Ny festival vil have flere kvinder og non-binære kunstnere på scenen

Der skal være en bredere repræsentation på tværs af genrer og kønsidentiteter i musikbranchen. Det mener arrangørerne af den nye festival Nordlyd.

Der er alt for få ikke-mandelige kunstnere på musikscenen. 

Det er sikkert og vist, hvis man spørger arrangørerne bag den nye festival Nordlyd. 

Festivalen, der løber af stablen den 3. - 7. august på Roskildes Dyreskueplads, ønsker at slå tonen an for en mere divers og repræsentativ fremtid inden for musikbranchen. 

quote Nordlyd skal danne rammerne for, at unge upcoming musikere kan møde hinanden på tværs af skillelinjer og understøtte en kultur.

Clara Luna Nordahl, Nordlyd

Og det indebærer, at der skal flere kvinder og nonbinære ind i branchen, forklarer de.

En af de faktorer, der peges på i forhold til skævvridningen i musikbranchen, er manglende netværk for unge ikke-mandlige musikere. 

Det problem vil festivalen gerne afhjælpe. 

- Vi ønsker, at Nordlyd skal danne rammerne for, at unge upcoming musikere kan møde hinanden på tværs af skillelinjer og understøtte en kultur, hvor man hjælper hinanden frem, og sammen baner vejen for en ny linje i den danske musikbranche, siger Clara Luna Nordahl, eventkoordinator og pr-ansvarlig for festivalen.

Nordlyds vision er altså at promovere og eksponere unge upcoming musikere og kunstnere i en kontekst, som vægter inklusion, diversitet, sammenhold og bæredygtighed højt.

Pigerne falder fra over tid

I barneårene er kønsfordelingen på musikskoler nogenlunde lige. Faktisk er der en lille overvægt af piger. 53 procent af eleverne i musikskolerne er piger.

Men jo længere frem i livet og op af karrierestigen musikerne bevæger sig, jo mere mandsdomineret bliver branchen. Ifølge tal fra DR er det henholdsvis 23 procent og ti procent af udbetalingerne fra Gramex og Koda, som går til kvindelige musikere.

Og det er alt for lidt ifølge Nordlyd. 

Derfor er deres line up i høj grad baseret på en mere lige kønsfordeling, når de for første gang slår dørene op. De få blandt andet besøg af kunstnere som IVER, Champagne Bruce, CXCX Chu Chu, Vakt, Datter, Hunid 22 og mange flere. 

quote Vi ønsker, at man hjælper hinanden frem, og sammen baner vejen for en ny linje i den danske musikbranche.

Clara Luna Nordahl, Nordlyd

Derudover vil festivalen byde på DJ’s, dansere, billige øl, visuel kunst, mulighed for camping, og frem for alt en tryg og sikker oplevelse.

Et trygt sted for alle

På en festival fylder musik og natteliv en hel del. De to elementer kan dog give nogle udfordringer, som de gerne vil undgå på Nordlyd.

Musik og natteliv har nemlig den ting til fælles, at der er en ubalance mellem kønnene i forhold til repræsentation og tryghed, hvis man spørger arrangørerne. 

Både i musikbranchen og nattelivet er seksuelle krænkelser og chikane en tilstedeværende faktor, og det vil Nordlyd Festival sætte ind mod blandt andet igennem deres tryghedspolitik, som ud fra de tre overskrifter: Respekt, samtykke og solidaritet skal skabe et tryggere rum, som alle kan tage lige del i.

Den nye festival bliver afholdt på Dyreskuepladsen i Roskilde, og er et non-profit projekt, der skabes og afvikles af frivillige.

Spørg Os - Afstemning

_