Prepping: Hvad gør vi med lorten, hvis vi ikke kan trække ud?

Vi skal kunne klare os selv i tre døgn, hvis der opstår en krisesituation. Men de officielle anbefalinger siger intet om, hvordan vi håndterer besøget på tønden, hvis vi ikke kan skylle ud.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Oohh, at kunne skylle ud i sit toilet, når der er både vand og aftræk til det. Men det er mere kompliceret, hvis muligheden forsvinder.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Svaret Kort

  • Lad være med at bruge dit toilet - eller andre afløb - hvis vandet og/eller strømmen går

  • Det er lige nu op til hver enkelt affaldsselskab at regne ud, hvad eventuelle poser med afføring i skraldet vil betyde

  • Staten har ikke lavet officielle retningslinjer til den her del, men vil måske gøre det nu

- Hvis du kan klare dig i tre døgn under en krise, kan myndighederne fokusere på at hjælpe udsatte og at genoprette normalen.

Det er den besked, vi har fået fra Beredskabsstyrelsen sammen med en række gode råd om, hvordan vi forbereder os til, at 'nogen' kapper vores strøm, vand og varme. 

Rådene handler blandt andet om vand og mad på lager, hvis alt normalt omkring os forsvinder fra det ene øjeblik til det andet.

Men der er én ting, der slet ikke fremgår af de officielle anbefalinger.

Hvad gør du, når det hele skal ud igen? 

Kommunikationen er meget fokuseret på mad og vand - men kunne man ikke tage den hele vejen?

— Signe Larsen, Østerbro

Det undrer Signe Larsen fra Østerbro sig over, og derfor har hun skrevet til TV 2 Kosmopol gennem Spørg Os.

- Vi har hørt Rasmus Dahlberg i disse prepping-tider foreslå, at man i en krisesituation går på toilettet ved at placere en sort plasticpose i toiletkummen. Når posen er fyldt med urin og afføring, siger han, at så kan man bare placere posen i haven eller på altanen indtil videre.

Men hvad gør man her i København, hvor de fleste bor i etageejendomme og hverken har have eller altan - både af hensyn til hygiejnen og miljøet?, spørger Signe Larsen.

Det undersøger vi her!

Ugens Vinderspørgsmål

  • 1.184 personer stemte, da Signe Larsens spørgsmål var til afstemning

  • 39 procent pegede på, at det var hendes spørgsmål, vi skulle undersøge

  • Du kan selv stemme på ugens spørgsmål her i artiklen. Så er du med til at bestemme, hvad vi skal kaste os over næste gang

Brug ikke toilettet!

Det er rigtig nok, at det er en virkelig dårlig idé at bruge toilettet, hvis strømmen går. Det skal vi lade være med. 

Det er heller ikke lige meget, hvordan vi kommer i gang igen på badeværelset, når strømmen på et tidspunkt kommer igen. Begge dele vender vi til bage til. 

Lad os først se på Signe Larsens scenarie: Vi står i en situation, hvor toilettet ikke kan bruges som normalt.

Hvad gør vi så?

Det kommer lidt an på, hvor og hvordan vi bor.

Nina Blom Andersen er docent på Katastrofe- og Risikomanageruddannelsen på Københavns Professionsskole. Hun anerkender udfordringen i byen.

- Jeg bor lidt ude på landet, så det med toilettet, det finder jeg ud af. Jeg har have og skov og marker lige udenfor, så jeg finder en løsning. Men der er mange, der bor i lejligheder, så jeg kan godt forstå, hvis folk klør sig i nakken og spørger sig selv, hvad de skal gøre. Det er et reelt spørgsmål, siger hun.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Rigtig mange bor i tæt her i hovedstadsområdet. Det giver en særlig udfordring, hvis strømmen og vandet går.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sæt en pose under brættet

Beredskabsstyrelsen har for nu ikke en specifik anbefaling på listen til, hvad vi skal gøre, hvis vi ikke kan skylle ud i toilettet.

- Det afhænger af din situation, om du bor i etageejendom eller parcelhus, om det er i byerne eller landdistrikterne, siger styrelsen til TV 2 Kosmopol.

- Den generelle anbefaling er at sætte en pose henover en spand eller toilettet. Den skal så pakkes grundigt ind, gerne i dobbeltlag, og så må den i containeren for restaffald, sådan må det være. Hvis du har en privat have, kan du måske anvende den.

-Det kan være, at vi kommer med retningslinjer på et tidspunkt, men det er, hvad vi kan sige lige nu, siger Beredskabsstyrelsen til TV 2 Kosmopol

Er det forsvarligt?

Scenariet med poser i restaffaldet skaber en række nye spørgsmål. 

Kan byens affaldscontainere rumme mængderne i tre dage - eller mere? Vil det være ok for skraldemændene, der skal tømme dem? Kan der opstå sundhedsfare?

Det har vores spørger Signe Larsen også funderet over.

- Man kan se for sig, hvor uhygiejnisk det må blive. Vi ved fra større katastrofer, at det værste ofte er de epidemier, der følger, fordi spildevandsystemet ikke virker og der ikke er rent vand. Hvad siger Sundhedsvæsenet om smittefaren, hvis vi ikke håndterer det rigtigt?, spørger hun.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

Tager den når det kommer

Sundhedsstyrelsen har det overordnede ansvar for sundhedsområdet i krisesituationer. Styrelsen er også fast medlem af den Nationale Operative Stab (NOST), der træder sammen, når der opstår større kriser og hændelser i Danmark for at sikre samarbejde mellem myndighederne.

Hvis den bemeldte krise kommer, er toiletsituationen bare en del af det store billede.

- Vi vil her gå ud fra vores generelle beredskabsplaner og være i tæt kontakt med de øvrige myndigheder på området, og vil udarbejde specifik information til borgere om forholdsregler, hvis det vurderes, at der er brug for det, oplyser Sundhedsstyrelsen til TV 2 Kosmopol.

- Der kan naturligvis godt være en smitterisiko, hvis ikke man håndterer afføring korrekt. Derfor skal man altid sørge for korrekt håndhygiejne ifm. håndtering af afføring og forsvarlig bortskaffelse. Der er netop også en anbefaling i Beredskabsstyrelsens folder om at have hånddesinfektion tilgængelig, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Ikke fair at vi skal gætte

Nina Blom Andersen fra Katastrofe- og Risikomanageruddannelsen på Københavns Professionsskole efterlyser, at myndighederne melder mere klart ud, hvad borgerne selv skal løse. 

Hun ved fra undersøgelser, at hovedparten gerne vil gøre det rigtige og tage ansvar, men har svært ved at få svar.

- Hvis der er noget, jeg er kritisk overfor, så er det, at folk skal gå og gætte. Hvis vi alle sammen gætter, så laver jeg én løsning og naboen en anden. Så bruger jeg energi og naboen bruger energi, siger Nina Blom Andersen. 

Folk skal ikke gå rundt og gætte

— Nina Blom Andersen, Katastrofe- og Risikomanageruddannelsen

- Vi skal gå på arbejde og tage i sommerhus og rydde op i garagen, og ikke gå og gætte på, hvad truslen er, og hvad vi skal stille op med den, siger hun.

Hjælp især tvivlerne

Nina Blom Andersen henviser til en måling fra Voxmeter i juni, der undersøgte, hvor meget vi som befolkning har taget preppingrådene fra Beredskabsstyrelsen til os.

Her var der en stor gruppe, der svarede 'vil måske'.

