Thomas undrer sig: Kan alle de nye elbiler kortslutte elnettet?

Thomas Henriksen undrer sig over, om det stigende antal elbiler kan skabe problemer for elnettet. Få svaret her.

Danskerne køber elbiler som aldrig før.

Ifølge De Danske Bilimportører steg salget af elbiler med 75 procent i 2021, og i december var hver fjerde nye bil en elbil - her i hovedstadsområdet er vi særligt glade for at køre på el.

Men kan vores elnet overhovedet holde til alle de ladestandere, der skal oplade de nye elbiler?

Det undrer vores læser Thomas Henriksen fra Ballerup sig over, og derfor har han bedt os om at finde svaret.

Elnettet kan kortslutte lokalt

For at besvare hans spørgsmål har vi snakket med seniorforsker Peter Bach Andersen fra DTU Elektro, som netop forsker i elbilers fremtidige påvirkning af elnettet.

Han forklarer, at lavspændingsnettet - det elnet der fører strømmen det sidste stykke ud i din stikkontakt - kan blive overbelastet, når et lokalområde bruger meget strøm på samme tid.

Følg med på Spørg Os siden

  • Se, hvad vi allerede har svaret på
  • Stem på ugens udvalgte spørgsmål
  • Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk
  • Kom ind på siden her

- Det kan give lokale sammenbrud af enten transformerstationer eller kabler i vejen, der simpelthen bliver for varme. I værste fald kan det give et blackout.

Og det er ikke kun i teorien.

Vi skal ikke længere tilbage end juleaften 2021, hvor 300 husstande i Fredericia mistede strømmen lige under madlavningen. Det viste sig at være fordi, at der var blevet koblet mange varmepumper på elnettet, der ikke var meldt ind til forsyningsselskabet. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Seniorforsker Peter Bach Andersen i DTU's tekniske værksted.
Seniorforsker Peter Bach Andersen i DTU's tekniske værksted.
Foto: Julius A.B. Petersen, TV 2 Lorry

Men selvom antallet af nye elbiler virker enormt, viser Peter Bach Andersens forskning fra sommeren 2021, at elnettet ikke behøver at håndtere alle elbilerne på samme tid.

- Der er en ret naturlig spredning i vores ladeadfærd. Dels kommer vi hjem på lidt forskellige tidspunkter, og dels betyder de lidt større batterier, at man ikke lader op hver dag.

Sammen med sine kollegaer har han forsket i, hvor mange der statistisk set vil oplade elbilen samtidig i et lokalområde.

- Hvis du har 50 elbiler på en villavej, vil der ifølge vores mest sandsynlige scenarie allerhøjest være en fjerdedel, der på noget som helst tidspunkt kommer til at lade på samme tid.

Bor du i de større byer, er der endnu mindre grund til bekymring, da elnettet i byerne er stærkere end på de små villaveje, fortæller seniorforskeren.

Udbygger elnettet løbende

Thomas Henriksen fra Ballerup undrede sig også over, om det var muligt at opgradere elnettet, så det kan klare et større forbrug.

Og den undren er der god grund til.

I takt med at danskerne køber flere elbiler og får installeret varmepumper, vil vores elforbrug stige voldsomt over den næste årrække. 

Det fortæller Jens Fossar Madsen, direktør i Radius Elnet, som forsyner en million hjem og virksomheder i vores sendeområde med strøm. 

- Vores elforbrug kommer til at stige meget, det er der slet ingen tvivl om. Vi kan komme til at se en fordobling af vores elforbrug over de næste - ja, en del år.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Direktør for Radius Elnet, Jens Fossar Madsen, i kontrolrummet, hvor hele elnettet overvåges fra.
Direktør for Radius Elnet, Jens Fossar Madsen, i kontrolrummet, hvor hele elnettet overvåges fra.
Foto: Julius A.B. Petersen, TV 2 Lorry

Denne udvikling gør, at vi er nødt til at opgradere vores elnet for store pengesummer i de kommende år. Han forklarer dog, vi ikke ser ind i én stor opgradering af elnettet - men at elnettet i stedet udbygges i små træk over lang tid.

- Vi driver vores elnet ved løbende at lave de investeringer, som er nødvendige for at få vedligeholdt vores net. Vi laver også nye investeringer og forstærkninger, når vi kan se, at behovet kommer. Så udbygningen af elnettet sker i takt med udviklingen og den grønne omstilling.

Han mener derfor ikke, at borgere i hovedstadsområdet skal være bekymret over, om strømmen går ud, mens maden er i ovnen.

- Det synes jeg ikke, at de skal være. Jeg ville være helt rolig. Og hvis de gerne vil have en elbil, så skal de købe en elbil. Det skal i hvert fald ikke være på grund af elnettet, at de lader være.

Husk at du selv kan stille os et spørgsmål, stemme på dit favorit spørgsmål i bunden af denne artikel.

Se svaret på dette spørgsmål i denne video: 

Thomas Henriksen fra Ballerup undrer sig over, om elnettet kan holde til alle de nye elbiler. Se svaret i denne video.

Spørg Os - Formular

_