Roskilde-borgmester om udskudt Tour-start: Bedst tænkelige løsning for os

Tomas Breddam (S) glæder sig over, at Tour de France-starten i Danmark er rykket fra 2021 til 2022 og kalder løsningen for den bedst tænkelige for alle parter.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sportsdanmark må væbne sig med et ekstra års tålmodighed, efter Tour de France-starten i København og Roskilde mandag officielt er rykket fra 2021 til 2022.

Men selvom ventetiden nu er blevet et år længere, så er udskydelsen den bedst tænkelige løsning. Det mener Tomas Breddam (S), borgmester i Roskilde, der er startby for anden etape af cykelløbet.

- Vi er glade i Roskilde. Der er opstået en række forskellige omstændigheder, der gør, at det er bedre i 2022, siger Tomas Breddam til TV 2 Lorry og uddyber:

- Havde vi holdt fast i starten i 2021 med de nye datoer, havde vi stået med et stort problem i forhold til festivalen, siger han med henvisning til Tour-arrangørernes beslutning fra sidste uge, hvor det blev offentliggjort, at cykelløbets startdatoer for 2021 rykkes en uge frem, så løbet begynder tidligere.

Dette, forklarer Roskilde-borgmesteren, ville have været et problem, idet en etapestart i byen på den samme dag, som omkring 100.000 festivaldeltagere ankommer for at campere inden musikdagene på Roskilde Festival, ville have resulteret i et logistisk mareridt.

Udskydelsen til 2022 betyder i stedet, at cykelløbets anden etape finder sted lørdag den 2. juli, som er Roskilde Festivals sidste dag med musik.

- Den nye dato sikrer, at Tour de France kommer til Roskilde og får synet af en fyldt festivalplads foran Orange Scene, som vi alle har ønsket. Og samtidig er festivalen faktisk glade for, at de – forhåbentligt – kan få lov til at afholde deres 50-årsjubilæum i 2021 ”for sig selv”, siger Tomas Breddam.

De tre Tour de France-etaper i Danmark

 • 1. etape finder sted fredag den 1. juli 2022 i København. Løbet skydes i gang med en 13 kilometer lang og teknisk udfordrende enkeltstart, der primært går gennem Indre By, dog med et par afstikkere til Nørrebro og Østerbro. Læs mere om etapen i artiklen her.

 

 • 2. etaper finder sted lørdag den 2. juli 2022 med start fra Roskilde.  Etapen på190 kilometer med mål i Nyborg lægger fra land på Stændertorvet tæt ved Roskilde Domkirke og går via Lejre mod Holbæk.

 

 • 3. etape finder sted søndag den 3. juli 2022 med start fra Vejle og mål i Sønderborg. Efter denne etape pakken Tour de France-karavanen sammen og rykker videre til Frankrig, hvor resten af løbet afvikles.

Kommunal merudgift på en halv million

Udskydelsen til 2022 er dog ikke helt gratis for hverken den danske stat eller Roskilde Kommune.

Mens staten og Tour de France-arrangørerne A.S.O. i fællesskab skal hive 5,8 millioner kroner ekstra op af lommen, vurderer Roskilde Kommune, at udskydelsen vil koste dem en halv million kroner.

- En halv million kroner er selvfølgelig mange penge – og det er i øvrigt et højt skøn lavet af os – men det holder sig inden for et budget, som vi har lagt, og derfor vil det ikke have betydning for velfærden i Roskilde Kommune, siger borgmester Tomas Breddam.

Roskildes borgmester, Tomas Breddam (nummer fem fra venstre), til pressemødet i Vejle, hvor Tour de France-etaperne blev præsenteret.
Roskildes borgmester, Tomas Breddam (nummer fem fra venstre), til pressemødet i Vejle, hvor Tour de France-etaperne blev præsenteret.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

I nabokommunen Lejre, hvor cykelrytterne kortvarigt kører gennem, inden turen fortsætter vestpå, har borgmester Carsten Rasmussen (S) tidligere udtrykt forståelse for muligheden for en udskydelse.

- Vi har sat næsen op efter det, og mange borgere engagerer sig allerede, så det er surt. Men det er ikke en katastrofe, hvis det bliver endnu mere optimalt at afholde det året efter, har Carsten Rasmussen tidligere udtalt til TV 2 Lorry.

De nye datoer for Tour de France-starten i Danmark betyder nu, at første etape køres fredag den 1. juli 2022 i de københavnske gader, mens anden etape går fra Roskilde til Nyborg lørdag den 2. juli. Tredje og sidste etape på dansk jord køres fra Vejle til Sønderborg, inden Tour-feltet fortsætter løbet i Frankrig.

Der forventes ikke ændringer i de tre danske etaper som følge af udskydelsen.

Næste skridt i processen er, at der skal underskrives en formel aftale med A.S.O., mens politikere i de involverede byråd - som for eksempel Roskilde Kommune - formelt set skal godkende udskydelsen.

Læs mere om etapen fra Roskilde til Nyborg i artiklen her.

Så stor en begivenhed er Tour de France

 • Tour de France er en af verdens største sportsbegivenheder.
 • Starten har for vane at gå i et andet land cirka hvert andet år.
 • I 2022 skal de første tre etaper køres i Danmark den 1., 2. og 3. juli. 
 • Kongefamilien, regeringen, kommuner og regioner samt Wonderful Copenhagen og Sport Even Denmark har alle arbejdet for at få Tour de France til Danmark.
 • Efter de tre etaper i Danmark vil der blive indlagt en hviledag, hvor rytterne bliver fragtet til Frankrig.
 • COWI vurderede i forbindelse med buddet på Tour de France, at flere hundrede tusinde tilskuere vil overvære de tre etaper i Danmark.
 • Tour de France transmitteres i 190 lande og har millioner af tv-seere under løbet.
 • Budgettet for de tre etaper i Danmark er 88 millioner kroner, som finansieres ved 17 millioner kroner fra staten, 55 millioner kroner fra kommunerne samt 15 millioner fra regionerne. Den sidste million finansieres af blandt andet sponsorindtægter.
 • Med udskydelsen fra 2021 til 2022 forventes en merudgift på 5,8 millioner kroner oven i de 88 millioner kroner til det nationale sekretariat, som staten og A.S.O. i fællesskab dækker. Derudover vil der være udgifter for de enkelte mål- og startbyer, som kommunerne selv dækker.
 • Ved den seneste start uden for Frankrig, i tyske Düsseldorf i 2017, lød den økonomiske gevinst på cirka 478 millioner kroner ifølge en rapport fra Deloitte. Reklameværdien blev anslået til 3,3 milliarder kroner.
 • Danmark bød officielt på værtskabet for en Tour de France-start i 2016.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

SpO Affald

Mens danskerne sorterer mere og mere, er det anderledes med skraldespandene i byrummet

Cecilie Laustsen

Cecilie lider af kronisk lungesygdom:
Nu løber hun for at samle penge ind til forskning

Testcenter

De sidste testcentre er lukket:
"Vores erfaringer kommer til at gøre en stor forskel"

Vis mere
jan

Kommunaldirektør stopper efter "gensidig aftale":
Får gyldent håndtryk på over tre millioner kroner

Horserød Fængsel er ramt af skimmelsvamp.

Svampesporer truer fængsel med nedlukning

Vis mere