Michael undrer sig: Hvad skete der med mosaikflisen af Irma-pigen?

Irmaflisen vakte stor opmærksomhed, da den en nat i april i al hemmelighed blev lagt på Frederiksberg Allés "Walk of Fame." Men hvad skal der nu ske med den?

I foråret blev en mosaik af Irmapigen gravet ned af ukendte personer på Frederiksberg Allés såkaldte Walk of Fame.

På trods af, at det var en hærværksaktion, der foregik midt om natten, blev mosaikflisen taget godt imod af både borgere og borgmester på Frederiksberg.

Kommunen har siden gravet mosaikken op for at beskytte den  mod at gå i stykker. Tilbage i juni diskuterede Frederiksbergs Miljø- og Trafikudvalg, hvad der videre skal ske med Irmaflisen - uden der kom en afklaring ud af det.

Kommunalpolitikerne drøftede inden sommerferien, om flisen skulle blive på Frederiksberg eller udstilles på Københavns Museum, der indsamler Irma-genstande til udstilling på museet. 

Følg med på Spørg Os siden

 • Se, hvad vi allerede har svaret påFaktaboxreorderminimizedelete_outlineTitelBeskrivelseSe, hvad vi allerede har svaret påStem på ugens udvalgte spørgsmålSkriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistiskKom ind på Spørg Os siden herFarvearrow_drop_down

  Fold ind

  Vælg om faktaboksen skal være åben eller lukket som standardaddarrow_drop_down

 • Stem på ugens udvalgte spørgsmål

 • Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk

 • Kom ind på Spørg Os siden her

Siden da har der været stille om Irmaflisens placering, og det har fået Michael Lerche-Barlach, der selv er Frederiksberg-borger, til at skrive til TV 2 Kosmopol gennem Spørg Os:

- Hvad skete der egentlig med mosaik-flisen af Irma pigen på Frederiksberg Allé? Er den blevet henlagt til glemsel og politisk fnidder-fnadder?, spørger han.

Svaret er, at mosaikflisen stadig bliver opbevaret af kommunen, og at den ikke optræder i nogen politisk møde-dagsorden lige nu.

TV 2 Kosmopol har derfor talt med de politiske partier, der har medlemmer i Miljø- og Trafikudvalget på Frederiksberg, for at høre hvor politikerne mener, at Irmaflisen skal bo.

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

I nattely skænkede en hærværksaktion Frederiksberg Allé med en ny opsigtsvækkende flise. Dagen efter tiltrak den forbipasserende som ingen anden flise har gjort på Frederiksberg før.

Walk of Art eller museum

Størstedelen af udvalget har et stærkt ønske om, at mosaikken af Irma-pigen bliver på Frederiksberg. 

Carina Høedt fra Konservative fortæller, at partiet har forslået, at man laver en ”Walk of Art”. En pendant til den allerede eksisterende ”Walk of Fame” på Frederiksberg Allé, der er en samling af skuespillerprisen 'Teaterflisen'.

Prisen uddeles hvert år, og vinderen får en flise lagt på Frederiksberg Allé med sit navn og portræt. Fredag blev den seneste vinder af prisen kåret. Her løb en kendt skuespillerinde med prisen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

teaterflisen
Foto: Kamille Agerley / TV 2 Kosmopol

Forslaget fra Konservative lyder på, at ”Walk of Art” kunne være en gade, som for eksempel Peter Bangs Vej, hvor der skulle ligge kunstværker i fliserne. Irmamosaikken kunne så blive den første.

Undtagelsen er Enhedslisten. Thyge Enevoldsen synes i udgangspunktet, at placeringen på Københavns Museum er en bedre ide, da flisen dermed ikke bliver udsat for slid. Han understreger, at begge løsninger er fine, og at partiet ikke har taget endeligt stilling endnu.

Tryk på billederne af politikerne herunder for at læse, hvor medlemmerne af Miljø- og Trafikudvalget synes at Irmaflisen skal placeres.

Hvor skal Irmaflisen placeres?

jan e jørgensen

Jan E. Jørgensen, Venstre

parti-logo

Jan E. Jørgensen, Venstre

Formand for Miljø- og Trafikudvalget

- Vi synes, mosaikken skal blive på Frederiksberg. Den skal lægges et passende sted, og den skal beskyttes, så den ikke går i stykker.

thyge-enevoldsen

Thyge Enevoldsen, Enhedslisten

parti-logo

Thyge Enevoldsen, Enhedslisten

Næstformand for Miljø- og Trafikudvalget

- Vi har ikke taget stilling til det endnu, men begge løsninger er fine. Vi tenderer til museum, for mosaikken har svært ved at tåle, at man går på den.

carina-hoedt

Carina Høedt, Konservative

parti-logo

Carina Høedt, Konservative

- Vi ser helst, at mosaikken bliver på Frederiksberg. Vi har forslået en ”Walk of Art” ligesom teaterflisen på Frederiksberg Allé, bare med kunstværker. Det kunne for eksempel være på Peter Bangs vej, og Irmaflisen kunne være det første bidrag. Ellers så vi gerne, at den lå ved en mere fremtrædende Irma, som for eksempel den ved Codanhus (på Gl. Kongevej), red.).

gunvor20wibroe

Gunvor Wibroe, Socialdemokratiet

parti-logo

Gunvor Wibroe, Socialdemokratiet

- Vi har et stort ønske om, at mosaikken skal ligge på Frederiksberg, såfrederiksbergborgerne kan få glæde af den. Vi synes, den skal ligge på et fortov eller en plads, gerne i nærheden af en Irmabutik. Vi synes 100 procent, at den skal blive på Frederiksberg. Den skal ikke hengemmes på et museum.

ruben20kidde

Ruben Kidde, Radikale Venstre

parti-logo

Ruben Kidde, Radikale Venstre

- I Radikale Venstre ønsker vi, at den skal ligge ude i det offentlige og ikke på museum. Det kunne være et sted, hvor der har været en Irma tidligere, for eksempel Finsensvej eller Gl. Kongevej. Den blev gravet ned på Frederiksberg, så det er en del af historikken. Det er det, der giver placeringen mest værdi.

Det ved vi

Hvis Irmaflisen skal overleve at ligge på gaden, skal den placeres et sted, hvor den ikke bliver trådt på hver dag. Tilbage i juni var forslaget at den kunne ligge foran den lukkede Irmabutik på Finsensvej nr. 9 på Frederiksberg, hvor flisen kan placeres mellem fortovet og bygningen.

Det vil samtidig være nødvendigt at beskytte mosaikken. Det kan være med hærdet glas, der forventes at koste omkring 5.000 kroner.

Næste møde i Miljø- og Trafikudvalget er den 4. september, men Irmaflisens placering er ikke på dagsordenen.

Kilde: Frederiksberg Kommune

Michael Lerche-Barlach er ærgerlig over, at der stadig ikke er nogen, der har taget handling over Irmaflisens fremtid, og at det ikke bliver taget op på næste møde. 

Han er stadig ikke overbevist om, at politikerne husker mosaikken og dens fremtid, som fortsat er uvis.

Tak til Michael Lerche-Barlach for spørgsmålet!
Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik