjældent, jeg er ked af, at jeg er skaldet.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Alopecia

Alopecia hedder pletskaldethed på dansk og er en autoimmun hudsygdom, hvor kroppens eget immunforsvar angriber hårfolliklerne. Det betyder, at hårets vækstcyklus går i stå, og at håret begynder at falde af.

Pletskaldethed starter ofte i hårbunden med en eller nogle få møntstore områder med hårtab, som gradvist bliver større i løbet af nogle uger. Skæg, øjenbryn og øjenvipper kan også være påvirket. I sjældne tilfælde kan hårtabet ramme hele hårbunden og al kropsbehåring.

Sygdommen forekommer især hos børn og unge, og knap halvdelen af tilfældene ses hos personer under 20 år.

Årsagen til sygdommen er ukendt, og sygdomsprocessen er ikke klarlagt. Men arvelighed er højest sandsynligt afgørende for pletskaldetheden.

Hos 80 procent af de ramte vokser nyt hår ud igen. Nogle få tilfælde bliver ikke bedre. Det gælder især de tilfælde, hvor der er totalt hårtab (alt hår på hovedet tabes) eller universelt hårtab (alt hår på kroppen forsvinder).

Der findes flere behandlingsmuligheder, men ikke nogen kur, og derfor mister nogle håret permanent.

Kilder: Sundhed.dk, Toftild, TV 2

Håber, det kan være smart være skaldet

Videoerne - og ikke mindst de mange reaktioner - har gjort, at Nanna oftere og oftere har turdet at gå uden paryk i den virkelige verden.

- Jeg har virkelig udviklet mig igennem denne her lille rejse med mit hår. I starten var jeg meget usikker, men nu tør jeg meget mere, forklarer hun.

Da Nanna Lind Kristensen i august sidste år begyndte på Roskilde Gymnasium, var det derfor også med en drøm om, at hun kunne stå ved, hvordan hun ser ud.

Og at hun kunne gå på gangene på sit gymnasium uden at skjule sig under parykken.

- Det er underligt, at jeg ikke tør at tage mit hår af på gymnasiet, når jeg nu har gjort det i så mange andre situationer, siger hun.

- Men der er en lille stemme i mig, der siger, at jeg skal passe ind i fællesskabet på gymnasiet. For der er jo ikke så mange, der er skaldede. Men det er jo noget vrøvl. Og det er jo netop det, jeg prøver at vise, når jeg står frem; at vi alle sammen er forskellige, og at vi skal se ud, som vi gør.

Derfor har hun nu også taget en beslutning om, at hun vil tage parykken af på sit gymnasium. At det ikke kun skal være i den digitale verden, at hun står ved sit hårtab.

For måske at vise de andre gymnasieelever, at det er okay at være anderledes.

- Det kunne være så fedt at vise dem, at det er okay at være skaldet eller at se anderledes nu. Det kunne jo være, at nogle af de andre elever også have Alopecia, uden at man vidste det, understreger hun.

- Det har altid været en ting, at særligt kvinder har langt hår. Men nu går vi nye tider i møde, og jeg håber, at folk på det punkt vælger at prøve noget andet og skille sig ud, så vi alle sammen ser forskellige ud. Tænk hvis flere raske kvinder i fremtiden vælger at være skaldede, bare fordi de synes, det ser sejt ud? Det ville være fedt!

Du kan se, hvordan det går med at smide parykken på gymnasiet i videoen øverst i artiklen.

Mistede håret, da hun var 13 år

Det er fire år siden, at Nanna Lind Kristensen første gang mærkede en skaldet plet i nakken. Dengang kendte hun ikke til Alopecia og tænkte derfor ikke nærmere over det. Det var først, da pletterne bredte sig til toppen af hovedet og siden voksede sammen til en stor, skaldet plet, at alvoren begyndte at gå op for hende.

Hun begyndte at gå med brede hårbånd med påsyede extensions, der kunne skjule de skaldede pletter og det sidste tjavsede hår på hendes hoved. Og brugte meget energi på at tænke over, hvad andre mon tænkte, eller om hårbåndet afslørede pletterne.

Da næsten alt håret var væk, besluttede hun sig for at fjerne de sidste totter med en trimmer. Og det var først der, at Nanna Kristensen oplevede en befrielse ved ikke længere at kamuflere hårtotterne. Derfor besluttede hun sig for at lave en video, hvor hun åbent fortalte om sygdommen.

Egentlig var det mest for sin egen skyld, men hurtigt fik hun en masse reaktioner fra andre, der levede med Alopecia, havde andre sygdomme eller blot følte sig anderledes.

Derfor fortsatte hun med at lave videoerne, der efterhånden er blevet en form for sketches, hvor hun selvironisk deler ud af sit liv med Alopecia under brugernavnet @freestyle_linddd.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik