Vibeke spørger: Hvorfor får man ikke besked, når ens kørekort udløber?

Hvornår har du sidst tjekket udløbsdatoen på dit kørekort?

For de fleste er kørekortet bare noget man automatisk har med sig, når man sætter sig bag rattet. Men hvor mange af os tænker over, hvor længe det egentligt er gyldigt?

Et kørekort er kun gyldigt til den dato, det fremgår på kortet. Opdager du det ikke, kører du i virkeligheden ulovligt rundt uden kørekort. Det skete for Vibeke Øland fra Greve.

Derfor undrer hun sig:

- Hvorfor får man ikke besked fra myndighederne når kørekortet udløber? Har lige opdaget at at jeg har kørt i godt et halvt år med et udløbet kørekort, spørger hun.

- Man går jo ikke og kigger på sit kørekort. Jeg får endda en påmindelse i min e-Boks, når bilen skal til syn. 

Vi har undersøgt, hvordan det kan være, man ikke får besked, før kørekortet udløber!

Dette er et af vores Hurtige Svar

  • Se, hvad vi allerede har svaret på
  • Stem på ugens udvalgte spørgsmål
  • Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk
  • Kom ind på Spørg Os siden her

Et stort spørgsmål

I vores undersøgelse for at finde svar på Vibekes spørgsmål, har vi været vidt omkring. Og det er svært at finde et entydigt svar.

Selvom man skulle tro, at det var lige så let at sende en besked om, at det er tid til at forny sit kørekort, som det er for SKAT at fortælle, at du kan rette i din årsopgørelse og for tandlægen at sende en påmindelse om, at det snart er tid til en tandrensning.

Vores rejse startede hos Færdselsstyrelsen. Efter politiforliget i december 2020 blev kørekortområdet samlet hos denne styrelse. 

Her lød svaret i første omgang:

- Det er altid borgerens eget ansvar at sikre, at det kørekort man har fortsat er gyldigt, hvis man kører bil eller andre køretøjer, der kræver kørekort, skriver styrelsen i et skriftligt svar.

Men hvorfor er det borgerens eget ansvar? Vi fortsatte søgningen efter svaret.

Hvor længe er mit kørekort gyldigt?

På bagsiden af dit fysiske kørekort står datoen for hvornår kortet er udstedt samt datoen det er gyldigt til.

Er kørekortet udstedt før 19. januar 2013, er det som udgangspunkt gældende indtil man fylder 70 år. Herefter skal det fornyes. 

Alle kørekort der er udstedt eller fornyet efter 19.januar 2013 er som udgangspunkt gyldige i 15 år før du igen skal have det fornyet.

Kilde: FDM

Skattestyrelsen påminder

Hos Skattestyrelsen sender man blandt andet påmindelser og beskeder til borgere, når det er tid til at rette i diverse opgørelser.

Derfor spurgte vi Skattestyrelsen til deres overvejelser i den direkte kommunikation med borgerne.

Anne Kjærgaard, sprogkonsulent i Skattestyrelsen, fortæller, at de gerne vil hjælpe borgerne til at betale den rigtige skat til tiden:

- Derfor kommunikerer vi proaktivt om for eksempel kommende frister og hjælper på den måde borgere og virksomheder til at betale deres skatter og afgifter rettidigt og korrekt, siger hun, og fortsætter:

- Vi har gennem tiden ofte målt på forskellen på at sende et brev ud og ikke sende det ud. Det viser sig ikke overraskende, at effekten er større ved at skrive ud til borgere og virksomheder end ved ikke at gøre det.

Anne Kjærgaard kan ikke vurdere hvor stor en indsats det kræver at kommunikere direkte til borgerne, men at Skattestyrelsens effektmålinger peger i retning af, at det virker.

-  Derfor har Skattestyrelsen ansatte med fagligheder indenfor kommunikation såvel som jurister og økonomer, siger hun. 

Du kan nu også have dit kørekort digitalt på mobilen
Du kan nu også have dit kørekort digitalt på mobilen
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix og Nordsjællands Politi

Vil digitalisere de kommende år

Vi vendte igen tilbage til Færdselsstyrelsen for at få svar på, hvorfor man ikke notificerer borgerne om deres udløbne kørekort.

Færdselsstyrelsen skriver til TV 2 Lorry, at de har haft ansvaret for kørekortområdet i omkring to måneder, og at styrelsen har planer om at digitalisere hele kørekortområdet i løbet af de kommende år.

- I forbindelse med en digitalisering, vil styrelsen selvfølgelig se på, om der er områder, hvor vi med automatik kan øge serviceniveauet for borgerne og generelt gøre det nemmere for dem, skriver styrelsen.

- Vi er dog fortsat kun lige i begyndelsen af det arbejde, og det er derfor begrænset, hvad vi kan fortælle om digitaliseringen på nuværende tidspunkt.

Færdselsstyrelsen henviser til Odense som en af de kommuner, der giver deres borgere besked 3 måneder før deres pas eller kørekort udløber. 

Her giver man borgerne besked

Siden 2019 har man som borger i Odense Kommune kunne undgå den ubehagelige overraskelse i lufthavnen, hvis passet ikke længere er gyldigt. 

Borgerservice i Odense Kommune har i to år adviseret borgerne 3 måneder før deres pas eller kørekort er udløbet.

Borgerne modtager adviseringen i Digital Post. 

Ifølge kommunen er det en teknisk nyskabelse, som også giver bedre mulighed for fornyelse af pas og kørekort udenfor højsæsonerne. 

Kilde: Odense Kommune


Traditionen tro

Vi har talt med flere eksperter i offentlig forvaltning, som mener, at det er et godt og vigtigt spørgsmål Vibeke stiller. Svaret er dog sværere at finde frem til.

Flere eksperter peger på, at det historisk set altid har ligget hos borgeren selv.

En af dem er Hanne Marie Motzfeldt, der er lektor i digital forvaltning ved Københavns Universitet. Ifølge hende er der ikke nogle databeskyttelsesregler som afgør spørgsmålet. Men svaret kan ligge flere steder:

- Jeg tror, det drejer sig om, at man simpelthen ikke har tænkt over det. Sådan har det bare altid været, og derfor er det blevet ved sådan.

Hun mener også, at den manglende digitale service kan have haft noget at gøre med politiets digitaliseringsniveau.

- Det grundlæggende IT-system hos politiet er forældet. Så udover, at tradition spiller en rolle, kan det også bunde i at den grundlæggende digitalisering ikke har været på plads, siger hun.

Om SKAT siger hun, at det kan have betydning, at de er afhængige af, at folk taster de korrekte oplysninger ind, derfor påminder de blandt andet om årsopgørelser.

- Man kunne sagtens sende påmindelser ud om kørekort og pas, hvis man ville. I dag kræver det ikke mange ressourcer, at sende beskeder ud til borgerne på den måde. Det ville selvfølgelig ramme de få, der ikke har offentlig digital post, men jeg tror ikke, det er derfor, man ikke har gjort det. 

Vi har kontaktet Rigspolitiet for at spørge til hvordan de forholder sig til Hanne Marie Motzfeldt udtalelse om, at deres IT-system er forældet. De er endnu ikke vendt tilbage på vores henvendelse. 

Hvordan fornyer jeg mit kørekort?

Du kan tidligst forny dit kørekort tre måneder før kortet udløber.

Du skal møde op hos din kommunes borgerservice. Tjek med din kommune om tidsbestilling er nødvendig.

Du skal medbringe et vellignende foto af dig selv, dit gamle kørekort samt identifikation. Evt. lægeattest.

Det koster 140 kroner at få fornyet kørekort til almindelig bil.

Hvis du først søger om nyt kørekort 3 år efter kortets udløbsdato, skal du bestå en ny køreprøve. 

''Et vattet svar'' 

Svaret i denne omgang er altså, at det er dit eget ansvar at holde øje med datoen bag på dit kørekort. Det kan skyldes tradition, gamle IT-systemer eller manglende handlen. 

Vi er vendt tilbage til Vibeke Øland fra Greve med det svar, vi kunne komme frem til. 

- Det er lidt rystende, at der er involveret så mange mennesker, men at ingen af dem, kan give et klart svar, siger hun. 

Dog er hun glad for at TV 2 Lorry har undersøgt spørgsmålet, da hun før har prøvet at finde svar uden held.

Vibeke Øland er i dag 75 år, og har fået fornyet sit kørekort.

- Man går jo ikke og kigger på sit kørekort. De var meget forbavsede, da jeg kom op på kommunen og skulle have mit kørekort fornyet, fordi der var gået seks måneder. 

Vibeke Øland fik et midlertidigt kørekort med det samme, og kort efter landede det nye kørekort i postkassen. Det varer nu i 15 år.

Tak til Vibeke for spørgsmålet!



Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik