Yes, vi har vundet kokke-VM: Men du kommer aldrig til at smage vinder-menuen

Det er tredje gang at en dansk kok har vundet det uofficielle kokkeverdensmesterskab Bocuse d'Or.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Brian Mark Hansen fra Søllerød Kro vandt mandag Bocuse d'Or.
Foto: TV 2 Kosmopol

Der blev skrevet madhistorie, da danske Brian Mark Hansen fra Søllerød Kro i går vandt den prestigefyldte kokkekonkurrence – Bocuse d'Or.

For med hans sejr er det nu tredje gang, at en dansk kok har haft æren af at blive udråbt til verdens bedste.

Det bekræfter os i, at Danmark virkelig er i verdensklasse i gastronomiens verden, lyder det fra madredaktør:

- Nu kan vi kan sige, vi har mange Michelin-stjerner, vi har nogle af verdens bedste restauranter og nu vi har tre verdensmestre. Det giver meget mere at prale af, siger redaktør på madmagasinet Gastro, Jesper Uhrup Jensen, til TV 2 Kosmopol.

Samme melding lyder det fra Berlingskes madanmelder, Søren Frank, der sammenligner kokke-VM med en slutrunde i fodbold:

- Det er stort, fordi det nu er tredje gang, vi vinder. Det betyder, at vi som nation nu har nailet den her disciplin, siger Søren Frank til TV 2 Kosmopol.

Brian Mark Hansen, der er køkkenchef på Søllerød Kro, vandt med sin makker, Elisabeth Madsen, der er kok på Svinkløv Badehotel i Nordjylland.

Mad med marv, æg og græskar

Hold fra 24 lande skulle på fem og en halv time lave en treretters menu til 15 kuverter og et stort fad med mad til 15 personer.

Årets tema var 'Feed the kids', hvor kokkene skulle lave sund og nærende mad til børn med græskar, marv og æg som obligatoriske madvarer. Desuden skulle der præsenteres en tallerkenret med havtaske og kammuslinger.

Se et udvalg af de danske retter i galleriet her.

(artiklen fortsætter under galleriet.)

Selvom det ser - og lyder - mundvandsfremkaldende lækkert, så er det dog så godt som umuligt at komme til at smage i sin helhed. For verdensmesterens retter kommer med al sandsynlighed ikke på kortet på Søllerød Kro, hvor Brian Mark Hansen til daglig er køkkenchef.

- Den mad, han vinder med, er jo parademad, og ikke noget man vil kunne servere på en restaurant. Men det kan være, der kommer et element fra retterne, som man kan få på Søllerød Kro, siger Jesper Uhrup Jensen.

Bocuse d'Or

Bocuse d'Or er det uofficielle verdensmesterskab i kokkekunst.

Konkurrencen afholdes hvert andet år i Lyon i Frankrig.

Første gang Danmark vandt guld var i 2011 med kokken Rasmus Kofoed og senest i 2019 med kokken Kenneth-Toft Nielsen.

Konkurrencen er opkaldt efter stjernekokken Paul Bocuse

Søren Frank har selv smagt Brian Mark Hansens vinderretter, og tror heller ikke på, at alle retter vil blive inkorporeret på menukortet på Søllerød Kro.

Især peger han på disciplinen fadservering som gammeldags:

- Det er lidt som standard-danse i Vild med Dans, der er lidt antikverede og specielle. Det eksisterer ikke på en natklub, og det er er det samme med fadserveringer, de eksisterer ikke på restauranter.

Han mener dog godt, at Brian Mark Hansens treretters menu kunne blive serveret på en restaurant i et eller andet omfang.

- De har mere præg af restaurantserveringer, siger han.

Kan give ekstra michelinstjerne til Søllerød

Selvom vindermenuen ikke kommer på kortet på Søllerød Kro, så kommer det til at få en kæmpe brandingsværdi for den nordsjællandske restaurant, at køkkenchefen nu er verdensmester.

- Det er ikke bare Noma, der kan – det er også Søllerød Kro. Det er en brandinghistorie for dem og for den større fortælling om dansk gastronomi, siger Søren Frank.

En stolt vinder kysser sit trofæ.
Foto: Jeff Pachoud/AFP/Ritzau Scanpix

I dag har Søllerød Kro en michelinstjerne, men der har de seneste år været rygter om, at de kunne gøre sig fortjent til én mere, fortæller Jesper Uhrup Jensen. Og med en verdensmester i køkkenet, så tror han på at michelinguidens inspektører vil kigge en ekstra gang på Søllerød Kros potentiale:

- Det bliver endnu mere intenst i år, om de får en ekstra stjerne. Nu har Brian bevist, at der er en helt særlig klasse, siger Jesper Uhrup Jensen.

Søren Frank tror også, det højner chancerne for endnu en stjerne til Søllerød Kro:

- Bocuse d'Or er en fransk opfindelse, og Michelins guide er også fransk, så mon ikke de læser med og vil genbesøge Søllerød, når de er i Danmark, siger han.

Vi andre får også glæde af den

Selvom det ikke er alle forundt at spise på michelin-stjernede restauranter, så får den mere almindelige dansker stor glæde af det høje kokkeniveau i Danmark.

For når topniveauet er højt, har det en stor ”nedsivningseffekt”, lyder det fra Jesper Uhrup Jensen.

– Det er ikke alle kokke, der kan vinde mesterskaber, men det giver et boost til kokkefaget i hele Danmark, og det indgyder alle kokke til at være dygtige, siger han.

Det er en af grundene til, at der er kommet flere billige, men virkelige gode restauranter i Danmark, ifølge medredaktøren:

- Det mest spændende i de her år er, at det er blevet så let at gå ind på et billigt sted og få noget fantastisk mad. Det kunne du ikke for 15 år siden, siger Jesper Uhrup Jensen.

Link kopieret!

Seneste nyt

Tørvejr i det meste af landet

“Under the water” Havtaske i interaktion med kammuslinger, citronverbena, estragon og enebærrøg.
Foto: Bocuse Dor Danmark
“Under the water” Havtaske i interaktion med kammuslinger, citronverbena, estragon og enebærrøg.
Foto: Bocuse Dor Danmark
“Salade Danoise” Komposition af æble, selleri, mild peberrod og dansk fløde.
Foto: Bocuse Dor Danmark

Søndag middag er der fortsat lidt regn rundt om i landet, men for langt de fleste danskere står den efterhånden på tørvejr.

De steder, hvor det regner, vil det være i form af let regn eller finregn.

Resten af dagen forventes det altså at holde mest tørt, men dog noget gråt i gråt.

I Nordjylland kan man måske være heldig med et enkelt solstrejf.

Link kopieret!

Syrere vil demonstrere på Rådhuspladsen

“Under the water” Havtaske i interaktion med kammuslinger, citronverbena, estragon og enebærrøg.
Foto: Bocuse Dor Danmark
“Under the water” Havtaske i interaktion med kammuslinger, citronverbena, estragon og enebærrøg.
Foto: Bocuse Dor Danmark
“Salade Danoise” Komposition af æble, selleri, mild peberrod og dansk fløde.
Foto: Bocuse Dor Danmark

Den syriske diktator Bashar-al-Assad er faldet, og det markerer syrere i Danmark i dag.

Syrisk Forening i Danmark, SFD, oplyser til TV 2 Kosmopol, at de vil markere de dramatiske begivenheder i Syrien med en demonstration på Rådhuspladsen i dag klokken 14.

Foreningen skriver samtidig på sin Facebook-side, at den vil demonstrere i Aarhus fra klokken 13-15.

Link kopieret!

Minister fra Moderaterne stiller op til Folketinget i København

“Under the water” Havtaske i interaktion med kammuslinger, citronverbena, estragon og enebærrøg.
Foto: Bocuse Dor Danmark
“Under the water” Havtaske i interaktion med kammuslinger, citronverbena, estragon og enebærrøg.
Foto: Bocuse Dor Danmark
“Salade Danoise” Komposition af æble, selleri, mild peberrod og dansk fløde.
Foto: Bocuse Dor Danmark

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) meddeler søndag på Moderaternes X-profil, at hun stiller op til næste folketingsvalg.

Det bliver i Københavns Storkreds, at ministeren vil på stemmesedlen. Christina Egelund begrunder sit valg med, at hun vil være med til at løse "nogle af min generations allerstørste udfordringer".

- Det, synes jeg, er helt enormt vigtigt.

- Derfor stiller jeg op for Moderaterne til næste folketingsvalg. Og det gør jeg her, hvor jeg bor, i Danmarks hovedstad, København, som jo er, synes jeg, verdens allerdejligste by, siger hun på X.

I en pressemeddelelse siger hun, at "det er en stor ære" at stille op i Københavns Storkreds.

- København er en by fuld af energi, mangfoldighed og store muligheder, men vi står også over for væsentlige udfordringer – fra klima og boligpolitik til at skabe bedre uddannelses- og jobmuligheder for de unge. Jeg glæder mig til at kæmpe for løsninger, der skaber værdi for københavnerne og for Danmark, siger hun i pressemeddelelsen.

Christina Egelund stillede ikke op ved det seneste folketingsvalg i november 2022.

Link kopieret!

I morgen kan "juletræ" spottes på himlen over København

“Under the water” Havtaske i interaktion med kammuslinger, citronverbena, estragon og enebærrøg.
Foto: Bocuse Dor Danmark
“Under the water” Havtaske i interaktion med kammuslinger, citronverbena, estragon og enebærrøg.
Foto: Bocuse Dor Danmark
“Salade Danoise” Komposition af æble, selleri, mild peberrod og dansk fløde.
Foto: Bocuse Dor Danmark

I morgen vil op til 12 svenske Gripen-fly om tre danske kampfly flyve i formation lignende et juletræ langs den danske side af Øresund og over København. Det sker omkring klokken 14, og flyene kan bedst ses fra Kastellet i København eller langs kysten nord eller syd for, skriver Forsvaret på X.

Link kopieret!

Brøndby har anfører og topscorer tilbage i pokalbrag

“Under the water” Havtaske i interaktion med kammuslinger, citronverbena, estragon og enebærrøg.
Foto: Bocuse Dor Danmark
“Under the water” Havtaske i interaktion med kammuslinger, citronverbena, estragon og enebærrøg.
Foto: Bocuse Dor Danmark
“Salade Danoise” Komposition af æble, selleri, mild peberrod og dansk fløde.
Foto: Bocuse Dor Danmark

Der var søndag formiddag flere gode nyheder for Brøndby, der udtog truppen til den første af to pokalkvartfinaler mod AGF.

Både topscorer Mathias Kvistgaarden og anfører Jacob Rasmussen er tilbage i truppen efter skader. Det oplyser Brøndby på fodboldklubbens hjemmeside.

Kvistgaarden blev skadet i en kamp for det danske U21-landshold 15. november. Angriberen har siden misset to kampe i Superligaen for Brøndby.

Forsvarsspilleren Jacob Rasmussen har ikke været med i de seneste tre kampe for Brøndby. Men anføreren er også indlemmet i truppen på 20 mand mod AGF.

Dermed er Brøndby på papiret styrket i begge ender af banen.

Link kopieret!

Der mangler 2000 speciallæger i landets praksisser og sygehuse

“Under the water” Havtaske i interaktion med kammuslinger, citronverbena, estragon og enebærrøg.
Foto: Bocuse Dor Danmark
“Under the water” Havtaske i interaktion med kammuslinger, citronverbena, estragon og enebærrøg.
Foto: Bocuse Dor Danmark
“Salade Danoise” Komposition af æble, selleri, mild peberrod og dansk fløde.
Foto: Bocuse Dor Danmark

Der mangler i alt 2000 speciallæger på de danske sygehuse, i lægepraksisserne og speciallægepraksisserne.

Det viser en ny analyse foretaget af Lægeforeningen ifølge Berlingske.

- Alle skal have adgang til en praktiserende læge, hvor de bor. Der skal også være speciallæger nok på alle sygehuse, lige så vel som der er behov for flere praktiserende speciallæger, siger Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, til avisen.

Link kopieret!

Sigtet og varetægtsfængslet for dræbertogt til Danmark

“Under the water” Havtaske i interaktion med kammuslinger, citronverbena, estragon og enebærrøg.
Foto: Bocuse Dor Danmark
“Under the water” Havtaske i interaktion med kammuslinger, citronverbena, estragon og enebærrøg.
Foto: Bocuse Dor Danmark
“Salade Danoise” Komposition af æble, selleri, mild peberrod og dansk fløde.
Foto: Bocuse Dor Danmark

En dommer i Københavns Byret besluttede lørdag, at fire personer i alderen 18 til 22 år, der er sigtet for drabsforsøg og forsøg på ulovlig våbenbesiddelse, skal være varetægtsfængslet de næste 11 dage.

Det skriver Københavns Politi på det sociale medie X.

Ved retsmødets begyndelse lørdag eftermiddag blev sigtelsen læst op. Den drejer sig om perioden 25. november til 6. december.

Ifølge sigtelsen rejste den ene af de fire - en 18-årig irakisk mand - fra Tyskland til Danmark med henblik på at slå en eller flere ukendte personer ihjel et ukendt sted i København.

Han ankom 2. december til København og opholdt sig derefter afventende på flere forskellige hoteller. Her ventede han ifølge sigtelsen på at få udleveret et skydevåben og besked om, hvor han skulle begå drabet.

Det mislykkedes dog, da han blev anholdt fredag.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google