- Måske-gruppen vil helt sikket gerne forberede sig, men er ikke sikre på, hvad de skal gøre. Myndighederne er nødt til at hjælpe dem. Det gør de ved at komme med retningslinjer på en måde, som befolkningen opdager, hvis de mener, der er en trussel, og så skal ingen af os gætte, siger Nina Blom Andersen.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Den her slags skraldeposer er gode at have nok af på preppinglageret.
Foto: Nanna Holst / TV 2 Kosmopol

Bedste råd i byen

Siri Schrøder er journalist med speciale i sikkerheds-, forsvars- og geopolitik.

Hun er også top aktuel med bogen 'OBS – Oplysning til borgerne om samfundssikkerhed', som hun har skrevet sammen med Rasmus Dahlberg, der er leder af Center for Samfundssikkerhed ved Forsvarsakademiet og en erfaren prepper.

Siri Schrøder bor selv i lejlighed i Rantzausgade på Nørrebro, og samarbejdet har fået hende til at reflektere over, hvordan vi i byen handler klogest, hvis krisen kommer.

- Brug de affaldsposer, man kan købe på rulle. De er forholdsvis store og billige, så køb et par ruller ekstra på forhånd. Jeg ville gå ned med posen i min skraldecontainer, for det er det, der er at gøre, og hvis du forsegler posen fra toilettet med en ekstra pose, kan det gøres forsvarligt, siger hun.

For så er det jo heller i ikke længere tid.

- Myndighederne siger: Forbered dig på tre dage uden vand og strøm, så scenariet er ikke, at vi skal være uden renovation i et halvt år.

- Jeg forstår godt frygten for sygdomme, men det lyder som om, det handler om et langt længere scenarium. Vi må tro på, at når myndighederne siger tre dage, så er det fordi, de har en overbevisning om, at det er nok til at få genstartet funktionerne. Vi må rette os efter det, de melder ud, siger Siri Schrøder.

Siris tre vigtigste råd

  • Når folk spørger mig, hvad de skal prioritere, så er det altid vandet, der er det vigtigste. Vi skal huske at drikke vand, og det er noget af det, vi tager det allermest for givet. Det er det, der bliver kritisk, hvis ingen husker at købe det

  • Det er sjældent en særlig god idé at gå i panik. Hvis man er bange for den her tid, hvad jeg godt forstår, er det en god idé at tale samen om, hvor realistiske de skrækscenarier, vi har inde i os selv, mon er

  • Vi har brug for hinanden i en krise. Mine forældre er heldige at have boet det samme sted i 40 år, så de er allerede knyttet til hinanden der, men i byen er der mange ensomme ældre. Kig i opgangen og giv det en tanke, hvem der kan få brug for ekstra hjælp

- Siri Schrøder, journalist og forfatter

Kommunerne har ikke svaret

TV 2 Kosmopol har talt med de tre slags kommuner i sendeområdet, som Beredskabsstyrelsen nævnte som forskellige arketyper, for at høre, hvad de anbefaler, at deres borgere gør, og hvad det måtte betyde for miljøet og hygiejnen, som vores spørger undrer sig over. 

Lejre som landkommune, Allerød som parcelhuskommune og Frederiksberg/København, som etageejendomskommuner. Ingen af dem har retningslinjer eller refleksioner klar, som de kan dele med os.

(Artiklen fortsætter efter billederne)

Nægter at fægte alene

Københavns kommune henviser spørgsmålet til ARC, som håndterer byens affald plus affaldet på Frederiksberg, i Hvidovre, Tårnby og Dragør. Her synes man heller ikke, at det er rimeligt, at man hver især skal gætte sig frem.

- Jeg har vendt sagen med kolleger internt. Og vi ender med at måtte pege tilbage på Beredskabsstyrelsen. ARC er her for at hjælpe med diverse miljøproblemer. Den måde vi bedst hjælper på i en eventuel krisesituation er at følge de nationalt fastsatte retningslinjer – som må komme fra Beredskabsstyrelsen eller andre relevante myndigheder, oplyser kommunikationschef Nils Thor Rosted til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Thomas Jensen er områdechef for Spildevand Drift i HOFOR. Han forklarer, at spildevandet ikke kan pumpes væk, hvis strømmen går.
Foto: Roni Jafar / TV 2 Kosmopol

Konkrete råd om spildevand

Hovedstadsområdets Forsyningsselskab HOFOR driver kloaknettet i København, Albertslund, Brøndby, Dragør, Herlev, Hvidovre, Rødovre og Vallensbæk.

Her har de tænkt over situationen og lavet en række beredskabsråd, der specifikt går på toiletsituationen ude hos os:

1. Undlad at skylle ud i toilettet eller bruge andre afløb under større strømafbrydelser
2. I hus med baghave: Grav et hul i baghaven som nødtoilet
3. I etageejendom: Skub vandet ud af toiletkummen, placér en plasticpose i kummen og pak ekskrementerne ind, før de smides i restaffald. Du kan også bruge en spand på samme måde.

Kloakpumperne ryger

Systemet virker sådan, at forsyningsselskabet sørger for, at når du skyller ud i toilettet, går i bad og vasker hænder, så ender spildevandet på et renseanlæg flere kilometer væk. Det sker gennem et system af pumper i spildevandsystemet, og de vil blive ramt af en strømafbrydelse. 

- Det betyder, at kloakkerne risikerer at blive fyldt op i løbet af få dage, fordi vandet ikke kan pumpes ud til renseanlæggene, oplyser Thomas Jensen, der er områdechef for Spildevand Drift i HOFOR til TV 2 Kosmopol.

- Vi kan aflaste systemet med slamsugere, men hvis strømmen svigter, vil vi slet ikke kunne håndtere så meget spildevand, som vi normalt kan. Derfor bør man undgå at bruge toiletter og afløb under en strømafbrydelse, oplyser han.

Kan det hele komme op gennem toilettet?

Hvis for mange ikke følger rådene og for eksempel bruger sø- eller havvand til at skylle med, kan vi så risikere at spildevandet fra kloakken stiger op i vores toiletter og videre ud på badeværelset?

Nej, siger Thomas Jensen, der er områdechef for Spildevand Drift i HOFOR til TV 2 Kosmopol. Ikke på grund af strømafbrydelsen alene.

- Man ikke behøver frygte, at en strømafbrydelse vil skabe så højt tryk i kloaksystemet, at vandet strømmer baglæns op gennem toiletter eller afløb.

- Dette er dog en risiko, hvis der kommer kraftig regn eller skybrud, så kloakkerne også bliver fyldt med regnvand. Derfor bør man som husejer etablere højtvandslukke eller sløjfe gulvafløb i kælderen for at gardere sig bedst muligt, råder Thomas Jensen

Når strømmen er retur

Når strømmen kommer tilbage, kommer vandforsyningen og spildevandshåndteringen også i gang igen. Men vi må ikke tro, at vi så kan sætte os taknemmeligt på tønden, fylde vandkanden eller tage bad med det samme.

- For at undgå overbelastning af systemerne, så vent lidt med at bruge drikkevand og skylle spildevand ud i kloakken. Hvis alle bruger vand med det samme, kan det skabe stort pres på ledningsnettet og pumperne, hvilket øger risikoen for brud og skader, oplyser Thomas Jensen, der er områdechef for Spildevand Drift i HOFOR til TV 2 Kosmopol.

Det er så langt vi kommer med de konkrete råd i denne omgang. Så lad os til slut zoome ud til det større perspektiv.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Der er mange ting på listen over krise-grej, men spørgsmålet er, om alle husstande behøver at have det hele selv?
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det vi kan lære fra truslen

En af de vigtigste erkendelser, som Siri Schrøder har gjort sig gennem arbejdet med bogen OBS er, at at der er stor forskel på at forsikre sig og gå i panik. Og at den forsikring bør ske ved, at vi forbereder os sammen med dem, vi er tætte på.

- Jeg håber, at den her situation kan skubbe på en omstrukturering af den måde, vi lever på i byen, siger hun.  

- Jeg er en stærk fortaler for, at man går sammen, måske tre par eller i opgangen og aftaler: I er dem, der opbevarer vandet, I er dem, der har håndsvingsradioen, I har toiletrullerne og så videre, så alle ikke selv skal have alt, siger Siri Schrøder.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Det kan være smart at tale om, hvordan vi måske kan deles om opgaver og lagervarer og møde krisen sammen.
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Manglende info er måske ok

Når Beredskabsstyrelsen og de enkelte kommuner ikke står klar med klar besked, er det ikke nødvendigvis en dårlig ting. 

Det kan lige så godt være et tegn på, at trusselsbilledet ikke er voldsommere, end hovedparten af dem, der skal forberede beredskabet, har kunnet gå på sommerferie som normalt.

Sandheden er, at vi som befolkning ikke aner det. 

Vi aner ikke hvad truslen går ud på

— Nina Blom Andersen, Katastrofe- og Risikomanageruddannelsen

Det gør docenten fra Katastrofe- og Risikomanageruddannelsen Københavns Professionsskole heller ikke.

- Jeg er ikke faldet ned af stolen af angst for, hvad der sker. Men kan være, at det er fordi, jeg ikke kender til, hvad den reelle trussel er. Jeg ved ikke, om jeg synes det er problematisk, eller om jeg tænker, at nu er vi i det mindste i gang. Jeg har det ligesom spørgerne, siger Nina Blom Andersen.

- Hvis det hele nu er stille og roligt, og det måske mest handler om at indføre en ny kultur, så er det måske ok, at vi ikke ved det hele endnu, siger Nina Blom Andersen.

Arbejdet fortsætter

Hos Beredskabsstyrelsen anerkender de, at de ikke er færdige med scenarierne for den krise, som vi som borgere bliver bedt om at forholde os til.

- Vores fokus har været på at få nogle meget overordnede retningslinjer ud til borgerne, så der skal helt sikkert samles noget op på bagkant. Vi ved godt, at vi ikke er i mål, fordi vi har sendt materiale på gaden, og vi kommer til at tale med mange organisationer efter sommeren, siger Beredskabsstyrelsen til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Beredskabsstyren Kort

Beredskabsstyrelsen (BRS) er en civil myndighed under Forsvarsministeriet

Styrelsen arbejder for samfundets robusthed og evnen til at modstå kriser og katastrofer.

I den her sammenhæng handler det blandt andet om

  • Assistance til de kommunale redningsberedskaber, politi og andre myndigheder ved større ulykker, kriser eller katastrofer eller særlige hændelser

  • Tilsyn med - og rådgivning af - de kommunale redningsberedskaber

  • Udvikling og drift af infrastruktur til varsling af befolkningen

Kilde: Forsvarsministeriet

I slutningen af august har styrelsen møder med en række organisationer som Danske Patienter, Ældresagen, Røde Kors og Danske Handicaporganisationer.

- Her fokuserer vi på de specifikke borgergruppers situation og behov. Det er så ikke i forhold til lige det her spørgsmål, men arbejdet fortsætter, siger Beredskabsstyrelsen.

Godt at nogen er i gang

Signe Larsen, der stillede spørgsmålet, er glad for at få gjort det mere konkret, hvad man skal stille op, hvis man hverken kan eller må bruge toilettet. For eksempel at poserne skal dobbeltemballeres og i containeren til restaffald, når man bor i lejlighed.

- Det er fint med nogle gode råd, og jeg er tilfreds med, at nogen har tænkt den del igennem. Det er ikke lækkert, men nok den bedste ting, vi kan gøre, hvis krisen kun varer de tre dage, de forholder sig til, siger Signe Larsen.

Det virker meget kortsigtet

— Signe Larsen, Østerbro

Hun håber, at at svaret vil inspirere nogen til at tænke længere end til affaldscontaineren.

- Der er lidt 'vi tager det, som det kommer' over det. En tredages krise skal nok gå, men hvad hvis den varer længere? Det virker som en meget kortsigtet og ikke særligt gennemtænkt løsning, myndighederne kommer med. Der mangler en 360 graders analyse her - i hvert fald en, som de deler med os, siger Signe Larsen.

Tak til Signe Larsen for spørgsmålet!

Hvis du også undrer dig over noget, som vi kan undersøge journalistisk, så skriv dit spørgsmål i boksen nedenunder.

Link kopieret!

Mere fra Spørg Os

Seneste nyt

Politi fandt bombelignende genstand

Der blev torsdag eftermiddag tilkaldt bomberyddere til Gladsaxe Ringvej, da der blev fundet en bombelignende genstand i en udgravning.

Det skriver Københavns Vestegns Politi på X.

Genstanden viste sig ikke at være farlig, og alle afspærringer er derfor blevet ophævet.

Link kopieret!

Sneboldkamp udløser bøder til fodboldklubber

Det koster både AGF og CN Nordsjælland en bøde på 5000 kroner, at deres tilhængere under en kamp 22. november kastede med snebolde.

Det oplyser Fodboldens Disciplinærinstans i en kendelse torsdag. I alt blev der kastet fire snebolde – to fra hver lejr.

Link kopieret!

40-årig stukket i maven af indbrudstyv

Onsdag aften kort før midnat blev en 40-årig mand fra Fredensborg overfaldet af en indbrudstyv.

Kort forinden havde den 40-årige overrasket to indbrudstyve, som stak af fra Kobbervej i Espærgærde.

Men, den ene vendte tilbage, og da den 40-årige opdagede tyven, forsøgte han at tilbageholde ham. Det fik tyven til at trække en kniv og stikke den 40-årige mand i maven. Ud fra oplysninger i sagen, kom han ikke alvorligt til skade.

Tyven flygtede herefter fra stedet i retning mod et grønt område. Nordsjællands Politi har ikke flere oplysninger i sagen.

Link kopieret!

FCK-profil håber at være tilbage efter jul

En knæskade har holdt FC Københavns Rasmus Falk ude af spillet et godt stykke tid nu.

Men, torsdag siger han til blandt andet Bold.dk, at han satser på at vende tilbage, når FC København begynder opstarten til forårssæsonen. 

- Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at være klar så hurtigt som muligt. Jeg savner det helt vildt, fortæller Rasmus Falk.

FCK har fire kampe tilbage i år. To gange skal FCK møde Kolding i Oddset Pokalen, mens holdet tørner sammen med Hearts og SK Rapid i Conference League. 

Link kopieret!

Forbund vil gøre cykler gratis i letbane

Med mindre end et år til åbningen af Hovedstadens Letbane opfordrer Cyklistforbundet til, at cykler kan tages gratis med i letbanen. Det vil ikke alene gavne cyklister, men også fremme brugen af kollektiv transport i Hovedstadsområdet, skriver Cyklistforbundet i en pressemeddelelse.

- Med gratis cykelmedtagning kan letbanen blive en nøgleaktør i at skabe en grøn og sammenhængende transportinfrastruktur i Hovedstadsområdet, siger direktør i Cyklistforbund Kenneth Øhrberg Krag.

Link kopieret!

Arla tilbagekalder dessert efter fund af mug

Arla Foods tilbagekalder nu et parti ”Protino syrnet mælkedessert” med smagene rabarber/vanilje og æble/kanel. Der er nemlig fundet mug i pakkerne, lyder det i en pressemeddelelse.

Der er tale om desserter produceret på Hobro Mejeri 8. november 2024 og har ”bedst før”-dato 23. december 2024. Desserterne skal enten kasseres eller leveres tilbage, hvor de er købt.

Link kopieret!

Ekstremt sjældne og dyre dråber kommer under hammeren

Det er nok de færreste, der har 300.000-400.000 kroner på budgettet til vin, selvom man elsker et glas i ny og næ.

Men store vinelskere og samlere kan i dag få mulighed for at sikre sig ikke bare én men hele otte flasker af den ekstremt sjældne bordeauxvin, Château Cheval Blanc 1947, som kommer på Bruun Rasmussens Onlineauktion.

- Château Cheval Blanc 1947 er eksemplet på en vin, der har opnået nærmest kultstatus blandt samlere. Den indkapsler en helt særlig periode i Bordeaux’ vinhistorie og er håndværksmæssigt umulig at reproducere. Fordi årgangen blev fremstillet for over 70 år siden, er der meget få flasker tilbage, hvilket gør den ekstremt sjælden, fortæller specialist og afdelingsleder for vin hos Bruun Rasmussen, Thomas Rosendahl Andersen i en pressemedelelse.

Link kopieret!

Kig op på himlen på mandag

Du kan nok ikke undgå at høre, når svenske og danske kampfly går sammen om at passere Danmark i en juletræsflyvning på mandag.

Det er Bleking Flyflåde, der sammen med danske F-16 fly deltager i formationen, som altså mandag den 9. december kan ses på himlen, når de passerer det sydøstlige Sjælland og København med kurs over Nordsjælland.

Starten går klokken 13.30, og det gælder om at holde sig til i god tid, for det går stærkt, når flyene kommer forbi i juletræsformation. "W" på kortet markerer steder, hvor formationen vil være synlig.

Foto:
Link kopieret!

Robert Hansen er blevet varetægtsfængslet

Skuespiller Robert Hansen varetægtsfængsles indtil 13. december for en sigtelse om grov vold mod en kvinde, har Retten på Frederiksberg afgjort torsdag formiddag.

Robert Hansen er sigtet for tre tilfælde af vold eller grov vold:

Første forhold skal være sket 26. november, hvor han er sigtet for et "legemesangreb af særlig rå eller farlig karakter".

Sigtelsen lyder på, at han skal have slået en kvinde i hovedet og på ballen, snittet hende med en kniv i ballen samt banket hendes hoved ned i gulvet – med skader til følge.

Andet forhold skal være sket 2. december på et ukendt tidspunkt, hvor Robert Hansen er sigtet for at have taget fat i samme kvindes hår, kastet hende ned på jorden og sparket hende på hoften med skader til følge.

Det tredje forhold, som Robert Hansen er sigtet for, skal være sket i går onsdag 4. december.

Her er Robert Hansen sigtet for at have taget fat om samme kvindes hoved og have rusket det i cirka et minut samt have spyttet hende i hovedet.

Det vides ikke, om Robert Hansen ønsker at kære kendelsen.

Grundlovsforhøret foregik for lukkede døre. Varetægtsfængslingen er derfor sket in absentia, da Robert Hansen er indlagt på hospitalet. Det betyder, at når Robert Hansen udskrives, så skal han igen fremstilles i grundlovsforhør.

Link kopieret!

Kommune forsøger for tredje gang: Hvem vil sejle vores færge?

Måske er tredje gang lykkens gang for færgen Columbus, der sejler mellem Kulhuse i Hornsherred og Sølager i Halsnæs.

Columbus har kommunal finansiering til at fortsætte de kommende år, men kan ikke tiltrække en ny skipper.

Selvom fristen for at søge jobbet udløb den 28. oktober, har plan- og teknikudvalget i Frederikssund Kommune onsdag aften valgt at forny udbuddet vedrørende skipper og besætning for tredje gang.

Det skriver medlem af kommunalbestyrelsen, Jørgen Bech (V), på Facebook. Der er afsat penge til dette udbud, skriver han.

TV 2 Kosmopol kunne i mandags fortælle, at en tidligere TV-vært gik med tanker om at blive ny skipper på færgen.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google