Enhedslisten og DF forlanger lovindgreb mod spildevand i havet

Enorme mængder spildevand ender i Øresund og andre farvande. Enhedslisten og Dansk Folkeparti ønsker en kortlægning og et lovindgreb.

Øresunds vand er ikke så rent, som det kunne være. For gang på gang sker det, at menneskenes spildevand ender i havet.

Torsdag fortalte TV 2 Lorry om planen om at lukke 290 millioner liter spildevand ud i Øresund i forbindelse med et planlagt byggeprojekt - og så i går mandag kunne vi fortælle, at det bare er en dråbe i havet. Gennem de sidste fem år er der fra København udledt mere end 35 milliarder liter spildevand i Øresund.

Udledningerne kan skyldes to forhold. Dels har kommunerne, som det er tilfældet i København, mulighed for at tillade en udledning, hvis det for eksempel af byggemæssige grunde er nødvendigt at tømme en kloakledning, hvorved vandet ikke når frem til renseanlægget. Og dels har mange kloaksystemer i forbindelse med skybrud og voldsomme regnvejr svært ved at håndtere vandmængderne. Dermed opstår der overløb - og altså udslip i havet.

Men tallene får det til at gibbe i Enhedslistens miljøordfører i Folketinget, Mai Villadsen. Og hun forlanger handling.

- Jeg fik næsten deja vu, da historien begyndte at rulle. Det var noget af det første, jeg beskæftigede mig med som miljøordfører og havde miljøminister Lea Wermelin i samråd om det. For den er gal i hele landet. Der er 5.000 steder, hvor der er problemer med spildevandet - det kan være opvaskemidler, afføring og tis, altså alt hvad man kan forestille sig, og problemet er der, så snart der er et skybrud. Men vi har ikke et fuldstændigt overblik over problemets omfang, siger Mai Villadsen til TV 2 Lorry.

Sagen kort

TV 2 Lorry har gennem de seneste dage afdækket store problemer med udledning af spildevand i Øresund.

 

Torsdag i sidste uge kunne vi fortælle, at Københavns og Gentofte Kommuner sammen har givet forsyningsselskaberne Novafos og HOFOR tilladelse til at sende 290 millioner liter spildevand ud i Øresund.

 

Tilladelsen er givet, fordi det skal undersøges, om man kan bygge blandt andet en parkeringskælder oven på Lynetteledningen, der er en af hovedstadens hovedspildevandsårer.

 

Tilladelsen blev givet administrativt - og  altså uden politisk behandling.

 

Søndag blev tilladelsen efter politisk indblanding udsat til efteråret.

 

Mandag kunne TV 2 Lorry fortælle, at planen om at udlede 290 millioner liter spildevand i Øresund ikke er enestående. Over de seneste fem år er der fra København udledt 35 milliarder liter spildevand i havmiljøet,

Først kortlægning - så handling

Mai Villadsen mener, at problemet først skal kortlægges, og så skal der handles.

Det betyder blandt andet, at kommunerne skal sikres økonomi til ordentlige rensningsanlæg, og så mener hun, at hullerne i lovgivningen skal lukkes, så det ikke bliver muligt for kommunerne at lukke spildevand ud.

Artiklen fortsætter efter billedet...

I løbet af de sidste fem år er der alene fra København udledt mere end 35 milliarder liter spildevand.
I løbet af de sidste fem år er der alene fra København udledt mere end 35 milliarder liter spildevand.
Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

- Sagen fra Øresund (Planen om at udlede 290 millioner liter spildevand, red) er fuldstændigt tydelig. Tænk, at en forvaltning gør det uden at spørge nogen til skade for værdifuld havnatur, hvor man i øvrigt stadig ikke har nået miljømålene, og som vi for alt i verden skal beskytte, siger hun.

Ikke kun et københavnsk problem

Nu har den forvaltning jo en politisk chef : En borgmester, der kommer fra Enhedslisten. Hvordan hænger det sammen?

- Det er et godt spørgsmål. Men jeg har da en forhåbning og en forventning om, at der bliver ryddet op i det her. For potentielt sker det enormt ofte på grund af den hullede lovgivning. Nu har vi fået identificeret et problem, og det skal stoppes.

Men i årevis har Enhedslisten jo siddet på netop Teknik- og Miljøborgmesterposten i København. Burde man ikke derfra have råbt vagt i gevær?

- Jeg har da en klar forventning om, at det nu kommer til at ændre sig. Og der er ligegyldigt hvilken partifarve, der sidder i Borgerrepræsentationen. Det her sker i hele Danmark, og det skal stoppes, siger Mai Villadsen.

quote Det her sker i hele Danmark, og det skal stoppes.

Mai Villadsen, Enhedslisten.

Og miljøordføreren mener, at det haster.

- Vi står midt i en klimakrise, hvor regnskyllene kun bliver værre. Jeg er da glad for, at miljøministeren forleden sagde, at kommunerne skal standse det, for hun må om nogen vide, at det her kun er toppen af isbjerget. Christiansborg og miljøministeren må handle på det her nu, lyder det fra ordføreren.

Liberal praksis i København

Enhedslisten er ikke ene om at slå alarm. Dansk Folkeparti står også klar med krav om handling.

- Vi har jo kaldt ministeren i samråd om sagen. For der er to elementer i det her. Vi ser, at man i København har en meget liberal praksis med at give sig selv tiladelse til at udlede urenset spildevand. Det samme gør sig også gældende i andre kommuner, og det kalder på en lovændring, så kommunerne ikke bare kan give sig selv dispensation, siger Morten Messerschmidt, Dansk Folkeparti.

quote Kommunerne skal ikke bare kunne give sig selv dispensation.

Morten Messerschmidt, Dansk Folkeparti.

Han mener, at hvis en kommune for eksempel i forbindelse med byggeri skal have tilladelse til at udlede spildevand, så skal den ikke kunne give sig selv lov. I stedet skal man være tvunget til at hente en tilladelse i enten regionen eller hos Mijøstyrelsen.

- Og på det logistiske plan skal vi have et overblik over, hvor store problemerne er med at lede spildevand væk. Fremover skal vi bruge rigtig mange ressourcer på at forbedre kloaknettet, og den måde, vi håndterer de stigende vandmasser, når klimaforandringerne slår igennem - og samtidig skal der tages højde for problemer med renseanlæggene, siger Morten Messerschmidt, der mener, at kloaksystemerne skal opfattes som en lige så væsentlig del af landets infrastruktur som for eksempel vejene.

Dansk Folkeparti har ikke taget stilling til, hvordan en opgradering af kloaknettet skal finansieres.

quote Det er en kommunal afgørelse, som jeg ikke har mulighed for at gribe ind i.

Miljøminister Lea Wermelin

I forbindelse med sagen om det planlagte udslip fra Gentofte og København sagde miljøminister Lea Wermelin (S) til Ritzau, at hun undrede sig over sagen, og at hun delte bekymringen i forhold til både havmiljø og badevandskvalitet.

- Det er en kommunal afgørelse, som jeg ikke har mulighed for at gribe ind i. Derfor skal min opfordring til kommunerne være at stoppe udledningen, som den er planlagt, og undersøge om det er muligt at finde alternativer, sagde hun.

TV 2 Lorry forsøger at få en kommentar fra miljøminister Lea Wermelin (S).

Både Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti og Mai Villadsen fra Enhedslisten stiller nu krav om, at reglerne for udledning af spildevand skal strammes.
Både Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti og Mai Villadsen fra Enhedslisten stiller nu krav om, at reglerne for udledning af spildevand skal strammes.
Foto: Liselotte Sabroe og Søren Bidstrup, Ritzau - Scanpix

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik