Jacob undrer sig: Hvor havner de penge, som Nationalbanken tjener på negative renter?

Mange danske banker betaler negative renter til Nationalbanken, men hvor ender de penge egentlig henne?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Der har de seneste år været meget fokus på de negative renter, som mange forbrugere er blevet nødt til at betale.

Men det er ikke kun forbrugerne, der betaler negative renter. Det er også bankerne. Og det faktum har fået Jacob Dag Poulsen fra Brønshøj til at undre sig.

Derfor har han skrevet til TV 2 Lorry og spurgt om følgende: Når bankerne betaler negative renter af vores indestående til nationalbanken, undrer det mig, hvem nationalbanken så betaler til?

Spørgsmålet har han stillet via vores Spørg Os-formular, hvor alle kan sende de spørgsmål ind, som man synes, har brug for en undersøgende behandling af redaktionens journalister.

Følg med på Spørg Os siden

  • Se, hvad vi allerede har svaret på
  • Stem på ugens udvalgte spørgsmål
  • Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk
  • Kom ind på siden her

- Jeg læste pludselig om et kæmpe overskud hos Nordea og tænkte: "hvor er det vildt, at der er så lidt transparens i det finansielle system", og så fik jeg tanken: Hvor havner pengene fra de negative renter henne?, uddyber han.

TV 2 Lorry har derfor taget kontakt til Nationalbanken for at få svar på Jacob Dag Poulsens spørgsmål.

Men lad os træde et skridt tilbage og begynde med lige at få styr på, hvad det nu lige er, negative renter er.

Negative renter betyder kort sagt, at man betaler for at have penge i banken i stedet for at tjene på det. Det forklarer Morten Spange, der er chefrådgiver for pengepolitik i Nationalbanken:

- Negative renter er ligesom positive renter, bortset fra, at det betyder, at betalingen går fra  fra indlåneren til modtageren af indlånet.

- For at gøre det helt simpelt: Hvis man har 100 kroner og sætter dem i banken og renten er to procent, så vil man efter et år have 102 kroner på sin konto, fordi banken har tilskrevet to kroner. Hvis man i stedet siger, at renten er minus 0,5 procent, så betyder det, at man skal betale den halve procent til banken. I stedet for 100 har man så 99,50 kroner, siger han.

Skal skabe stabil økonomi

Når National Banken sætter renten på den danske krone, så sker det ud fra en ønske om at stabilisere den danske krone.

Næsten uafbrudt siden 2012 har en stor del af bankernes indlån i Nationalbanken haft negative renter. Og det er der flere grunde til, forklarer Morten Spange.

- Når vi sætter de pengepolitiske renter, så gør vi det, fordi vi skal sikre, at kronens kurs over for euroen er sådan, at en euro koster cirka 7,5 kroner.

- Vi fører fastkurspolitik, så vores opgave er at sikre, at en euro hele tiden koster cirka 7,5. Kronens kurs svinger lidt deromkring, men det betyder også, at når den Europæiske Centralbank sætter renten ned, så vil vi ofte også gøre det. Eller omvendt, hvis de sætter den op.

I 2012 steg efterspørgslen på den danske krone. Når efterspørgslen stiger, så er der en tendens til, at prisen – i dette tilfælde kursen – også gør det. Fordi Nationalbanken netop fører en fastkurspolitik i forhold til euroen, måtte man derfor handle:

- Derfor måtte vi sætte renten ned, så det var mindre attraktivt at holde kroner. Det var der vi i første omgang indførte negative renter. Udgangspunktet er den Europæiske Centralbanks renter, den var på det tidspunkt ret lav.

- Vi havde behov for en lavere rente, så vi undgik, at der kom en stor indstrømning til Danmark og en masse, der ville holde kroner, så den ville stige. Derfor satte vi renten endnu mere ned, så den blev negativ, siger Morten Spange.

Investering i valutareserve

Og med de fakta på plads, så lad os vende tilbage til Jacob Dag Poulsens spørgsmål, for hvor ender de penge så, som Nationalbanken tjener, når bankerne betaler negative renter til den? 

Helt generelt så overføres Nationalbankens overskud med tiden til statskassen, hvor det kan bruges til forskellige offentlige udgifter.

Men når man kigger alene på indtægterne fra negative renter, så mener Morten Spange ikke, at man kan stille spørgsmålet så simpelt.

- Man kan ikke helt se så simpelt på det. Det er rigtigt, at de her indlån, som bankerne har hos os, de gav os sidste år en indtægt på 1,5 milliarder kroner. Omvendt så havde vi renteudgifter for 2,2 milliarder kroner, fordi vi skulle placere vores valuta et sikkert sted. Vores midler er i høj grad placeret i indlån i europæiske banker og i værdipapirer, som er i euro og meget sikre. Det er vores såkaldte valutareserve.

- Når man har nogle aktiver, så skal man også have nogle passiver. Så man kan ikke udelukkende se på det indlån, bankerne har hos os og spørger, hvor de penge går hen. Men helt overordnet set, så bliver Nationalbankens overskud overført løbende til staten. Ikke 1:1 hvert år, men på lang sigt vil det.

Så går det bare i nul?

- Nej, det går faktisk i negativ. For vi har overordnet set en egenkapital. På et tidspunkt hvor renterne er negative, der koster det at have en egenkapital, hvis man vil placere den i noget sikkert.

- Hvis man som borger vil placere sine penge i banken, så koster det penge. På samme måde koster det penge at placere for os. Så vores renteudgifter var i 2020 større end vores renteindtægter, siger Morten Spange.

Om Nationalbanken

Nationalbanken er Danmarks centralbank. Det er en selvejende og uafhængig institution. I lov om Danmarks Nationalbank fra 1936 fremgår Nationalbankens uafhængighed ved, at Nationalbankens direktion har eneansvaret for at fastsætte de pengepolitiske renter.

Nationalbankens tre overordnede formål er at være med til at sørge for stabile priser, sikre betalinger og stabilitet i det finansielle system.

Nationalbanken bidrager til at sikre stabile priser ved at føre en fast kronekurs over for euroen. Målet er at holde en lav inflation, og det gøres gennem penge- og valutakurspolitikken. Du kan læse mere om vores arbejde med at sikre stabile priser under Markedsinfo og Pengepolitik.

Ved at være bank for bankerne sørger Nationalbanken for, at betalingerne pengeinstitutterne imellem afvikles sikkert, og i produktionen af kontanter lægges der stor vægt på design og sikkerhed, så der fortsat er tillid til danske pengesedler og mønter. Du kan læse om betalingsformidlingen under Bank og betalinger og om Danmarks kontanter under Sedler og mønter.​

Ved at overvåge og vurdere den finansielle stabilitet i Danmark er Nationalbanken med til at sikre en tilstand, hvor finansielle problemer ikke spreder sig. Under Statistik og Finansiel Stabilitet kan du finde flere informationer, mens du under ​Statsgæld kan læse mere om, hvordan vi forvalter statens gæld.​

Kilde: Nationalbankens hjemmeside

Link kopieret!

Mere fra Spørg Os

Seneste nyt

FCK-profil håber at være tilbage efter jul

En knæskade har holdt FC Københavns Rasmus Falk ude af spillet et godt stykke tid nu.

Men, torsdag siger han til blandt andet Bold.dk, at han satser på at vende tilbage, når FC København begynder opstarten til forårssæsonen. 

- Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at være klar så hurtigt som muligt. Jeg savner det helt vildt, fortæller Rasmus Falk.

FCK har fire kampe tilbage i år. To gange skal FCK møde Kolding i Oddset Pokalen, mens holdet tørner sammen med Hearts og SK Rapid i Conference League. 

Link kopieret!

Forbund vil gøre cykler gratis i letbane

Med mindre end et år til åbningen af Hovedstadens Letbane opfordrer Cyklistforbundet til, at cykler kan tages gratis med i letbanen. Det vil ikke alene gavne cyklister, men også fremme brugen af kollektiv transport i Hovedstadsområdet, skriver Cyklistforbundet i en pressemeddelelse.

- Med gratis cykelmedtagning kan letbanen blive en nøgleaktør i at skabe en grøn og sammenhængende transportinfrastruktur i Hovedstadsområdet, siger direktør i Cyklistforbund Kenneth Øhrberg Krag.

Link kopieret!

Arla tilbagekalder dessert efter fund af mug

Arla Foods tilbagekalder nu et parti ”Protino syrnet mælkedessert” med smagene rabarber/vanilje og æble/kanel. Der er nemlig fundet mug i pakkerne, lyder det i en pressemeddelelse.

Der er tale om desserter produceret på Hobro Mejeri 8. november 2024 og har ”bedst før”-dato 23. december 2024. Desserterne skal enten kasseres eller leveres tilbage, hvor de er købt.

Link kopieret!

Ekstremt sjældne og dyre dråber kommer under hammeren

Det er nok de færreste, der har 300.000-400.000 kroner på budgettet til vin, selvom man elsker et glas i ny og næ.

Men store vinelskere og samlere kan i dag få mulighed for at sikre sig ikke bare én men hele otte flasker af den ekstremt sjældne bordeauxvin, Château Cheval Blanc 1947, som kommer på Bruun Rasmussens Onlineauktion.

- Château Cheval Blanc 1947 er eksemplet på en vin, der har opnået nærmest kultstatus blandt samlere. Den indkapsler en helt særlig periode i Bordeaux’ vinhistorie og er håndværksmæssigt umulig at reproducere. Fordi årgangen blev fremstillet for over 70 år siden, er der meget få flasker tilbage, hvilket gør den ekstremt sjælden, fortæller specialist og afdelingsleder for vin hos Bruun Rasmussen, Thomas Rosendahl Andersen i en pressemedelelse.

Link kopieret!

Kig op på himlen på mandag

Du kan nok ikke undgå at høre, når svenske og danske kampfly går sammen om at passere Danmark i en juletræsflyvning på mandag.

Det er Bleking Flyflåde, der sammen med danske F-16 fly deltager i formationen, som altså mandag den 9. december kan ses på himlen, når de passerer det sydøstlige Sjælland og København med kurs over Nordsjælland.

Starten går klokken 13.30, og det gælder om at holde sig til i god tid, for det går stærkt, når flyene kommer forbi i juletræsformation. "W" på kortet markerer steder, hvor formationen vil være synlig.

Foto:
Link kopieret!

Robert Hansen er blevet varetægtsfængslet

Skuespiller Robert Hansen varetægtsfængsles indtil 13. december for en sigtelse om grov vold mod en kvinde, har Retten på Frederiksberg afgjort torsdag formiddag.

Robert Hansen er sigtet for tre tilfælde af vold eller grov vold:

Første forhold skal være sket 26. november, hvor han er sigtet for et "legemesangreb af særlig rå eller farlig karakter".

Sigtelsen lyder på, at han skal have slået en kvinde i hovedet og på ballen, snittet hende med en kniv i ballen samt banket hendes hoved ned i gulvet – med skader til følge.

Andet forhold skal være sket 2. december på et ukendt tidspunkt, hvor Robert Hansen er sigtet for at have taget fat i samme kvindes hår, kastet hende ned på jorden og sparket hende på hoften med skader til følge.

Det tredje forhold, som Robert Hansen er sigtet for, skal være sket i går onsdag 4. december.

Her er Robert Hansen sigtet for at have taget fat om samme kvindes hoved og have rusket det i cirka et minut samt have spyttet hende i hovedet.

Det vides ikke, om Robert Hansen ønsker at kære kendelsen.

Grundlovsforhøret foregik for lukkede døre. Varetægtsfængslingen er derfor sket in absentia, da Robert Hansen er indlagt på hospitalet. Det betyder, at når Robert Hansen udskrives, så skal han igen fremstilles i grundlovsforhør.

Link kopieret!

Kommune forsøger for tredje gang: Hvem vil sejle vores færge?

Måske er tredje gang lykkens gang for færgen Columbus, der sejler mellem Kulhuse i Hornsherred og Sølager i Halsnæs.

Columbus har kommunal finansiering til at fortsætte de kommende år, men kan ikke tiltrække en ny skipper.

Selvom fristen for at søge jobbet udløb den 28. oktober, har plan- og teknikudvalget i Frederikssund Kommune onsdag aften valgt at forny udbuddet vedrørende skipper og besætning for tredje gang.

Det skriver medlem af kommunalbestyrelsen, Jørgen Bech (V), på Facebook. Der er afsat penge til dette udbud, skriver han.

TV 2 Kosmopol kunne i mandags fortælle, at en tidligere TV-vært gik med tanker om at blive ny skipper på færgen.

Link kopieret!

Metro slår passagerrekord - men når ikke mål

For tredje måned i træk har rekordmange passagerer rejst med metroens fire linjer M1, M2, M3 og M4. Senest i november måned satte Metroen ny rekord med 11,8 millioner passagerer, mens oktober og september også bød på rekorder, skriver Metroselskabet i en pressemeddelelse.

I andet halvår af 2024 har der indtil videre været círka 7 procent flere passagerer i Metroen end i de tilsvarende måneder af 2023. På trods af væksten forventer Metroselskabet dog ikke at nå de samlede passagerforventninger i 2024 fuldt ud

- Det skyldes blandt andet, at vi lukkede helt ned for M3/M4-linjerne i 16 dage i første halvdel af 2024 for at forberede åbningen af de fem nye stationer på M4-linjen til Sydhavn og Valby. Selvom passagererne efterfølgende strømmede til de nye stationer, så var lukningen ikke populær hos vores passagerer, og nogle var længe om at vende tilbage, siger direktør i Metroselskabet, Hanne Tærsbøl Schmidt.

Link kopieret!

Socialdemokratiet peger på ny borgmesterkandidat

Efter at Thomas Gyldal Petersen (S) onsdag annoncerede, at han trækker sig som borgmester i Herlev ved årsskiftet, har kommunalbestyrelsen skulle finde en afløser, og vedkommende har partiet fundet nu.

Socialdemokratiet og den samlede konstitueringsgruppe peger på 39-årige Marco Damgaard, der har siddet i Herlev Kommunalbestyrelse siden 2018.

Marco Damgaard er i indeværende valgperiode formand for Børne- og Uddannelsesudvalget, og han er i følge pressemeddelelsen fra Socialdemokratiet i Herlev klar til at kunne tiltræde som borgmester den 2. januar 2025.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google