Spørg Os: Er flaskevand fra bestemte kilder renere end andre?

Der findes tre forskellige typer vand på flaske. Men hvad er forskellen på dem, og er noget af højere kvalitet end andet?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
I Danmark køber vi over 144 millioner liter vand om året
Foto: Jørgen Jessen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Svaret Kort

  • Nej, når flaskevandet rammer forbrugeren, er det som udgangspunkt lige rent

  • Rensemetoderne er ikke de samme for alle slags flaskevand

  • Vand fra mineralske kilder adskiller sig ved, at der ikke må være det mindste spor af pesticider

TV 2 Kosmopol har tidligere  undersøgt, hvad der er renest: Flaskevand eller hanevand.

Konklusionen var, at vandet fra vandhanerne lever op til strenge krav for renhed og vinder over flaskevand ved at være friskest.  

Erik Arvin, der er professor emeritus på Institut for Vand og Miljøteknologi på DTU anbefalede, at man drikker vandet fra hanerne frem for flaskevand, hvis man har valget. 

Du kan læse artiklen her.

Historien har fået Mogens Graversen fra Roskilde til at spørge, om der er forskel på kvalitetskravene til forskellige typer af vand på flaske.

- Der fås flaskevand uden oprindelse, og flaskevand fra en angivet kilde. Så spørgsmålet er om disse flaskevand fra kilder er bedre end postevand, lyder det fra Mogens Graversen.

Det forsøger vi at besvare.

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

Hvilke forskellige typer flaskevand findes der?

Der findes tre forskellige typer flaskevand, som der bliver solgt i Danmark. Naturligt mineralvand, som udgør langt størstedelen, kildevand og emballeret drikkevand.

Fælles for dem er, at de er hører under Fødevarestyrelsens regler og skal overholde en række krav fra den såkaldte mineralvandsbekendtgørelse, som er udarbejdet efter et EU-direktiv.

Naturligt mineralvand stammer fra navngivne og beskyttede underjordiske vandkilder. Det skal være sikkert at drikke fra kilden, og vandet må ikke være kemisk behandlet. Naturligt mineralvand har en specifik sammensætning af mineraler. Mineralsammensætningen, oprindelsesstedet og kildens navn skal fremgå på etiketten. Der må heller ikke være indhold af kemiske forurening i vandet. Det betyder, at der er nultolerance for pesticider.

Der er en række naturlige mineralvand, der er godkendt i Danmark. Listen inkluderer blandt andet Aqua d'or, hvor vandkilden ligger i Brande, Egekilde, hvor vandkilden ligger i Faxe og Kildevæld, hvor vandkilden ligger i Saltum. 

Den fulde liste kan du se her. 

(Artiklen fortsætter under billedet)

Kildevand stammer også fra navngivne underjordiske kilder. Det skal være sikkert og sundt at drikke, og det skal kunne tappes fra kilden uden kemisk behandling. Den afgørende forskel mellem naturligt mineralvand og kildevand er, at mineralsammensætningen ikke er et krav for kildevand og skal ikke stå på etiketten.

Udover det skal kildevand overholde samme grænseværdier for pesticidrester som postevandet. Grænseværdien for pesticidrester for postevand er 0,1 mikrogram per liter.

Emballeret drikkevand 
kan stamme forskellige steder fra. Det kan være fra vandboringer, men det kan også være overfladevand. Det er tilladt at kemisk behandle vandet for at gøre det egnet til at drikke.

Emballeret drikkevand skal overholde samme grænseværdier for pesticidrester som postevandet.

Nordiske mestre i flaskevand

Selvom vi har hanevand af høj kvalitet herhjemme, er vi vilde med at købe vand på flaske. Når man ser på, hvor mange liter flaskevand vi køber pr. indbygger, overgår danskerne vores nordiske EU-naboer Sverige og Finland.

(Artiklen fortsætter under illustrationen)

Foto: Grafik: Mia Cassens

Vi skiller os også ud ved at købe flaskevand uden bobler, mens vores nordiske naboer i højere grad vælger vand med bobler, når de køber det på flaske.

(Artiklen fortsætter under illustrationen)

Foto: Grafik: Mia Cassens

Fødevarestyrelsen: Begge dele er rene og kontrollerede

Henrik Nielsen er chef for kemi og fødevarekontrol hos Fødevarestyrelsen. Han siger til TV 2 Kosmopol, at alle typer vand i Danmark er egnet til at drikke og er helt rent - uanset om det det er vand på flaske eller fra hanen.

- Det er lidt som at sammenligne pære og bananer, men principielt er det de samme regler, der gælder for flaskevand og vandet fra hanen, siger Henrik Nielsen.

Flaskevandet er underlagt Fødevarestyrelsens regler, mens vandet fra hanen hører under Miljøstyrelsen. Men Henrik Nielsen forklarer, at reglerne grundlæggende er de samme.

Naturligt mineralvand skiller sig ud, ved at skulle have en specifik mineralsammensætning, samt at der er nultolerance for kemisk forurening. Det betyder dog ikke at hverken kildevand, emballeret drikkevand, eller postevand er farligt, urent eller fyldt med kemikalier.

Danskerne køber vand uden bobler

I 2022 købte danskerne 114,6 millioner liter flaskevand. Det svarer til 19,6 liter per indbygger. Størstedelen af det vand vi køber, er mineralvand.

  • 77,8 millioner liter ud af de 114 millioner var mineralvand i 2022.

  • 20,2 millioner liter af det samlede antal liter vand var kildevand

  • De sidste 16,6 millioner liter var emballeret drikkevand.

Det vand, vi køber mest af herhjemme, er vand uden bobler.

  • 82,6 millioner liter af de 114 millioner liter er vand uden bobler

  • De resterende 31 millioner liter er vand med bobler.

I vores naboland i Sverige ser det anderledes ud. Generelt drikker svenskerne mindre flaskevand end os.102,2 millioner liter flaskevand købte svenskerne i 2022. Det svarer til 10 liter per indbygger. Svenskerne køber meget mere vand med bobler end danskerne.

  • 75,8 millioner liter ud af de 102,8 millioner liter som svenskerne købte, var vand med bobler i 2022.

Finnerne har samme mønster som svenskerne. I 2022 købte de 94,2 millioner liter vand i 2022. Det svarer til 17 liter per indbygger.

I vores tidligere undersøgelse påpegede Erik Arvin, der er professor emeritus på Institut for Vand og Miljøteknologi på DTU, at der en risiko for at flaskevand udvikler bakterier, hvis det står længe og varmt, modsat det friske hanevand.

Den risiko kalder Henrik Nielsen fra Fødevarestyrelsen for lille.

- Bakterieudvikling kan ikke udelukkes. Men der er ikke farlige bakterier i vandet, når det tappes på flasken, siger han.

Hvis vandet opbevares forsvarligt, burde bakteriedannelse ikke være et problem, fortæller Henrik Nielsen.

- Man kan ikke sige noget generelt om, hvilken slags vand, der er bedst. Det hele er reguleret og kontrolleret, og i orden som noget man indtager, siger Henrik Nielsen. 

I sidste ende er det altså et spørgsmål om, hvad man synes smager bedst, hvad man vil betale for og hvor meget man tænker på klimaet. Vand på flaske udleder 900 gange så meget CO2 som en tilsvarende mængde postevand.

Tak til Mogens Graversen for spørgsmålet. 

Går du selv og undrer dig over noget, som vi kan undersøge journalistisk, så skriv dit spørgsmål i boksen nedenunder.

Link kopieret!

Mere fra Spørg Os

Seneste nyt

Familiefar fra Lyngby måtte lave æbleskiver på gasgrillen tre dage efter decemberorkanen

Tirsdag er det 25 år siden, at decemberorkanen i 1999 væltede Danmark, og i de følgende dage skulle en del nordsjællændere klare sig uden strøm.

Omkring 20.000 husstande i Nordsjælland måtte i op til en uge – og i enkelte tilfælde endnu længere tid – således undvære elektricitet i hjemmet på grund af nedfaldne ledninger og brud på kabler.

Hos familien Fredholm i Lyngby havde man allerede inden orkanen inviteret familiemedlemmer på gløgg og æbleskiver søndag den 5. december 1999, men der var stadig ikke strøm. Derfor var gåde råd dyre. Den dengang 42-årig Nic Fredholm fandt derfor gasgrillen frem.

- Grillen stod i udhuset, så jeg skulle ud af huset for at komme derud, siger han i dag.

Grillen var også udstyret med et blus, og på den måde kunne der lunes både gløgg og æbleskiver, der så kunne serveres i den stearinlysoplyste stue. 

Du kan læse hele historien om, hvordan decemberorkanen i 1999 ramte hovedstadsområdet her. 

Link kopieret!

I dag begynder retssag om dødsulykke, der kostede forældrepar livet

Tirsdag bliver der taget hul på retssagen mod en 24-årig mand, der er tiltalt for uagtsomt manddrab og vanvidskørsel i forbindelse med en dødsulykke på Hillerødmotorvejens Forlængelse.

Dødsulykken fandt sted en tidlig julimorgen i sommer og kostede i alt tre personer livet. To børn mistede deres forældre, og en anden familie deres 33-årige bror og søn ved den voldsomme ulykke.

