Roskilde-arkitekter får stort hæderslegat: "Man bliver mega stolt"

Cornelius Vöge er en af Danmarks førende tegnestuer - og så ligger den i Roskilde. Nu får de to indehavere et prestigefyldt hæderslegat på en kvart million.

Det er ikke gået manges næse forbi, at det attraktive og hyper-populære streetfood-mekka Copenhagen Street Food på Papirøen i København er forsvundet.

Samtidig er de nye planer for den gamle industri-ø heller ikke gået stille med dørene. Her skal de gamle haller nemlig afløses af et unikt prestigeprojekt af kegleformede teglbyggerier og fremskudte havnepromenader. 

Bygningerne skal huse Københavns næste vandkulturhus, og vinderen af kommunens internationale arkitektkonkurrence blev fundet ved et kuriøst samarbejde mellem en tegnestue i Roskilde og den japanske ditto Kengo Kuma.

Sådan kommer det nye vandkulturhus til at se ud ifølge tegningerne.
Sådan kommer det nye vandkulturhus til at se ud ifølge tegningerne.
Foto: Kengo Kuma / Cornelius Vöge

- Det er en fortolkning af havnens landskab, der har store teglvoluminer for mange bygningers vedkommende. Og keglestubbene, som giver form, afspejler de mange gavlhuse og teglhuse, som omgiver området, siger Nanna Vöge, som står bag tegnestuen Cornelius Vöge sammen med partneren Dan Cornelius. 

Jyllingehallerne, der opføres netop nu, er et af Cornelius Vöges lokale projekter
Jyllingehallerne, der opføres netop nu, er et af Cornelius Vöges lokale projekter
Foto: Presse

Vandkulturhuset i København har desuden for nyligt fået tilsagn om et økonomisk bidrag fra Nordeafonden på 300 millioner kroner, og kan derfor nu realiseres. 

Roskilde-delen af dette samarbejde er tegnestuen Cornelius Vöge Atelier for Aktitekter, som de seneste år har slået sig fast som en af Danmarks førende tegnestuer med flere førstepræmier og anerkendte byggerier i Norden.

I 2016 stod Roskilde-arkitekterne sammen med Kengo Kuma bag den prestigefyldte opgave at bygge H.C. Andersens Eventyrhus i Odense, ligesom de selv har kreeret Hatlehol Kirke i Ålesund i Norge.

Samtidig står Cornelius Vöge også bag de lokale kulturbygninger Vindinge Sognehus, Jyllingehallerne og kystsikringsprojektet i Roskilde Havn.

Lokal tegnestue modtager legat på en kvart million

Her modtager Nanna Vöge og partneren Dan Cornelius hæderslegatet på 250.000 kroner af Fondsbestyrelsen fra Halldor Gunnløgssons Fond.
Her modtager Nanna Vöge og partneren Dan Cornelius hæderslegatet på 250.000 kroner af Fondsbestyrelsen fra Halldor Gunnløgssons Fond.
Foto: Presse

De mange anerkendte byggerier er ikke gået ubemærket hen i arkitektmiljøet. Og det har nu udløst et legat på en kvart million kroner fra professor og arkitekt m.a.a. Halldor Gunnløgssons Fond.

- Vi er meget meget stolte. Det er første gang, legatet bliver uddelt. Og det er selvfølgelig en stor ære, at være de første, som fondens bestyrelse peger på, siger Nanna Vöge til TV 2 Lorry. 

I begrundelsen for den fornemme hæder skriver fondsbestyrelsen, at tegnestuen "fortæller historier baseret på vores fælles kulturhistorie og identitet", så Cornelius Vöge i dag "fremtræder som en af vores bedste fortolkere af den danske og nordiske arkitekturarv".

- Det betyder, at nogen lægger mærke til det, man laver. Det må det gøre - for det er ikke et legat, man selv kan søge. Så det må betyde, at nogen har lagt mærke til det, vi står bag, og sætter pris på det, siger Nanna Vöge, der samtidig håber, at legatet kan være med til at åbne døre til store projekter i fremtiden. 

- Vi håber, det kan være en døråbner. For legatet slår fast, at det er en tegnestue, som gør sig umage.

- Man bliver mega stolt over, at nogen lægger mærke til og sætter pris på det, man laver. Hvis man lægger kræfter i noget, så er det godt at blive anerkendt, siger Nanna Vöge.

Nanna Vöge og Dan Cornelius startede tegnestuen Cornelius Vöge i 2006.
Nanna Vöge og Dan Cornelius startede tegnestuen Cornelius Vöge i 2006.
Foto: Presse

Spørg Os - Afstemning

_