Skolesammenlægning udløser folkeafstemning i Nordsjælland

Forældre til børn i skolealderen i Rudersdal kæmper mod kommunens planer om at sammenlægge to folkeskoler.

Der skal stemmes om fremtiden for to skoler i Rudersdal Kommune.

Kommunens plan om at sammenlægge to skoler i Holte – skolen ved Rønnebærvej og skolen på Grünersvej, der tilsammen tæller 1000 elever, har fået utilfredse forældre på barrikaderne.

- Det, der bekymrer os mest lige nu, det er, at der bliver truffet nogle forhastede beslutninger, der er uigennemtænkte og i øvrigt heller ikke er finansierede, siger en af forældrene, Lisbeth Bach-Kjeldsen, til TV 2 Lorry.

Skolesammenlægningen er blevet så stort et diskussionsemne, at Rudersdal Kommune har besluttet at afholde en vejledende lokal folkeafstemning om skolernes fremtid i Holte.

Der skulle have været borgermøde om afstemningen mandag, og afstemningen skulle have været afholdt inden årets udgang.

Men nu er afstemningen rykket til januar 2023, og det skyldes blandt andet de vrede forældre, forklarer formand for Børne- og Skoleudvalget i Rudersdal Kommune Anne Christiansen til TV 2 Lorry i et skriftligt svar:

”Vi har lyttet til kritikken fra forældrene. Siden vi indgik budgetaftalen(…)har der været heftig debat både på de sociale medier, og vi har også holdt fysiske møder med forældre til børn på Grünersvej. Vi tager kritikken til os. Vi har ikke været gode og tydelige nok i kommunikationen om beslutningen. Det skal vi naturligvis kunne forklare bedre.”

Årsagen til sammenlægningen er, at kommunalbestyrelsen mener, at det er bedre at samle eleverne på én skole fremfor på flere forskellige matrikler

30 millioner er langt fra nok

Det er en enig kommunalbestyrelse der står bag den planlagte skolesammenlægning.

- Vi har accepteret, at det var det, der var et flertal for, og da vi ikke ønsker at blive ved med at diskutere, hvordan skolerne her i Rudersdal skulle være, det har vi diskuteret i tre-fire år, siger kommunalbestyrelsesmedlem Jens Darket (V).

En af to modeller i kommunens planer samler alle elever på skolen ved Rønnebærvej. Samtidig har kommunen afsat 30 millioner kroner til en udbygning af skolen, så der bliver plads til samtlige 1000 elever. Men det millionbeløb er alt for lidt mener forældrene.

- De 30 millioner, der er afsat, de kan måske gå til nye toiletter, men der er ikke tilstrækkelige midler til at drive den skole man ønsker, siger forældre Lisbeth Bach-Kjeldsen.

Og den kritik kan flere medlemmer fra kommunalbestyrelsen godt se sig enige i, selvom de bakker op om skolesammenlægningen:

- Alle vores skoler i Rudersdal trænger til et løft, og 30 millioner det kommer vi lidt af vejen med, men det er kun en start, siger kommunalbestyrelsesmedlem Christoffer Emil Jexen (EL).

Det er politikerkollegaen fra Venstre enig i:

- Der skal bruges væsentlig flere penge end 30 millioner, hvis vi skal samle skolen ovre på Rønnebærvej, siger Jens Darket.

Til spørgsmålet om, hvorvidt 30 millionerer tilstrækkeligt til at renovere Rønnebærvej/Dronninggårdsskolen svarer formand for Børne- og Skoleudvalget Ane Christiansen følgende i et skriftligt svar:

"Der er ingen tvivl om, at vi politisk ville ønske, vi kunne bygge nyt og renovere, eller holde begge skoler kørende som selvstændige skoler med 0-9.klasses velfungerende spor, hvis det var det, der var det højeste ønske fra alle parter. Men vi må også erkende, at kommunen ikke har de økonomiske rammer til at gøre det. Betyder det så, at Rønnebærvejs læringsmiljøer er helt perfekte til at tage imod den fulde udskoling? Nej det gør det ikke. Vi har til at begynde med afsat 30 millioner kroner for at komme i gang, men det er min klare forventning, at vi politisk løbende skal prioritere flere midler fremadrettet."

Den endelige beslutning om skolerne skal træffes inden udgangen af januar 2023. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik