David spørger: Hvorfor skifter vi stadig fra sommertid til vintertid?

EU vil have afskaffet den koordinerede sommertid - så hvorfor skal vi stadig sætte uret tilbage?

Dagene bliver efterhånden kortere i efterårsvejret, og snart er det igen tid til at stille uret en time tilbage.

Søndag d. 31. oktober skifter vi til det, vi kender som vintertid. Det betyder, at natten bliver en time længere den dag. 

David Andersen fra Frederikssund undrer sig over, at vi stadig skal sætte uret tilbage. Derfor har han skrevet til vores Spørg Os-redaktion med spørgsmålet:

- Hvad sker der med sommer/normaltid? Troede EU havde vedtaget afskaffelsen? 

Vi har undersøgt sagen!

Når vi skifter til sommertid, sætter vi uret en time frem. Det betyder, vi får én times mindre søvn. I vinterhalvåret skifter vi til normaltid, sætter uret en time tilbage og får herved én times mere søvn.

Følg med på Spørg Os siden!

  • Se, hvad vi allerede har svaret på
  • Stem på ugens udvalgte spørgsmål
  • Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk
  • Kom ind på siden her

EU-lande kan ikke enes

Det er ikke første gang, der har været snak om at afskaffe tidsskiftet. Men denne gang trækker det i langdrag. Tilbage i marts 2019 meddelte EU, at alle medlemslande inden april 2020 skulle tage stilling til skiftet mellem sommer- og normaltid.

Målet for dette var, at vi i 2021 ikke længere skulle sætte uret frem og tilbage - og skiftet herved ville ophøre.

Men der hersker fortsat uenigheder blandt EU's medlemslande, om man vil beholde sommertiden eller normaltiden, og ministerrådet har ikke kunne nå til enighed med Europa-parlamentet.

Og så har coronapandemien også givet andre prioriteringer, og der kan derfor være lange udsigter til en endelig beslutning.

Hvorfor har vi sommertid?

  • Sommertiden er blevet indført og afskaffet flere gange i Danmark. 


  • Først gang sommertid blev indført var i 1916 under 1. verdenskrig. 


  • Anden gang blev sommertid indført under 2. verdenskrig i 1940-1948.


  • Den sommertid vi har i dag blev indført i 1980. Indtil 1996 varede den fra sidste søndag i marts til sidste søndag i september. 


  • Siden 1996 forlængede EU sommertiden fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober. 


  • Omkring 70 lande har i dag koordineret sommertid. 


Kilde: Borger.dk

Risikerer forskellige tidszoner i EU

I Danmark hælder man mod at afskaffe sommertid, men der tegner sig et flertal blandt andre EU-lande for at overgå til permanent sommertid.

Jørgen Bak, der er formand i Foreningen Mod Sommertid, har kæmpet mod sommertiden siden den blev indført af EU i 1980. Desuden er han uddannet fysiker.

Han er yderst begejstret for, at EU vil afskaffe skiftet, men forudser problemer, hvis medlemslandene ikke kan komme frem til en fælles beslutning.

- Det bliver noget rod, hvis man hver gang skal skifte viserne på sit ur, når man passerer en grænse i Europa, siger han.

- I Tyskland er de glade for de lyse somre, men prisen er de lange vinteraftener. Vi burde lære af Rusland, som fik indført permanent sommertid, men nu er gået over til normaltid. 

Rusland er forud

I 2011 vedtog Ruslands daværende præsident Dmitrij Medvedev en lov, der afskaffede vintertid, og gjorde landets sommeraftener lysere. 

Det bragte dog mange klager og meningsmålinger viste stor utilfredshed blandt befolkningen. 

I 2014 afskaffede Ruslands nuværende præsident Vladimir Putin sommertiden, og landet har i dag kun én tid.

Skiftet giver forvirring

Foreningen Mod Sommertid har eksisteret siden år 2000 og kæmper for, at vi stopper med at sætte uret frem og tilbage to gange om året. 

- Jeg mener ikke, at man skal pille ved tiden. Det giver forvirring hver gang, og det er bevist, at skiftet har negative påvirkninger, siger han til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Det stresser, at man skal en time tidligere op, og danske psykologer har påvist, at der er en stigning i depression om efteråret, blandt andet fordi mørket kommer endnu tidligere. Det er som en knytnæve i hovedet for dem, der har depressive tendenser, siger han, og påpeger, at det vigtigste er, at vi lader være med at skifte.

Udover at selve skiftet skal afskaffes, mener foreningen, at der er større risiko for frost og glatte veje, hvis vi står tidligere op i vintermånederne, hvilket også går ud over skolebørnene, når de skal i skole i vintermånederne. 

Lever i normaltid

Det kommer ikke til at gøre den store forskel for Jørgen Bak, når vi andre sætter uret tilbage søndag d. 31. oktober. Han rører nemlig ikke selv viserne på sit ur.

- Jeg lever efter normaltid året rundt. Jeg går og regner om sommeren, og når jeg skal give et tidspunkt til folk, lægger jeg en time til eller fra. Jeg har aldrig stillet mit ur om.

Dog trodsede han sin overbevisning i et års tid for sine børn

- Da mine børn blev gamle nok til at skulle lære klokken, drejede jeg viserne frem. Problemet var så, at jeg blev ved med at regne på tiden, hvilket resulterede i, at jeg kom for sent. Så missede jeg møder, fordi det er regning, der er så indgroet i mig.

Derfor skifter EU-lande til sommertid samtidigt

  • EU -landene havde indtil 1980 forskellige start- og sluttidspunkter for sommertid. Den første EU-regulering blev indført i 1981.


  • EU bestemmer i dag hvornår sommertid starter og slutter. Sommertiden begynder kl. 01.00 (verdenstid – UTC) den sidste søndag i marts og slutter igen kl.. 01.00 (verdenstid – UTC) den sidste søndag i oktober.


  • Europa-Kommissionen skal hvert 5. år offentliggøre tidspunkterne for sommertidens begyndelse og slutning for de kommende 5 år. 

Kilde: EU.dk

Tak til David for spørgsmålet!


Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik