Økonomisk er de hårdt ramt. Alligevel sender kommune fyret direktør ud ad døren med 2,2 millioner

I Solrød Kommune har et flertal netop vedtaget et benhårdt sparebudget, hvor der er skåret ind til benet. Kort tid efter har kommunen nu fisket millioner op af lommen til et gyldent håndtryk.

2,2 millioner, eller hvad der svarer til omkring seks til syv sosu-assistenters årslønninger.

Det er, hvad en nu fyret direktør i Solrød Kommune får udbetalt i forbindelse med dennes fratrædelse.

Beløbet, som Solrød Kommune bekræfter over for TV 2 Kosmopol, får direktøren som del af en fratrædelsespakke, som topchefer ansat i danske kommuner er sikret via deres overenskomst.

Det betyder, at Jesper Reming Tangbæk – der de seneste fem år har været direktør for kommunens dagtilbud- og skoleområde – modtager 2.230.000 kroner. Summen udgøres af et helt års løn udbetalt som et engangsbeløb, rullende månedslønninger i en opsigelsesperiode, ferie samt et jobforløb, oplyser Solrød Kommune til TV 2 Kosmopol.

Flertallets beslutning sker få måneder efter, at politikerne i Solrød Kommune indgik et meget stramt budget med store besparelser.

Solrød Kommune var på spanden, måtte man forstå, og derfor skulle der skæres på alt fra velfærd til politikernes eget vederlag, så man i 2024 kunne finde 24,4 millioner i besparelser stigende til 37,1 millioner i besparelser i 2027.

Borgmester: Vigtigt at sætte ”det rigtige hold”

Alligevel giver er der god økonomisk ræson i at påføre kommunekassen en merudgift i millionklassen, mener Emil Blücher (LA), der er borgmester i kommunen.

Hvorfor har det været nødvendigt at afskedige direktøren?

- Det er på grund af en indstilling fra kommunaldirektørens side til, at vi ændrer grundlæggende i kommunens organisering. Vi har ikke ændret strukturen siden 1993, og du finder næppe mange private virksomheder, som ikke ændrer i organisationsopbygningen over 30 år.

Hvordan forsvarer du at bruge op til 1,77 millioner på en fyring, mens man samtidig skal finde besparelser for små 30 millioner årligt?

- Det forsvarer jeg på den måde, at det er vigtigt, at kommunen har den rigtige organisering. En forkert struktur vil løbende koste kommunen penge i form af dårligere effektivitet, og set i det lys, mener jeg godt, at vi kan forsvare engangsudgifter til at skabe en bedre organisering, siger borgmester Emil Blücher (LA) til TV 2 Kosmopol.

quote Stirrer man sig blind på engangsudgifterne forbundet med at omorganisere sig, misser man muligheden for at sætte det rigtige hold

Emil Blücher (LA), borgmester

Årsagen til, at merudgiften for Solrød Kommune er 1,77 millioner og ikke de 2,23 millioner, som Jesper Reming Tangbæk modtager, er, at direktørens ”almindelige” månedsløn alligevel var budgetteret de kommende måneder.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Emil Blücher (LA) overtog borgmesterposten efter et succesfuldt kommunalvalg i slutningen af 2021. Han er med sine 30 år Danmarks yngste af de nuværende borgmestre og den eneste af slagsen fra sit parti.
Emil Blücher (LA) overtog borgmesterposten efter et succesfuldt kommunalvalg i slutningen af 2021. Han er med sine 30 år Danmarks yngste af de nuværende borgmestre og den eneste af slagsen fra sit parti.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Kommunens direktører er på vild overenskomst

Grunden til, at direktører i danske kommuner har så gode vilkår, når de afskediges, skal findes i den overenskomst, de er ansat under.

Fagforeningen Djøf, der repræsenterer kommunernes topchefer, og Kommunernes Landsforening, KL, der repræsenterer de danske kommuner, giver særdeles gunstige betingelser for direktører ved afskedigelser.

