Kommune bruger kvart million på borgmesterportræt

Et enigt økonomiudvalg i Rudersdal Kommune besluttede onsdag at bruge 250.000 kroner på et portræt af kommunens tidligere borgmester. En rundspørge viser, at der er stor forskel på, hvor mange penge kommuner bruger på den post.

250.000 kroner.

Det er prisen, som Rudersdal Kommune skal betale for et portræt af kommunens nu tidligere Venstre-borgmester Jens Ive.

Det besluttede et enigt økonomiudvalg onsdag, oplyser kommunens borgmester Ann Sofie Orth (K) til TV 2 Lorry.

- Der var enighed om, at Jens Ive skal portrætteres. Dermed fortsætter vi traditionen med et maleri af den afgående borgmester. Det er en værdifuld tradition, der er med til at fortælle vores fælles historie, siger hun TV 2 Lorry.

Dermed sættes der gang i den videre proces for at få malet portrættet. 

quote Hver dag når jeg kommer på arbejde og går forbi vores første borgmester, Erik Fabrin, bliver jeg mindet om den historie, vi står på.

Ann Sofie Orth, borgmester Rudersdal Kommune

Det er Jens Ive selv, der har peget på, at kunstneren Peter Martensen skal male portrættet.

Peter Martensen vil - ifølge Rudersdal Kommune - gerne løse opgaven og kan færdiggøre maleriet i løbet af 2023. Prisen for portrætteringen forventes at være cirka 250.000 kr.

Det et dermed et stykke over prisen på kommunens seneste borgmesterportræt. Det var af den tidligere borgmester i Søllerød og Rudersdal Kommune Erik Fabrin (V). Han blev malet af kunstneren Jørgen Boberg til en pris på cirka 150.000 kr.

En del af historien

Rudersdal Kommune opstod i 2007, da Søllerød, Birkerød og Rudersdal kommuner blev lagt sammen, derfor er de tidligere portrætter - ifølge den nuværende borgmester - med til at styrke den fælles historie. 

- Verden startede ikke, da Rudersdal Kommune opstod i 2007. Der har været borgmestre før, som har udviklet vores lokalsamfund, som vi står på.

- Hver dag når jeg kommer på arbejde og går forbi vores første borgmester, Erik Fabrin, bliver jeg mindet om den historie, vi står på. Det vil jeg gerne fortsætte, forklarer borgmesteren.

Stor forskel på priserne

Rundt omkring i kommunerne i TV 2 Lorrys sendeområde er der stor forskel på, hvilke traditioner man har for at få lavet portrætter af de afgående borgmestre. 

Det viser en rundspørge, som TV 2 Lorry har foretaget. 

Ligesom Rudersdal Kommune har man i blandt andet Helsingør og Frederiksberg kommuner også tradition for at få malet portrætter af borgmestrene. 

Anderledes står det til i Allerød og Hørsholm, hvor man slet ikke har tradition for at få lavet portrætter af afgående borgmestre, mens blandt andet Albertslund, Frederikssund og Gladsaxe kommuner oplyser, at man har tradition for at bruge fotografier. 

Og forskellen i traditioner kommer også til udtryk i prisen.

For mens det portræt, som kunstner Mikael Melbye malede af Helsingørs tidligere borgmester Johannes Hecht-Nielsen (V), kostede 174.659 kroner, så anslår man i Albertslund Kommune, at de fotos, man hænger op, ikke koster mere end 200 kroner. 

I Rudersdal Kommune holder borgmester Ann Sofie Orth dog fast i, at den kvarte million, der skal bruges på et portræt af Jens Ive er givet godt ud. 

- Det er også vigtigt at støtte kulturen, og kunststøtten til portrætmalerkunsten er ikke nødvendigvis den, der bliver højt prioriteret i disse selfie-tider, siger hun.

250.000 kroner er mange penge. Kunne man ikke have bevaret traditionen med borgmesterportrætter, men gjort det økonomisk billigere. Eksempelvis med brug af fotografier, som en række andre kommuner gør?

- Man kan altid vælge billigere løsninger. Men denne tradition (brug af malede portrætter, red.) giver mening for os. Det er vigtigt, at der er et vist niveau.

- Man kunne have brugt en fotograf, men vores tradition er en anden. Det er den (traditionen, red.), som et enigt økonomiudvalg ønsker at støtte, siger Ann Sofie Orth.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik