Drama i byråd efter chok-budget: Venstre smides ud

Solrød Kommune får ny konstituering i byrådet. Venstre og Socialdemokratiet er røget ud i kulden.

- Det bliver et byrådsmøde med nogle kalorier i.

Sådan lød det fra byrådsmedlem Kim Sunesen (V), der før onsdagens byrådsmøde i Solrød, var klar til den helt store omvæltning.

Her bliver Venstre nemlig ofret på det kommunalpolitiske skafot, når et flertal i byrådet vil fremlægge en ny konstitueringsaftale, hvor Venstre smides ud og mister sine to udvalgsformandsposter samt to andre poster i politiske udvalg.

Dermed sker det helt spektakulære, at de to største partier i Solrød Kommune, nemlig Venstre og Socialdemokratiet, begge står uden for det politiske flertal - og dermed i høj grad politisk indflydelse - når onsdagen går på held.

quote Hvis det havde været en virksomhed og ikke politik, så havde det været svindel

Kim Sunesen (V)

Ifølge Kim Sunesen er Venstre stærkt utilfredse med den nye konstituering, hvor de kommer til at stå uden for.

Han mener, at Venstre er blevet kørt ud på et sidespor, og at borgmesteren, Emil Blücher (LA), har sprunget fra aftaler.

- Det er kritisabelt at springe fra aftaler. Borgmesteren fik embedet på baggrund af, at vi fik posterne i byrådet. Nu løber man fra regningen, siger Kim Sunesen.

Byrådsmedlemmet henviser til, at det netop var mandater fra Venstre, der efter et stort politisk drama, hvor Socialdemokratiet længe så ud til at løbe med borgmesterkæderne, sikrede Solrød som Liberal Alliances første og eneste borgmesterpost i Danmark.

- Hvis det havde været en virksomhed og ikke politik, så havde det været svindel, siger Kim Sunesen til TV 2 Kosmopol.

quote Man skal ikke have fulgt meget med i kommunalpolitik i Solrød for at se, at vi har haft et byråd, som i perioder har været præget af samarbejdsvanskeligheder

Emil Blücher (LA), borgmester

Kæmpe sparebudget fører til ny konstituering

Tilbage i september indgik et politisk flertal i Solrød Kommune en budgetaftale med en række besparelser, der blandt andet indebar, at flere kommunalpolitikere ville gå ned i løn.

I budgetaftalen kan man læse, at der er vedtaget besparelser for 24,4 millioner kroner i 2024 stigende til 37,1 millioner i 2027 for at genoprette en økonomi, der med kommunens egne ord "ikke hang sammen".

Blandt andet indebærer aftalen, at man nedlægger et politisk udvalg og slår det sammen med et andet for på den måde at spare eksempelvis udvalgsformandens vederlag på 130.000 kroner.

Derudover halveres viceborgmesterens løn, mens byrådets lønbudget også mindskes.

Ifølge borgmesteren i Solrød Kommune, Emil Blücher (LA), finder den nye konstituering sted, fordi der skal spares.

- Helt grundlæggende er der en budgetaftale, hvor vi skal spare 37 millioner kroner. En af de ting, vi har valgt at pege på, det er, at vi ændrer byrådsmedlemmernes honorer, og vi sammenlægger et udvalg med et andet, siger borgmester Emil Blücher til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvad er en konstituering?

Lettere forsimplet kan man sige, at en konstituering i kommunalpolitik er lidt det samme som en regering i landspolitik. Det er kort sagt konstitueringsgruppen, der til sammen er i flertal og derfor har gode forudsætninger for at træffe politiske beslutninger.

En konstituering betyder, at man beslutter, hvem der skal have hvilke poster og ansvarsområder i en forsamling.

I kommunalpolitisk sammenhæng vil der være tale om, at konstellationen i byrådet, kommunalbestyrelsen eller borgrepræsentationen besluttes - for eksempel, hvem der skal være borgmester, viceborgmester, udvalgsformand og så videre.

I forbindelse med denne sag er der altså tale om en ny konstituering, fordi Venstre og Socialdemokratiet ikke længere bliver en del af den forsamling, der udgør konstitueringen.

Problemer med samarbejdet

Ifølge borgmesteren kommer den nye konstituering til at bestå af Liberal Alliance, Konservative, Havdruplisten, Dansk Folkeparti, Vores Solrød og en løsgænger. 

Med andre ord alle andre end de to største partier, Venstre og Socialdemokratiet. Til sammen råder det nye flertal over 11 af byrådet 19 pladser.

Borgmesteren påpeger, at der i byrådet har været problemer med at samarbejde, og at man kan se, at der er en udvalgsstruktur, som ikke fungerer optimalt.

- Man skal ikke have fulgt meget med i kommunalpolitik i Solrød for at se, at vi har haft et byråd, som i perioder har været præget af samarbejdsvanskeligheder. Når vi står og skal lave en ny udvalgsstruktur, så vil det være mærkeligt ikke at ryste posen, siger Emil Blücher og fortsætter: 

- Nu hvor vi alligevel ændrer udvalgsstrukturen af økonomiske årsager, giver det god mening at ryste posen for et bedre samarbejdsklima i Byrådet.

Handler det mere om samarbejdsvanskeligheder end besparelser?

- Nej, det er et spørgsmål om, at vi skal spare 37 millioner, siger Emil Blücher.

quote Jeg synes, det er politisk skammeligt

Niels Hörup (V), 1. viceborgmester

Gyldent håndtryk til direktør trods besparelser

Samarbejdet kom blandt andet på prøve så sent som i november måned.

Her vedtog et flertal uden om Venstre at bruge mere end 2,2 millioner kroner på et gyldent håndtryk, hvor en direktør blev afskediget.

Det, mente Venstre, var en usaglig fyring, der sendte et uheldigt signal, idet man netop havde indgået det historiske sparebudget.

Om lige netop denne tvist blev den famøse dråbe, der fik bægeret til at flyde over, vides ikke.

Sikkert er det dog, at Venstre politiske leder i byrådet, Niels Hörup, som mangeårig borgmester i Solrød Kommune næppe har bifaldet direktørfyringen, idet han selv har haft den nu fyrede direktør som tæt samarbejdspartner.

Tillid til borgmester er væk

Selv siger netop 1. viceborgmester Niels Hörup (V), at Venstres tillid til borgmesteren væk, og selvom Venstre efter dagens byrådsmøde vil fortsætter deres politiske arbejde, så er Niels Hörup utilfreds med den nye konstituering. 

- Jeg synes, det er politisk skammeligt, siger Niels Hörup, der inden dagens byrådsmøde var bekymret for, at stemningen ville blive dårlig.

Partikollega Kim Sunesen (V) understreger, at Venstre vil blive en konstruktiv og skarp opposition.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik