Cykeltur og eventyr: Emil har cyklet til Kina - og han er kun halvvejs

Det er et halvt år siden Emil Hvidtfeldt fra Birkerød begav sig ud på en cykelrejse, der overgår de fleste. Han vil samle ind til grønlandske børn.

Han har tilbagelagt 9.250 kilometer.

Cyklet gennem 18 lande. I minusgrader og 40 graders varme. Over bjerge og gennem ørken.   

Noget der har krævet vedholdenhed, eventyrlyst og evnen til at se det positive i enhver situation. Også på de svære dage.

- Der er ikke den del af min krop, jeg ikke har haft ondt i, skriver Emil Hvidtfeldt i en mail til os. 

Lige nu sidder han i gården på et vandrehjem i Kashgar i det vestlige Kina. Han samler kræfter.

For mandag venter en hård udfordring, når turen går videre til Pakistan og rutens højeste punkt. Et bjergpas i 4.000 meters højde.

- Så egentlig sidder jeg bare og restituerer lige p.t., så jeg forhåbentligt kan klare højderne!, skriver den 22-årige eventyrer.

Fotoet er taget i cirka 3.500 meters højde i Kirgisistan. Det er morgen og omkring 10 minusgrader. Pamir-bjergene ses i baggrunden.
Fotoet er taget i cirka 3.500 meters højde i Kirgisistan. Det er morgen og omkring 10 minusgrader. Pamir-bjergene ses i baggrunden.
Foto: Privatfoto

Penge til mentorprogram

Det er seks måneder siden han tog afsted. Han er nået halvdelen af de godt 18.000 kilometer.

Cyklen er ved at falde fra hinanden, men manden der styrer den holder ved. 

- Jeg er selvfølgelig super glad for at være nået så langt, og hvis vi lige ser bort fra janteloven et øjeblik, er jeg da også lidt stolt..., skriver han. 

Rejsen er et eventyr. En oplevelse for livet. Men det er også en rejse, der skal hjælpe andre. For mens Emil Hvidtfeldt træder i pedalerne, samler han ind til Foreningen Grønlandske Børn.

Det er nok en god tanke, at turen kommer andre til gode, for der er dage, hvor det er hårdt.

quote Når man ikke er i det rette humør, er det virkelig ikke sjovt at cykle gennem ørkenen.

Emil Hvidtfeldt

- Når man ikke er i det rette humør, er det virkelig ikke sjovt at cykle gennem ørkenen, som han skriver.

Han har en blog, The Odd Trip, hvor han fortæller om sin rejse, og her er det muligt at donere penge. Pengene skal gå til et mentorprogram i Grønland, programmet går ud på at støtte de grønlandske unge under deres uddannelse.

Foreløbig har han samlet 17.600 kroner ind - væsentlig mere, end han havde håbet på.

Fakta

Pengene, der bliver doneret, går ubeskåret til arbejdet med mentorordningen. Bl.a. til at udvide mentorordningen til flere grønlandske uddannelsesbyer.

 

Emil Hvidtfeldt betaler selv for sin rejse. 
 
Kun fire ud af ti unge (18-25-årige) grønlændere er i dag i gang med en uddannelse eller er i arbejde.

Foreningen Grønlandske Børn arbejder både i Danmark og Grønland.

Organisationen har eksisteret siden 1924, H.M. Dronning Margrethe 2. er protektor.

Kilde: Foreningen Grønlandske Børn

Emil Hvidtfeldts rute fra Finland til Indonesien. Han startede turen i Finland, fordi det var billigere for ham at rejse den vej gennem Europa.
Emil Hvidtfeldts rute fra Finland til Indonesien. Han startede turen i Finland, fordi det var billigere for ham at rejse den vej gennem Europa.
Foto: Privatfoto

Kampen om en død ged

Emil Hvidtfeldt rejser alene, kun i korte perioder har han selskab af gamle venner, eller folk han møder på rejsen. Men mest af alt rejser han på egen hånd, og det kan til tider være ensomt. 

Når det er slemt, søger han til et internationalt hostel, hvor han kan få kontakt til venner og familie derhjemme, men andre gange må han finde styrken på andre måder. 

quote Jeg synger højlydt med på den musik, jeg har i ørerne. Det føles skørt, men det virker!

Emil Hvidtfeldt

- Når jeg er ude i ørkenen eller oppe i bjergene, kan det være svært at finde nogen at snakke med, men jeg har stadig brug for at bruge stemmen, så jeg synger højlydt med på den musik, jeg har i ørerne. Det føles skørt, men det virker!, skriver han.

Han har lært at håndtere ensomhed og hårde perioder, kroppen har vænnet sig til livet på cyklen - selvom han det meste af tiden har ondt et eller andet sted. Lige nu er det knæene.

200 mand på hesteryg kæmper om en død ged i spillet Ulak. En populær sport i det centrale Asien, fortæller Emil Hvidtfeldt.
200 mand på hesteryg kæmper om en død ged i spillet Ulak. En populær sport i det centrale Asien, fortæller Emil Hvidtfeldt.
Foto: Privatfoto

Men så er der alle de oplevelser undervejs, der opvejer slidet. 

En af de største oplevelser indtil videre, fik han, sa han oplevede spillet Ulak. Et spil han fortæller, er meget populært i det centrale Asien.

- Det er en ekstremt voldsom sport, som udefrakommende sjældent får mulighed for at opleve, da den hovedsagligt dyrkes i afsidesliggende landsbyer. Alle og enhver kunne gå ind i kampen, når de ville, så der var små børn på æsler, der kæmpede på lige fod med erfarne mænd på kæmpe heste. Jeg blev endda tilbudt en hest!

Billedet er fra den iranske ørken øst for Teheran. Her måtte Emil Hvidtfeldt cykle flere dage gennem ørkenen i 40 graders varme med meget lidt skygge og vand.
Billedet er fra den iranske ørken øst for Teheran. Her måtte Emil Hvidtfeldt cykle flere dage gennem ørkenen i 40 graders varme med meget lidt skygge og vand.
Foto: Privatfoto

Andre vilde cykelture

Sidste år slog skotske Mark Beaumont verdensrekorden for at cykle rundt om jorden, da han i løbet af 78 dage, 14 timer og 40 minutter tilbagelade 29.030 kilometer på sin cykel. I gennemsnit cyklede Beaumont næsten 400 kilometer om dagen på den østvendte rute, der startede og sluttede i Paris. Undervejs slog han rekorder for blandt andet flest tilbagelagte kilometer på en måned på cykel.

 

En jordomrejse på cykel foretog engelske Ed Pratt også, da han i juli måned i år nåede endestationen på en tur, der endte med at blive næsten 33.800 kilometer lang. På en et-hjulet cykel! Pratts tur fra Somerset til Somerset tog mere end tre år og skete uden hjælp eller anden form for assistance fra nogen undervejs.

 

Østrigske Christoph Strasser slog i 2017 rekorden for tilbagelagt distance på 24 timer. Østrigeren cyklede imponerende 941,873 kilometer på en velodrom i Schweiz, hvor han i løbet af et døgn holdt en gennemsnitsfart på 39,42 kilometer i timen.

Et større mål

Da vi talte med ham i juni måned lød ambitionen, at han ville indsamle 10.000 kroner. Nu er han oppe på næsten det dobbelte - og han håber, donationerne fortsætter.

- Hvis vi følger tendensen, skulle vi jo ende et sted mellem 30 og 40 tusind. Jeg vil være optimistisk og sige 40! 

Emil Hvidtfeldt forventer, at han er hjemme igen i maj 2019.

Han kalder turen for The Odd Trip, du kan donere penge og følge hans eventyr her.

Et andet cykeleventyr fandt sted over sommeren, da gruppen Team Valkyrie cyklede tværs over USA for at samle penge ind til udsatte børn. Vi fulgte gruppens initiativtager i et Søndagsmagasin, som du se herunder:

Heidi Kristoffersen er fra Gentofte, og hun har tilmeldt sig verdens hårdeste cykelløb.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik