Skjult kirkegård afslører livet for hundredevis af 1.000 år gamle mennesker

På en mark syd for Nærum i Nordsjælland trodser arkæologer både vind og vejr for at lære mere om livet i Danmark for 1.000 år siden.

Skeletter i hundredevis vælter – praktisk talt – frem af jorden på en mark syd for Nærum.

Marken er ejet af Naturstyrelsen, og her har man fundet en stor kirkegård med op til 400 grave, der menes at stammes fra overgangstiden mellem vikingetid og middelalder.

Ifølge Museum Nordsjælland, der står bag det arkæologiske arbejde, kan der meget vel være tale om, at de tidligste grave rummer mennesker, der kan være født som vikinger og siden gravlagt som kristne.

- Vi har det, der hedder tidlig middelalder her. Det er også brydningstiden mellem vikingetiden og middelalder, fortæller fra Esben Aarsleff, som er afdelingschef på Museum Nordsjælland.

De jordiske rester af menneskerne menes at være begravet mellem år 1.000 og år 1.200, og derfor er fundet af den store kirkegård slet ikke så uvæsentlig endda.

Fylder huller i historien

Arkæologerne kan nemlig kortlægge sundhedstilstande og levevis.

- Det kan fortælle meget om landbefolkningen. Dem ved vi ikke ret meget om fra den tid. Vi har beretninger om adlen og det højere borgerskab, fordi ting blev nedskrevet om dem. Men det gælder ikke folket på landet i samme omfang. Så det her kan være med til at afdække de her huller, vi har i historien, siger Esben Aarsleff til TV 2 Lorry og tilføjer:

- Vi kan for eksempel lave analyser af, hvor høje, de er. Det er meget nemt, man måler dem kort og godt. Men vi kan også gå dybere ned i det og se, hvordan deres sundhedstilstand er i forhold til, om de har haft sygdomme, et hårdt arbejdsliv eller er de nedslidte meget tidligt, hvor gammel bliver man generelt, før man dør. Sådan noget vil sige meget om deres sundhedstilstand.

Droppet af Biskop Absalon

Midt på kirkegården ligger et område, hvor der ikke er nogen grave. Her mener man, at kirken har ligget, selvom man ikke har fundet nogle håndfaste spor på den endnu.

Kirken og kirkegården blev anlagt i den tidlige middelalder, men blev opgivet omkring år 1200 efter Søllerød kirke blev bygget blot to kilometer derfra på foranledning af Biskop Absalon.

Derefter gik kiregården og kirken ved Wesselsminde i glemmebogen og findes hverken på gamle kort eller fra historiske kilder.

I dag dyrker Naturstyrelsen foder til hjortene i Dyrehaven på marken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik