Ny type stadionlys giver mindre gener hos naboerne

Ny type stadionlys testes på Himmelev Stadion ved Roskilde - håbet er bedre lys på banen - og mindre udenfor

Det kan føre til en hel del naboprotester, når et stadion får nye projektører. For de har det med ayt gøre nat til dag - også i de boliger, der støder op til stadion. Men nu er en ny type lys ved at blive testet på Himmelev Stadion ved Roskilde.

Det er seniorforsker ved DTU, Henrik Chresten Pedersen, der har udviklet den nye lampetype.

-Opfindelsen går ud på, at  forme et stykke acryl,  som man placerer foran en LED, så man kan forme lyset præcist. Så det rammer nede på fodboldbanen. Og så det ikke rammer naboerne ved siden af. Dermed opnår man også færre gener, og man opnå en halvering af energiforbruget, siger han.

Knud Teilmann er inspektør i Himmelev-Veddelev Boldklub, og på en inspektionsrunde med TV 2 Lorry han ikke i i tvivl - det nye lys ER bedre.

-Lyset er nu helt klart mere lige skarpt over hele banen. Før faldt det ned i felter på banen, hvor man kunne se, at der nogle steder var rigelig meget lys, mens der andre steder, var et ikke  så voldsomt lys. Nu virker det mere som om det er ens over det hele, fastslår han.

Forsker Henrik Chresten Pedersen har søgt patent på linsen sammen med firmaet NorthLed, der også ligger i Roskilde-området. 

- Ofte er fodboldbaner bygget udenfor byen, men så  er byerne  vokset, så mange steder ligger de jo midt inde i beboelsesområder.  Det har virkelig givet store gener, og kommunerne bruger meget tid på at  behandle klager, siger han.

 

Spørg Os - Afstemning

_