Afvist asylansøger frikendt for mobil fundet i udhulet bog

En afvist asylansøger har været i isolationsfængsel i seks måneder for at have en mobiltelefon på Udlændingecenter Ellebæk. Mandag blev han frikendt.

En gruppe afviste asylansøgere havde gemt en mobiltelfon i en udhulet bog på Udlændingecenter Ellebæk i Rudersdal Kommune.

Mobiltelefonen tilhørte oprindeligt en afghaner, der var blevet sendt tilbage til sit hjemland, men telefonen havde han efterladt, så den kunne gå på tur blandt asylansøgerne, der stadig var i Danmark. 

Sådan fortæller forsvarsadvokat Niels-Erik Hansen historien.

quote Vi må forfølge ministeren på det her. Det er ham, der har været bannerfører på det her område, men vi skal spørge, om han ikke er kommet til at gå for voldsomt frem. 

Forsvarsadvokat Niels-Erik Hansen

På Udlændingecenter Ellebæk er mobiltelefoner ikke tilladt, så da personalet fandt mobilen i den udhulede bog i 2015 på en afvist iraners værelse, blev han anholdt og kom i isolationsfængsel i et halvt år. 

Mandag blev han frikendt i Retten i Hillerød. 

- Sagen er den, at afviste asylansøgere ikke er kriminelle. De er frihedsberøvede, og derfor mente dommeren ikke, at det er forbudt for dem at have mobiltelefoner, siger Niels-Erik Hansen. 

Der er ikke før blevet afsagt dom i en sag om afviste asylansøgeres brug af mobiler. 

Ingen mobiler, men mønttelefoner er tilladt

De afviste asylansøgere på Udrejsecenter Ellebæk må gerne bruge mønttelefoner til at kontakte deres pårørerende, men mobiler er ikke tilladte.

quote Hvorfor er det forbudt at have sin egen telefon, når man må købe telefonkort og ringe fra en mønttelefon?

Forsvarsadvokat Niels-Erik Hansen

- Hvorfor er det forbudt at have sin egen telefon, når man må købe telefonkort og ringe fra en mønttelefon?, spørger Niels-Erik Hansen. 

Dommens afgørelse får nu Niels-Erik Hansen til at gå til justitsministeren, Søren Pind. Han mener nemlig, at mandagens afgørelse bør afgøre, at kriminalforsorgen ændrer reglerne for mobiltelefoner på steder som Udlændingecenter Ellebæk. 

- Vi må forfølge ministeren på det her. Det er ham, der har været bannerfører på det her område, men vi skal spørge, om han ikke er kommet til at gå for voldsomt frem. Der er ikke nogen saglig grund til, hvorfor de her afviste asylansøgere ikke må have mobil, siger han. 

Man har tre gange forsøgt at sende iraneren tilbage til sit hjemland, men han er blevet afvist af de iranske myndigheder. Niels -Erik Hansen vil søge erstatning for det halve år, som iraneren har siddet i isolationsfængsel. 

 

Spørg Os - Afstemning

_