En 24-årig mand, som menes at have kørt ræs med den afdøde 33-årige, der kørte frontalt ind i familien, blev siden anholdt og varetægtsfængslet i relation til sagen.

Den 24-årige er med sin rolle i ulykken tiltalt for uagtsomt manddrab og vanvidskørsel. Han er desuden tiltalt for uagtsom betydelig legemsbeskadigelse og flere overtrædelser af færdselsloven.

Der er afsat tre dage til retssagen mod den 24-årige.

Link kopieret!

"Tidlig julegave" på hovedstadens hospitaler

Det går den rigtige vej med at rekruttere og fastholde personale i Region Hovedstaden.

Det skriver Politiken.

I en indstilling til politikerne i Region Hovedstaden skriver administrationen:

"Det kan konstateres, at der er mere sundhedsfagligt personale ansat end tidligere, sygefraværet er faldende, færre nyansatte stopper i deres ansættelse inden for de første 12 måneder af deres ansættelse, regionen modtager flere ansøgninger på opslåede stillinger, og trivselsmålingerne vidner om fortsat positiv udvikling".

Der er i dag 244 flere månedslønnede end for to år siden, og det glæder regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S).

- Det er et langt sejt træk og mange ting, der nu lykkes. Derfor kan vi nu se flere sygeplejersker, flere læger, flere radiografer, og vi har aldrig haft så mange fastansatte jordemødre som i dag. Så det er en tidlig julegave, siger Lars Gaardhøj.

Link kopieret!

Uheld giver kø på motorvej

Et uheld på Motorring 3 i sydgående retning kort før Motorvejskryds Brøndby skabte tirsdag morgen kø på strækningen.

En overgang var kun højre spor farbart, men omkring 07.30 lød meldingen, at alle spor igen var farbare.

Det skriver DR P4 Trafik.

Link kopieret!

Fik nær kappet hovedet af på Christiansborgs tag, mens decemberorkanen rasede

Tirsdag er det 25 år siden, at Danmark blev væltet af decemberorkanen i 1999. 

Den dengang 27-årige indsatsleder ved Københavns Brandvæsen, Jakob Vedsted Andersen, befandt sig sent den aften pludselig under taget på Christiansborg Slot, mens tagpladerne af kobber gav efter og susede mod jorden. Her gik det op for ham, hvor farligt det vilde vejr egentlig var.

Alligevel var opgaven klar for den unge indsatsleder: De løbske tagplader skulle fæstnes, og brandfolkene skulle undersøge, om de kunne gøre det midt i uvejret.

- Jeg stak hovedet ud ad vinduet for at se ud på pladerne. Og så hørte jeg en lyd bagfra, husker Jakob Vedsted Andersen, der i dag er beredskabsdirektør i Hovedstadens Beredskab, om aftenen og natten mellem den 3. og 4. december i 1999.

Han trak instinktivt hovedet ned.

- Der så jeg en kobberplade komme farende ned mod vinduet. Ligesom en ostehøvl. Det gjorde indtryk. Nogle episoder hæfter man sig mere ved end andre, siger Jakob Vedsted Andersen.

Du kan læse hele historien om, hvordan decemberorkanen i 1999 ramte hovedstadsområdet her. 

Link kopieret!

Brøndby IF fylder 60 år

Det er en af mastodonterne i dansk fodbold, der tirsdag runder et skarpt hjørne, når fodboldklubben Brøndby IF fylder 60 år.

Gennem de seneste mange årtier har Brøndby indtaget en hovedrolle i fortællingen om dansk klubfodbold. På godt og ondt.

I mange år var det klubben, der gik forrest, og som alle andre herhjemme stilede efter.

Efter årtusindskiftet har historien været en anden. Uro på tribunerne og ledelsesgangen har fyldt mere end titler på banen. Klubbens runde fødselsdag fejres i skyggen af sparsom sportslig succes og fans' utilfredshed med nye amerikanske ejere.

Link kopieret!

Dronningen plantede træ i Fælledparken

Hendes Majestæt Dronningen plantede i dag et egetræ sammen med overborgmester Lars Weiss (S).
Det skriver Det Danske Kongehus på Instagram.

Det sker for at markere tronskiftet både i København og i Dronningens fødeby, Hobart. Hvor man i København planter et egetræ, plantes i Hobart et eukalyptustræ af arten ‘blue gum’, som er det officielle australske symbol på delstaten Tasmanien.
Det er byrådet i Hobart, der har taget initiativ til den fælles træplantning for at ære deres bysbarn Dronningen.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google