I udgangspunktet får en kommunaldirektør et opsigelsesvarsel på 12 måneder, hvor chefen fortsætter med at få månedslønninger ind på kontoen, efter denne er blevet fyret samt en årsløn udbetalt som engangsbeløb plus ferie og pension.

quote Endvidere vil beslutningen skabe uro og utryghed i organisationen plus en millionomkostning

Venstre i Solrød Kommune om fyringen

For øvrige direktører – altså dem lige under kommunaldirektøren – er der i udgangspunktet et opsigelsesvarsel på seks måneder samt en årsløn udbetalt med ferie og pension.

Med andre ord er det altså meget omkostningstungt for kommuner at foretage afskedigelser på direktørgangen.

Emil Blücher, kan du ærgre dig over, at det er ”spillets regler” - altså at det er betingelsen ved disse fratrædelser?

- Det ville da være rart, hvis man kunne have haft en mindre udgift på det. Men stirrer man sig blind på engangsudgifterne forbundet med at omorganisere sig, misser man muligheden for at sætte det rigtige hold med de rigtige folk, lyder det fra Solrøds borgmester, der overtog posten efter det seneste kommunalvalg i november 2021.

Spørg Os - Formular

_

Venstre: Usaglig fyring, der skaber uro

Der var dog ikke enighed i byrådet om at fyre direktøren og bruge penge på det.

Venstre stemte nemlig som det eneste parti imod at afskedige direktøren. Det fremgår af et referat på Solrød Kommunes hjemmeside.

I en protokolbemærkning siger partiet med den tidligere mangeårige borgmester Niels Hörup (V) i spidsen, at man var ”bekymret for”, at direktørfyringen skete med ”usaglige hensyn”.

- Endvidere vil beslutningen skabe uro og utryghed i organisationen plus en millionomkostning, hvilket er et uheldigt signal i forhold til det vedtagne sparebudget, anførte partiet.

Ny borgmester har skiftet to direktører på to år

Afskedigelsen af direktøren er ikke den første, siden Liberal Alliance-politikerne overtog magten i den lille kommune ved Køge Bugt fra Venstres Niels Hörup, der i flere valgperioder havde siddet i borgmesterstedet.

Ganske kort tid inde i Emil Blüchers valgperiode blev et flertal i det nye byråd enige om at afskedige den daværende kommunaldirektør, Henrik Winther Nielsen, og ansatte den nuværende, Nikolaj Weyser Mortensen.

Også denne manøvre kostede Solrøds skatteborger et større millionbeløb i fratrædelsesordninger.

Emil Blücher, det er anden gang, du skifter ud på direktørgangen og bruger millioner af Solrød-borgernes penge på det. Må pilen et eller andet sted ikke også pege på dig og det nuværende byråds samarbejdsevner?

- Da vi skiftede kommunaldirektøren, fik han til opgave at se på, om organiseringen kan skrues bedre sammen. Det er nu blevet identificeret, og jeg tror på, at det bliver en langsigtet gevinst for Solrød-borgerne. Den grundlæggende struktur i kommunen er ældre, end jeg er. Nogle gange er det sundt at se på organisationen fra et helikopterperspektiv, siger borgmesteren.

Handler om kemi og retning

Det er dog ikke uhørt, at en ny borgmester også vælger at skifte ud på direktørgangen i løbet af dennes første valgperiode.

I kommuner som Hvidovre, Egedal og Lejre, hvor magten også skiftede ved det seneste valg, har de tre nye borgmestre også brugt penge på at skifte ud på kommunaldirektørposten.

Pia Allerslev, der har en fortid som fagborgmester for Venstre i København, men i dag gør sig som politisk kommentator, har tidligere sagt til TV 2 Kosmopol, at der generelt i kommunalpolitik er tradition for, at man ikke skifter på direktørposterne trods en ny borgmester.

- Men på den anden side er det sundt, der kommer lidt nyt blod til, der kan se på det hele med nye øjne.

- Det handler om kemi og retning, og når der kommer en ny borgmester, så kigger de på, om kommunaldirektøren repræsenterer det, de står for, og om de kan være tæt på borgmesteren, har Pia Allerslev tidligere forklaret.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik