Kate spørger: Hvordan finder jeg ud af, hvilken coronavariant jeg er smittet med?

Flere af jer undrer jer over, hvilken corona-variant, I er smittede med, men efter julens høje smittetryk er det ikke længere så let at blive klog på.

Flere af jer undrer jer over, hvilken coronavariant, I er smittede med.

Kate fra Amager en en af dem, der funderer over det:

- Jeg har fået brev fra Sundhedsstyrelsen om at jeg er smittet med covid, men der står ikke, hvilken variant jeg er smittet med?, skriver hun til os i Spørg Os-formularen.

quote Jeg er smittet med covid, men der står ikke, hvilken variant jeg er smittet med

Kate, Amager

Stoppede lige inden jul

Statens Serum Institut (SSI) skrev ud d. 22. december, at de ikke længere undersøger alle prøver for varianter:

- På grund af de stærkt stigende smittetal ændrer Statens Serum Institut strategi for test af positive prøver med variant-PCR. Det betyder, at folk ikke længere kan få at vide, om de er smittet med omikron-varianten, oplyste SSI.

TesctCenter Danmarks direktør, Anne-Marie Vangsted, supplerede:

- Frem til søndag den 19. december er alle positive corona-prøver blevet testet med vores variant-PCR-test. Men fra mandag den 20. december variant-PCR-tester vi kun et repræsentativt udsnit af prøverne”, oplyste hun.

Det her er et af vores Hurtige Svar

 • Se, hvad vi allerede har svaret på
 • Stem på ugens udvalgte spørgsmål
 • Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk
 • Kom ind på Spørg Os siden her

Regn med at du har omikron

Ud over at det er dyrt at køre alle PCR tests igennem en test for varianter, giver det heller ikke længere den store mening, da forholdsreglerne er de samme uanset corona-type:

- Med sundhedsstyrelsens nye retningslinjer, er det ikke længere nødvendigt for borgerne at vide, om det er omikron, da de skal forholde sig til smitten på samme måde som før og følge de samme anvisninger fra coronasmitte.dk, siger Anne-Marie Vangsted.

Sådan gør du, når du er kontakt til en smittet person

Hvis du bor sammen med er smittet (eller en du tilsvarende har været tæt på, fx en kæreste eller overnattende gæster):

 • Du skal straks gå i selvisolation og testes på dag 4 og 6 efter, du sidst var sammen med den smittede person.

 • Testen på dag 4 skal være en PCR-test, mens testen på dag 6 for nuværende skal være en hurtigtest.

 • Du kan ophæve din selvisolation efter et negativt svar på PCR-testen på dag 4.Her behøver du ikke at gå i selvisolation:

 • Hvis du har fået 3. stik. Du anbefales fortsat en hurtigtest hurtigst muligt samt PCR test på dag 4 og for nuværende en hurtigtest på dag 6.

 • Hvis du har haft covid-19 inden for de sidste 12 uger (fra datoen for positiv test) skal du ikke isolere dig eller blive testet, med mindre du får symptomer.


Sådan gør du, hvis andre du har været tæt på er smittet (fx en ven, kollega eller studie- eller klassekammerat):

 • Du anbefales at blive testet med hurtigtest (evt. selvtest) med det samme og igen på dag 4 efter, du sidst var sammen med den smittede person. Du skal ikke gå i selvisolation.

 • Hvis du har haft covid-19 inden for de sidste 12 uger (fra datoen for positiv test) anbefales du ikke at blive testet, med mindre du får symptomer.

 • Ovenstående forudsætter, at du har været sammen med den smittede person indenfor 48 timer før personen fik symptomer (eller 48 timer før den positive test, hvis personen ikke har symptomer).


Kilde: Sundhedsstyrelsen

Gemmer testene

TesctCenter Danmark udtager stadig prøver, der bliver screenet for varianter, men borgerne indvies ikke i resultaterne. Og ingen tests destrueres.

- Lige som de udtagne prøver bliver de ikke-udtagne prøver gemt i Biobanken. På den måde kan man senere teste dem, hvis det bliver nødvendigt, siger Anne-Marie Vangsted.

Tak til Kate for spørgsmålet!


Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik