Solen skinner over Stændertorvet i Roskilde, hvor Tour de France-feltet gør sig klar til at rulle ud på 2. etape af Tour de France.
Klip til luftoptagelser af Roskilde Festival, hvor deltagerne allerede er i fuld gang med at nyde den sidste dag med musik.
Sådanne billeder skulle have rullet over millioner af tv-skærme verden over næste sommer, men den iscenesættelse af domkirkebyen er nu i fare.
Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), bekræfter således fredag, at man forhandler med A.S.O. - arrangøren af Tour de France - om at udsætte den danske Tour-start, fordi OL og EM i fodbold har udløst kalenderkoks.
Det er mest sandsynligt, at Tour-starten i Danmark flyttes til 2022, lyder vurderingen fra overborgmesteren selv.
I Roskilde er borgmester Tomas Breddam (S) positiv over for at udsætte den store begivenhed et år, men det førnævnte sammenfald mellem Tour-starten og Roskilde Festival optager i særdeleshed borgmesteren.
- Jeg ville rigtig gerne have, at der er Roskilde Festival på samme tidspunkt som Tour de France. For vi kan ret nemt forestille os de gode billeder, det kunne give. Der bliver sendt mange minutter fra Roskilde, og så er det rart, når de skal have dækbilleder, at der også er billeder af en fantastisk festival, siger Tomas Breddam til TV 2 Lorry.
- Vi satser på, at et løb i 2022 kommer til at falde oveni Roskilde Festival. Det vil klart være nummer ét for os, siger han.
Er det et krav?
- Jeg er ikke i en situation lige nu, hvor vi stiller krav. Vi finder løsningen og ønsker og så videre. Og så finder vi ud af det. Når vi skal finde løsninger i den situation, vi står i lige nu, så bliver vi også nødt til at bøje os ind mod hinanden, siger Tomas Breddam.
Generelt betegner Tomas Breddam den mulige udsættelse af Tour de France, som “ikke så dramatisk”. Der er ikke meget, der vil ændre sig for kommunen.
Derfor er der kalenderkoks
De danske etaper er planlagt til at blive kørt fra den 2.-4. juli 2021, hvilket ville betyde, at Tour de France først ville slutte den dag, linjeløbet i landevejscykling ville blive afholdt ved de Olympiske Lege.
A.S.O. har tidligere ønsket at rykke Tour de France 2021 en uge frem for at løse den udfordring.
Men de danske kampe ved EM i Fodbold i København skal spilles den 12., 17. og 21. juni, mens den danske hovedstad også skal være vært for en ottendedelsfinale den 28. juni. Derfor afviste overborgmester Frank Jensen ønsket i et brev til A.S.O.'s direktør, Christian Prudhomme.
Det franske medie Le Télégramme skrev onsdag, at Bretagne-området er blevet tilbudt starten næste år, hvis de danske repræsentanter og A.S.O. ikke kan finde en løsning.
Vil tale med A.S.O om økonomi
Roskilde Kommune betaler fem millioner kroner ud af i alt 88 millioner kroner i forbindelse med Tour-starten i Danmark.
Overborgmester i København, Frank Jensen (S), siger fredag til DR, at der “selvfølgelig kommer en ekstraregning” i forbindelse med en udsættelse til 2022.
Og hvordan regningen for en udskydelse så skal betales, drøfter vi med ASO og vores øvrige partnere. Forhandlingerne om en ekstra regning startede i går, siger Frank Jensen til DR.
Det er blandt andet udgifter til Grand Depart Copenhagen - selskabet bag Tour-starten i Danmark - som der ifølge Tomas Breddam vil være en vis basisdrift af selvom Tour de France udsættes til 2022.
Tomas Breddam, hvordan stiller I jer i forhold til en ekstraregning?
- Det tager vi en samtale med A.S.O. og andre partnere om. Der er en ny situation, som indgår i de forhandlinger, man har om en ny og alternativ tidsplan.
Men I er ikke afvisende over for, at der kan komme en ekstra regning til Roskilde Kommune?
- Det vil jeg slet ikke forholde mig til. For jeg har ikke set den regning. Det vil være lidt som at skrive en blankocheck. Det ser vi på, og det snakker vi om.
Tomas Breddam oplyser, at der er én projektansat i kommunen, som man forventer kan lave noget andet, indtil der igen skal tænkes i Tour de France - hvis løbet altså udsættes.
A.S.O. må bidrage
Til TV 2 siger Frank Jensen, at han også vil tage fat i A.S.O. og bede dem om at dække nogle af ekstraomkostningerne.
- Der bliver jeg nødt til at sige på det danske selskabs vegne til A.S.O., at kan de ikke leve op til den kontrakt, vi har indgået, så har vi en fælles udfordring, som vi skal finde løsninger på – også på økonomien, siger Frank Jensen.
- Så jeg forventer også, at kommer vi der, hvor det bliver en beslutning om at flytte hele arrangementet til 2022, så skal A.S.O. også bidrage økonomisk til de ekstraomkostninger, der løber på.
Frank Jensen understreger dog også, at mange af omkostningerne vil være de samme uanset om løbet køres i 2021 eller 2022.
Artiklen fortsætter efter videoen...
Lejre-borgmester: Det er surt
I Lejre ser man frem til at se Tour-feltet fræse forbi blandt andet Sagnlandet Lejre på dets færd mod Storebæltsbroen og målet i Nyborg. Borgmester Carsten Rasmussen (S) oplyser, at det reelt ikke er afgørende, om Touren kommer forbi i 2021 eller 2022.
- Vi har sat næsen op efter det, og mange borgere engagerer sig allerede, så det er surt. Men det er ikke en katastrofe, hvis det bliver endnu mere optimalt at afholde det året efter, siger Carsten Rasmussen til TV 2 Lorry.
- Reelt kan jeg nok også godt se, at når man er i den situation, hvor det rammer sammen med andre event, så kan det være en fordel at vente. Så jo flere, der følger Tour de France, jo bedre, siger han.