Roskilde Brandvæsen politianmelder Solum efter affaldsbrand

Efter en voldsom affaldsbrand tilbage i maj er affaldsanlægget Solum blevet politianmeldt af Roskilde Brandvæsen. Ifølge brandvæsenet skyldes det, at flere forhold ikke er blevet overholdt.

Forkert placering af brandbart materiale, for kort afstand mellem affaldsbunker og mangel på medarbejdere, der handlede korrekt.

Det er nogle af de punkter, som fremgår i den politianmeldelse, som Roskilde Brandvæsen har rettet mod affaldsanlægget Solum.

Anmeldelsen kommer på baggrund af en stor affaldsbrand, der tilbage i maj fandt sted på affaldsanlægget Solum – en affaldsbrand, der startede i én affaldsbunke, og som efterfølgende bredte sig til en anden.

quote Vi kommer til at fremstå som ”the bad guys”

Administrerende direktør for Solum, Christian Christensen

På kort tid udviklede branden sig til et flere meter højt flammehav, der blandt andet kunne ses tydeligt af bilister på den nærliggende motorvej.

Ifølge Roskilde Brandvæsens beredskabsdirektør, Lars Robetje, har Solum blandt andet ikke overholdt afstandskravene mellem bunkerne.

- Det er vigtigt at have for øje, at de (Solum, red.) modtager materiale, der kan brænde. En brand vil kunne ske. Det er derfor, man laver indretningen af arbejdspladsen. Der, hvor det bliver interessant, det er, at man skal kunne bekæmpe branden, og her mener vi, at man ikke har overholdt afstandskrav og belægningsplanen, siger Lars Robetje til TV 2 Kosmopol.

Ifølge Roskilde Brandvæsen, der er ejet af Roskilde Kommune, har brændbart materiale ikke været placeret korrekt, og derudover har medarbejderne ikke handlet korrekt, da branden opstod. Derfor mener Roskilde Brandvæsen, at medarbejderne ikke har været klædt på til at håndtere branden.

Det har ikke været muligt at få et interview med den administrerende direktør for Solum, Christian Christensen, men i et skriftligt svar til TV 2 Kosmopol skriver han, at Solum som udgangspunkt har ansvaret for håndtering af affaldsmængderne.

Erkender I hos Solum, at affaldsbunkerne var placeret for tæt på hinanden, så branden kunne spredes?

"Den uheldige kombination af, at Solum ikke må knuse i weekender, en masse affald fra borgerne i helligdagene, et fejlsorteret batteri og stop for modtagelse hos forbrændingsanlæggene skaber en meget uheldig situation, som Solum ender med at bøde for", skriver Christian Christensen i et skriftligt svar til TV 2 Kosmopol.

Da TV 2 Kosmopol spørger ind til, hvad det er, der gør, at bunkerne kan komme til at ligge for tæt på hinanden, henviser virksomheden Solum til det samme svar, som er givet ovenfor.

Kæmpebrand varede i ti uger

Det er ikke første gang, at der har været en stor affaldsbrand på anlægget Solum i Roskilde.

Tilbage i september 2020 udviklede en brand sig i en kæmpemæssig affaldsbunke.

Affaldsbunken, der indeholdt 30.000 tons haveaffald, brændte i over ti uger før det omsider lykkedes Roskilde Brandvæsen at slukke ilden.

Solum blev også dengang politianmeldt af Roskilde Kommune.

Da den seneste brand tilbage i maj opstod, lød det ellers fra brandvæsenets Lars Robetje, at Solum havde fulgt brandvæsenets anbefalinger siden branden i 2020, hvorfor branden i maj kunne slukkes hurtigt.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Sådan så det ud under branden i 2020.
Sådan så det ud under branden i 2020.
Foto: Daniel Tronholm/Privatfoto

Her påpegede brandvæsenet, at bunkerne var markant mindre i anlægget ved branden i maj, og at der samtidig var større afstand mellem bunkerne, hvilket ville gøre det nemmere at komme til, hvis en ulykke skulle ske.

Ifølge brandvæsenet har de gennemgået branden på Solum i maj grundigt, og derfor konkluderer de blandt andet nu, at virksomheden ikke har overholdt reglerne om brandsikkerhed.

Årsag til brand er uvis

Roskilde Brandvæsen kan ikke med sikkerhed sige, hvad der er årsag til branden, men ifølge Lars Robetje, kan de se, at branden opstår, og at den udvikler sig hurtigt.

- Vi kan konstatere, at der bliver kørt et læs affald ind på pladsen. Vi kan se, at det er i det affald, at ilden starter, men hvad der antænder i det affald, det ved vi ikke, siger Lars Robetje og fortsætter:

- Om det er noget, der har ligget med i affaldet, ved vi ikke, og det vil vi aldrig kunne komme til at sige. Det ender med rene gisninger, siger Lars Robetje, der hverken kan be- eller afkræfte gisningerne.

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Branden i maj kunne ses tydeligt af bilister på motorvejen.

Solum derimod mener, er det et fejlsorteret lithiumbatteri, der antændte branden, og de vil nu tage en dialog med både batteriproducenter og kommuner.

"Disse typer af batterier er særligt vigtige at få sorteret korrekt, og det ville være rigtig godt for os som virksomhed, hvis kommunerne kørte nogle kampagner for korrekt sortering af disse. Vi kommer til at fremstå som ”the bad guys” hele vejen igennem, også selvom vi blot er et lille led i kæden af ansvarlige," skriver Christian Christensen til TV 2 Kosmopol.

Solum: Slukning ikke effektiv

Roskilde Brandvæsen påpeger, at store mængder træafflad brændte, fordi virksomheden ikke overholdt vilkårene.

Ifølge brandvæsenet indebar det en risiko for brandspredning til nærområdet. Desuden understreger de, at branden medførte et omfattende arbejde og store udgifter for beredskabet – ikke kun lokalt, men også i naboberedskaberne og Beredskabsstyrelsen.

Roskilde Brandvæsen fik hjælp af Jyllinge Beredskab, 4k Beredskab og Beredskabsstyrelsen fra både Hedehusene og Næstved.

Solum mener derimod, at brandvæsenets slukningsmetode uheldigvis ikke var effektiv nok, og derfor blev en større mængde affald antændt i løbet af de kommende timer.

"Jeg ankommer selv efter halvanden time og er i den grad overrasket over, at en så lille brand har fået lov til at brede sig til så meget affald. Det på trods af, at mine folk anmeldte branden kort tid efter dens påbegyndelse," skriver Christian Christensen.

Solum vil gerne etablere et effektivt og markant bedre brandberedskab, og de har derfor anmodet Roskilde Brandvæsen om opbygning af et øget og eget beredskab.

"Jeg håber, at alle aktører, involveret i denne sag, vil påtage sig at løse disse udfordringer, da disse samfundsudfordringer ikke og alene kan lægges på skuldrene af vores lille virksomhed," skriver Christian Christensen til TV 2 Kosmopol.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik