Billigere boliger eller lavere skatter: Hvordan hjælper vi førstegangskøberne?

Det er blevet sværere at komme ind på boligmarkedet, særligt som førstegangskøber. Hvad vil politikerne gøre ved det? Læs svarene her.

Det er ikke nemt at komme ind på boligmarkedet, som situationen er i dag. 

Boligpriserne står til at falde, men det er ikke en gratis omgang. Det skyldes den høje rente, de høje energipriser og inflationen, som gør, at køberne simpelthen ikke har økonomi til at købe de boliger, de kunne før. 

Ifølge Jørgen Munksgaard Rasmussen, ekspert i boligøkonomi hos Videncentret Bolius, skal købere i dag være indstillet på, at de nok ikke vil kunne sælge boligen til den samme pris om to år. 

- Man skal være mentalt forberedt på, at man kommer til at tabe penge på det, sagde han til TV 2 Lorry i september

Hvad vil politikerne gøre?

Situationen på boligmarkedet har fået Susanne Gamborg fra Lejre til at skrive til TV 2 Lorrys Spørg Os

Hun vil høre, hvordan politikerne vil gøre det lettere for førstegangskøbere at komme ind på boligmarkedet. 

Susanne Gamborgs spørgsmål bliver fredag taget op til valgdebat, hvor Pelle Dragsted (EL), Christina Sade Olumenko (ALT), Kenneth Kristensen Berth (DF) og Steffen Frølund (LA) er inviteret i studiet for at diskutere forholdene på boligmarkedet. 

Du kan se alle partiers svar på hendes spørgsmål her. Tryk på billedet af politikeren for at se, hvad de har svaret.  

Moderaterne har ikke ønsket at stille op til interview og henviser i stedet til deres hjemmeside, hvor deres politik er beskrevet. 

Hvordan vil I gøre det lettere for førstegangskøbere at komme ind på boligmarkedet?

44861-5ad7b4cc.jpeg

Kenneth Kristensen Berth

DF
Kenneth Kristensen Berth

Dansk Folkeparti

- Vi kan ikke sikre, at alle kan komme ind på det københavnske ejerboligmarked. Men vi kan godt gøre det nemmere, for eksempel ved at give kommunerne mulighed for at stille krav til at der skal bygges flere ejerboliger. I dag kan de ikke stille sådan et krav, med mindre grunden er kommunal. Vi vil også gerne have indført en boligopsparingskonto, hvor man kan få skattefradagsret. 

283496-fb2301b8.jpeg

Steffen Frølund

LA
Steffen Frølund

Liberal Alliance

- Jeg vil arbejde for mere lempelige krav og regler for de byggerier, der skal opføres, så der kan blive opført flere boliger. Jeg synes også, at man skal gøre lånekravene mindre strenge for førstegangskøbere. 

261233-224d1e94.jpeg

Christina Sade Olumeko

Å
Christina Sade Olumeko

Alternativet

- Hvis vi skal have presset priserne på boligmarkedet ned for førstegangskøbere, mener jeg, at vi skal have fjernet rentefradraget og muligheden for at tage et afdragsfrit lån. Hvis man giver folk flere penge mellem hænderne, øger man inflationen på boligmarkedet. Vi har også brug for at undersøge bankernes påvirkning af boligmarkedet. 

283630-b8aeed37.jpeg

Pelle Dragsted

Ø
Pelle Dragsted

Enhedslisten

- Vi skal bygge mange flere betalbare boliger i stedet for at bygge dyre private udlejningsboliger, for det er det, vi har brug for i hovedstadsområdet. Vi ser gerne, at mindst 50 procent af boligerne i nybyggerier er almene eller andre betalbare boliger. 

283378-73002bfd.jpeg

Christina Thorholm

RV
Christina Thorholm

Radikale Venstre

- Vi synes, der skal bygges flere billige boliger. Det er jo nærmest umuligt at få en bolig i København. Det kan være mindre boliger, da de jo er billigere, men vi har ikke noget specifikt forslag i forhold til at gøre det billigere at låne. Vi vil hæve topskattegrænsen, så på den måde har man flere penge til sig selv. Men vi har ikke noget specifikt svar til førstegangskøberne. 

284007-3c165ea2.jpeg

Lars Bregnbak

DD-Flag_Tegnebraet-1
Lars Bregnbak

Danmarksdemokraterne

- Det simple svar er at sikre, at førstegangskøberne har flere penge mellem hænderne ved at sænke skatten. For det, de bliver testet på, er deres rådighedsbeløb. Vi har høje renter, og det gør det dyrere for den enkelte familie. Det er markedskræfterne, der har ændret sig, og det kan vi ikke ændre på. Men vi kan give folk flere penge til sig selv ved at få flere penge udbetalt. Det vil være på lav- og middelområdet, topskatten er vi slet ikke inde at kigge på. 

227535-862babde.jpeg

Birgitte Bergman

C
Birgitte Bergman

Det Konservative Folkeparti

- Vi vil sikre, at helt almindelige danskere får flere penge mellem hænderne, da det for unge førstegangskøbere ofte er udbetalingen, der er den svære del. Samtidig ønsker vi at sænke boligskatterne, når man så har købt sit hus. For slet ikke at tale om permanent sænkning af elafgiften til EU's mindstesats.  

283943-f0e9dc4d.jpeg

Sikandar Siddique

friegroenne
Sikandar Siddique

Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti

- Vi bliver nødt til at indrette boligmarkedet således, at det ikke handler om at tjene penge på det. Boliger er til for, at man kan bo i dem. Det betyder, at vi skal gøre op med den boligspekulation, som i høj grad er grunden til, at vi har de høje boligpriser. I Frie Grønne ønsker vi at fjerne parcelhusreglen, så man kan beskatte boliggevinster og dermed tage det første skridt hen mod at fjerne noget af den boligspekulation, som driver de her priser. 

283427-cb9c86ba.jpeg

Jesper Housgaard

KD
Jesper Housgaard

Kristendemokraterne

- Vi kommer med et udspil i den sidste uge af valgkampen om netop det emne. Jeg er ked af at sige det, men når det er landspolitik, bliver det altså ikke i TV 2 Lorry, at vi breaker vores politiske udspil. 

164456-f3e00747.jpeg

Niels Peder Ravn

NB
Niels Peder Ravn

Nye Borgerlige

- Jeg synes ikke, at det frie marked er noget, man skal regulere. Problemet er nok i København, at vi har lidt for mange store lejligheder. Jeg ser det ikke som nogen menneskeret at bo billigt centralt i København. Men jeg mener, vi bliver nødt til at have mindre lejligheder. For jo færre kvadratmeter, jo billigere er lejligheden, og i dag er rigtig mange af de små lejligheder blevet slået sammen. Og det er ærgerligt for netop førstegangskøbere.

283601-b1eafd7e.jpeg

Halime Oguz

SF
Halime Oguz

Socialistisk Folkeparti

- Vi vil gerne udbygge København med flere almene boliger og andelsboliger. De almene boliger har en billig husleje, som gør det muligt for unge at spare op til at kunne købe sin egen bolig. Og så er andelsboligen en unik måde at kunne eje en bolig på i København. Desuden bør vi beskatte store kapitalgevinster ved salg. Indtægterne fra beskatningen af de store fortjenester kan så med fordel bruges på at bygge endnu flere billige boliger i vores storbyer. 

283985-0b86268b.jpeg

Hans Andersen

V
Hans Andersen

Venstre

- Vi ved, at gennemsnitsalderen for førstegangskøbere er stigende, og at mange kan have svært ved at få fodfæste på boligmarkedet. Vi foreslår derfor en økonomisk håndsrækning til førstegangskøbere i hele Danmark ved at indføre en boligopsparingskonto. For hver fire kroner, man selv sparer op til boligkøb, vil Venstre give én krone ekstra. Med vores forslag vil et par samlet kunne få en økonomisk håndsrækning på 100.000 kroner. 

283593-2e74a93f.jpeg

Peter Hummelgaard

S
Peter Hummelgaard

Socialdemokratiet

- For det første handler det om, at boligudbuddet bliver øget særligt i hovedstadsområdet. Vi har besluttet at bruge rekordmange penge af landsbyggefonden til at bygge nye almene boliger og ungdomsboliger. Det i sig selv vil gøre, at priserne ikke stiger. Og det andet, som allerede er besluttet, er en mere rimelig beskatning af ejerboligerne i hovedstadsområdet. Det vil træde i kraft fra 1. januar 2024, hvor ejendomsbeskatningen på ejerboliger vil blive øget. 

Flere kandidater peger på, at løsningen indebærer flere betalbare boliger i københavnsområdet. 

Niels Peder Ravn fra Nye Borgerlige mener, at der mangler mindre boliger i hovedstaden, da mange af de københavnske lejligheder gennem tiden er blevet slået sammen, og det gør det sværere for førstegangskøbere at betale for dem. 

- Jeg synes, vi skal sikre, at der bliver bygget nye ejerboliger, siger han og understreger, at han ikke mener, at det er en menneskeret at bo billigt centralt i København. 

Også Enhedslistens Pelle Dragsted mener, at der skal bygges flere betalbare boliger i stedet for "dyre, private udlejningsboliger". 

- Vi ser gerne, at mindst 50 procent af boligerne i nybyggerier er almene eller andre betalbare boliger, siger Pelle Dragsted. 

Christina Thorholm (RV) og Kenneth Kristensen Berth (DF) peger også på de manglende billige boliger. Sidstnævnte vil give kommunerne mulighed for at stille krav til, at der skal bygges flere ejerboliger. 

- I dag kan de ikke stille sådan et krav, med mindre grunden er kommunal, forklarer Kenneth Kristensen Berth. 

Flere penge

Andre partier peger omvendt på, at førstegangskøberne skal have flere penge mellem hænderne, når de bevæger sig ud på boligmarkedet.

- Førstegangskøberne bliver testet på deres rådighedsbeløb. Det er markedskræfterne, der har ændret sig, og det kan vi ikke ændre på. Men vi kan give folk flere penge til sig selv ved at få flere penge udbetalt, sier Lars Bregnbak fra Danmarksdemokraterne. 

Det samme mener De Konservatives Birgitte Bergman, der også vil sænke boligskatterne, når man har købt sit hus. 

Også Venstre vil give danskerne flere penge at købe bolig for, men det skal i stedet ske gennem et forslag om en boligopsparingskonto, hvor man for hver fire kroner, man sparer op til sin første bolig, får én krone. 

Et par, der leder efter deres første bolig, vil med den ordning kunne få op til 100.000 kroner udbetalt som en økonomisk håndsrækning. 

- Det skal bidrage til, at flere kan få opfyldt drømmen om at eje deres egen bolig, siger Hans Andersen (V). 

Slut med boligspekulanter

Frie Grønnes Sikandar Siddique vil gøre det nemmere for førstegangskøberne ved at gøre op med boligspekulanter i storbyen, da han mener, de er ansvarlige for de høje boligpriser. 

- I Frie Grønne ønsker vi at fjerne parcelhusreglen, så man kan beskatte boliggevinster og dermed tage det første skridt hen mod at fjerne noget af den boligspekulation, som driver de her priser, siger han. 

Også SF's Halime Oguz ønsker at beskatte store kapitalgevinster ved salg. 

- Vi har set eksempler på, at boligejere tjener over 30 millioner skattefrie kroner på blot at eje en bolig. Det er ikke fair. Indtægterne fra beskatningen af de store fortjenester kan med fordel bruges på at bygge endnu flere billige boliger i vores storbyer, siger hun. 

Socialdemokratiets Peter Hummelgaard fortæller, at regeringen har planer om at øge beskatningen af ejerboliger i hovedstadsområdet. Det vil ske den 1. januar 2024, hvor ejendomsbeskatningen på ejerboliger vil blive øget. 

- Det vil også være med til at holde priserne nede, og det vil gøre det muligt for førstegangskøbere at komme ind på boligmarkedet, siger Peter Hummelgaard. 


Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik