Efter mangel på ældrepleje: Nu må kommune lukke tre daghjem

Flere kommuner mangler akut ferieafløsere på ældreområdet. Nu må Rudersdal Kommune lukke daghjem midlertidigt.

Ældrevelfærden er udfordret i sommerperioden.

Det har flere ældre borgere i Rudersdal Kommune senest måtte sande. Siden 19. juli har tre daghjem i kommunen nemlig været lukket ned.

Det oplyser kommunen på sin hjemmeside.

Årsagens skal findes i, at kommunen har problemer med at finde ferieafløsere.

- Vi har derfor været nødt til at prioritere i brugen af vores faste medarbejdere for at sikre plejen af kommunens mest svage borgere og dem, som har et særligt plejebehov, lyder det fra kommunen.

Rudersdal Kommune oplyser, at det drejer sig om Daghjemmet Rønnebærhus, Daghjemmet Frydenholm og Daghjemmet Sjælsø, som vil være lukket fra den 19. juli til og med den 6. august 2021.

- Vores hjemmepleje vil i de tre uger, hvor daghjemmene har lukket, besøge brugerne løbende for at sikre, at de får den væske, frokost med videre, som de ellers normalt får på daghjemmet.

Rudersdal Kommune er langt fra den eneste kommune i TV 2 Lorrys sendeområde, der har haft problemet med at finde ferieafløsere til kommunens hjemmepleje og plejecentre i år.

Så sent som søndag kunne TV 2 Lorry fortælle, at Stevns Kommune var den seneste af en række kommuner, hvor de ældre måtte indstille sig på at få mindre hjælp og støtte i løbet af sommeren.

- Vi mangler hænder, og det kan betyde, at der for en periode er opgaver, som personalet ikke har mulighed for at nå, lød det i en pressemeddelelse fra kommunen.

- Det kan være, at man ikke får gjort rent lige så ofte, at der er mindre tid til for eksempel rehabilitering, gå-ture, bad, sengeredning og lignende, udtalte fra Dorthe Kapler Holmboe, der er centerchef i Sundhed & Omsorg i Stevns Kommune.

Kommunen oplyser, at fratagelsen af hjælp vil tage udgangspunkt i den enkelte borgers funktionsniveau.

Et problem i mange kommuner

TV 2 Lorry fortalte tidligere i juli, at mange kommuner står akut og mangler sommerafløsere til ældreområdet.

I en rundspørge, som TV 2 Lorry havde sendt ud til alle 34 kommuner i sendeområdet, svarede ni kommuner, at de står og mangler varme hænder.

Det gælder kommunerne Furesø, Frederikssund, Brøndby, Ishøj, Roskilde, Dragør, Lejre, Rudersdal og Solrød.

Ifølge Hans Holm, der er formand for Seniorrådet i Furesø Kommune, er manglen på varme hænder i sommerperioden et tilbagevende problem. Men sommeren i år er det forværret.

- Det betyder færre aktiviteter for de ældre, og det forringer deres livskvalitet. Det skaber samtidig en stressende arbejdssituation for det personale, der skal holde skansen ude på plejehjemmene henover sommeren, siger Hans Holm til TV 2 Lorry.

Et seniorråd eller ældreråd er ældre medborgeres talerør til kommunen. I Furesø mener seniorrådsformand Hans Holm, at kommunen har forsøgt at gøre, hvad den kan for at tiltrække flere ferieafløsere til hjemmeplejen og plejecentrene. Men det er ikke en nem opgave.

- Det er et langvarigt og velkendt problem, at der mangler kvalificeret arbejdskraft på ældreområdet. Derfor bliver det desværre også de mindst kvalificerede personer, der dækker ind om sommeren. Den eneste varige løsning er at få uddannet endnu flere social-og sundhedshjælpere, siger Hans Holm.

Tidligere på måneden kunne TV 2 Lorry fortælle om flere kommuners mangel på ferieafløsere til hjemmeplejen. Se eller gense indslaget.

Kort nyt

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik