Ny låntype vokser: Bryggeri går udenom banken og rejser en million på 30 timer

I stedet for at gå i banken har Herslev Bryghus nær Roskilde succes med at låne penge af private. Fænomenet hedder crowdlending, og det er på vej frem.

265 private investorer.

30 timer.

En million kroner.

Sådan lyder ingredienserne i en ny økonomisk succeshistorie fra Herslev Bryghus, hvor det på lidt over et døgn lykkedes bryggeriet at rejse en million kroner til opførelsen af et nyt øl- og spisested ved udelukkende at låne penge fra private investorer. 

Den noget alternative type finansiering kaldes crowdlending, og foregår ved at private investerer i et lån til virksomheder. 

På den måde behøver virksomheder ikke at gå i banken efter lån, og private kan investere i et projekt, de ønsker at støtte op om og samtidig se frem til en mulig økonomisk gevinst gennem lånets rente. 

Herslev Bryghus har før gjort brug af crowdlending, og takket være ny lovgivning på området og et stigende antal platforme til at facilitere lånene, står crowdlending til at vokse over de kommende år.

Flair for finansiering og flaskeøl

Gård- og mikrobryggeriet Herslev Bryghus ligger ved den lille landsby Herslev cirka 10 kilometer vest fra Roskilde.

På de omkringliggende marker dyrker bryggeriet ingredienserne, der gennem nøje mæskning og modning munder ud i knap 800.000 liter øl om året.

Snart åbner bryggeriet et nyt øl- og spisested, som sker med finansiering gennem crowdlending, og ifølge bryggeriets grundlægger og ejer, Tore Jørgensen, er det ikke sidste gang, bryggeriet tyer til den løsning.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Tore Jørgensen grundlagde Herslev Bryghus i 2004.
Tore Jørgensen grundlagde Herslev Bryghus i 2004.
Foto: Leo Mortensen

- Alt hvad vi gør i fremtiden, vil vi gå den vej. Det er sådan en demokratisk finansiering, som passer rigtig godt til vores måde at gøre tingene på, fortæller han til TV 2 Lorry.

Herslev Bryghus gjorde også i 2019 brug af crowdlending til at etablere en chokoladefabrik ved bryggeriet i samarbejde med den prisbelønnede kok og chokoladeproducent Mikkel Friis-Holm. 

Også her lykkedes det bryggeriet at rejse en million kroner gennem crowdlending på få timer. Dengang var det med lån fra 200 private investorer, som over tre år får lånet tilbagebetalt med en årlig rente på fire procent.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Sådan fungerer crowdlending

  • Crowdlending er en underkategori af finansieringsmetoden crowdfunding, som i essensen går ud på, at flere personer går sammen om at finansiere et projekt.

  • Hvor man som investor i et crowdfunding projekt oftest får en andel i projektet retur, for eksempel i form af en aktie, adskiller crowdlending sig ved, at man som investor i stedet låner sine penge ud oftest uden at få en andel i projektet retur. I stedet får man lånet tilbagebetalt med renter - selvfølgelig kun hvis projektet bliver realiseret.

  • Hvis man som privatperson ønsker at investere i et lån, kan man gøre det på flere forskellige digitale crowdlending-platforme som eksempelvis CoopCrowdfunding.dk og Kameo.dk.

  • Crowdlending-platformene har forskellige kriterier til virksomhederne og deres projekter, som skal opfyldes, før at de vil facilitere et lån. Det kan være et fokus på bæredygtighed hos virksomhederne, en bestemt opnået kreditvurdering med mere.

  • Når et projekt og finansieringsplanen for det bliver godkendt hos crowdlending-platformen, som oftest tager et gebyr for at facilitere lånet, åbnes der for investering i lånet på platformens hjemmeside. Her kan privatpersoner se mere om projektet, økonomien bag og lånets omfang, hvorefter man kan investere i det.

  • Hvis projektet realiseres inden for en hvis tidsramme, som sættes af crowdlending-platformen og virksomheden, bliver lånet tilbagebetalt over tid med renter. Ligesom med alle investeringer er der en risiko, som investoren skal overveje.

Blandt de mange investorer i Herslev Bryghus' lån er flere af bryggeriets trofaste kunder. 

En af dem er René la Cour Sell, og han forklarer til TV 2 Lorry, at crowdlending for ham ikke handler om at tjene penge, men i stedet om at stå sammen og støtte nogle gode projekter.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

René la Cour Sell har i flere år været kunde hos Herslev Bryghus, og han har tænkt sig at investere i flere crowdlending-projekter i fremtiden.
René la Cour Sell har i flere år været kunde hos Herslev Bryghus, og han har tænkt sig at investere i flere crowdlending-projekter i fremtiden.
Foto: Leo Mortensen

- Det er ikke fordi, at jeg har en forventning om, at lånet skal forrentes på en bestemt måde. Måske har jeg nogle penge stående, og så kan de hjælpe til at få noget i gang, der ellers ville have nogle trænge kår, forklarer han og fortsætter:

- Andelstanken er jo lige præcis det, crowdfunding også handler om. Lad os rotte os sammen om nogle gode løsninger, så vi kan få nogle fødevarer, der er lavet ordentligt. 

Og netop tanken om at løfte sammen med sine kunder, er også en af de primære årsager til, at Herslev Bryghus har valgt at søge udenom banken til finansieringen af deres projekter, forklarer Tore Jørgensen:

- Det er ikke nødvendigvis at prisen på finansieringen er lav. Men at være sammen og i tæt kontakt med ens kunder er helt afgørende. 

Mere crowdlending i fremtiden

Hos Coop Crowdfunding, der faciliterede lånene til Herslev Bryghus, har man en høj succesrate med de forskellige crowdlending-projekter, hvor mange bliver realiserede i løbet af få dage.

Og ifølge Nicolai Jæpelt, der er crowdfunding-chef i Coop Crowdfunding, går der en fortælling igen blandt investorerne.

- Det er vigtigere for dem, at de investerer i noget og nogen, som de føler gør en forskel, end at de er sikret et afkast, forklarer han til TV 2 Lorry.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Crowdfunding-chef i Coop Crowdfunding, Nicolai Jæpelt, forudser en vækst i dansk crowdfunding over de kommende år.
Crowdfunding-chef i Coop Crowdfunding, Nicolai Jæpelt, forudser en vækst i dansk crowdfunding over de kommende år.
Foto: Leo Mortensen

I flere år har crowdfunding været mere udbredt i Finland og Sverige end i Danmark.

Det skyldes blandt andet forskellene i landedes lovgivning på området.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Fakta om crowdfunding

  • Crowdfunding har i sin grundform eksisteret gennem flere hundrede år, hvor mennesker er gået sammen om at finansiere projekter.

  • Den første onlineplatform til crowdfunding var ArtistShare fra 2003. 

  • Der blev rejst knap 300 millioner kroner i Danmark gennem crowdfunding i 2021.

  • 8 procent af danskerne har hidtil prøvet prøvet at investere i crowdfunding-projekter.

Kilder: Vækstfonden, Dansk Erhverv, Coop Crowdfunding.

I november sidste år vedtog EU ny lovgivning på området, som strømliner lovgivningen på tværs af Europa, og det er godt for fremtidens crowdfunding herhjemme, forklarer Nicolai Jæpelt:

- Jeg ser helt klart at crowdfunding kommer til at vokse, men det tager også tid, fordi kendskabet til det herhjemme er så relativt lavt. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik