Jeg har netop haft covid-19. Giver 3. vaccinestik så mening?

Flere af jer er i den situation, at den tredje vaccine venter rundt om hjørnet, men I er eller har netop været syge med corona-virus. Så hvad er idéen i at tage det stik?

Anna fra Gentofte er en af dem, der har skrevet til Spørg Os med sin undren.
Hun vil efter planen få en invitation til tredje vaccinestik i det nye år, men hun er i tvivl om, hvorvidt det giver mening at handle på den.

- Skal jeg tage imod 3. vaccinationsstik når jeg får det tilbudt i januar, hvis jeg netop har overstået et smitteforløb?

quote Giver 3. stik mig nogen yderligere beskyttelse end de antistoffer, jeg nu selv har dannet ved at have haft corona?

Anna, Gentofte

Giver 3. stik mig nogen yderligere beskyttelse end de antistoffer, jeg nu selv har dannet ved at have haft corona?, spørger hun.

Nytter det?

Sundhedsstyrelsen mener, at svaret er ja, det nytter at tage det 3. booster-stik, selvom man selv har dannet antistoffer.

Styrelsen skriver på sin hjemmeside:

- Vi kan ikke være sikre på, at den immunitet, som den enkelte får, når man har været smittet med ny coronavirus, altid er lige så god som den immunitet man opnår, når man er vaccineret.

Derfor anbefaler vi at man bliver vaccineret mod COVID-19, uanset om man tidligere har været smittet med ny coronavirus.

Dette er et af vores Hurtige Svar

 • Se, hvad vi allerede har svaret på
 • Stem på ugens udvalgte spørgsmål
 • Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk
 • Kom ind på Spørg Os siden her

Graden af immunitet

Sundhedsstyrelsen skriver videre:

- Vi ved, at graden af immunitet, man opnår efter infektion med ny coronavirus, i nogen grad varierer og afhænger af, om man udvikler symptomer på COVID-19 og hvor syg man evt. bliver.

Når du bliver vaccineret, opbygges et immunrespons i kroppen, som vi med større sikkerhed kan antage er godt nok til, at man ikke kan blive smittet igen med ny coronavirus og udvikler COVID-19.

Denne antagelse bygger på dokumentationen i de kliniske studier. Dertil er færdigvaccination en sikker dokumentation ved eksempelvis rejser.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen).

Hvem skal vaccineres igen og hvornår?

 1. Først er det beboere på plejehjem, de immunsvækkede og personer over 85 år gamle. Denne gruppe er blevet indkaldt siden slutningen af september.

 2. Derefter gælder det personer mellem 65 og 84 år, folk i særlig risiko for et alvorligt covid-19-forløb samt sundhedspersonale. De har modtaget invitationer fra oktober. I samme tidsperiode er de cirka 200.000 danskere, der er blevet vaccineret med Johnson & Johnson eller AstraZeneca. Den gruppe har fået tilbudt en boosterdosis fra 1. oktober.

 3. Og den tredje og største gruppe, som er alle over 18 år, der får en invitation til et tredje vaccinestik fem en halv måned efter anden vaccinedosis.

Kilde: Sundhedsstyrelsen og TV 2.

Hvornår skal man tage 3. stik efter corona?

Sundhedsstyrelsen råder til at vente lidt, når man har været smittet med corona-virus. 

- Hvis du har haft COVID-19 efter dit 2. stik, anbefaler vi, at du venter med at få 3. stik til mellem 1 og 3 måneder, efter du er blevet rask.

Hvilket i Annas tilfælde ser ud til at passe udmærket godt med invitationen, der forventes at lande i hendes e-boks til januar.

Tak til Anna og andre for spørgsmålet!


Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik