Kom helt tæt på Danmarks kommende største havvindmøllepark

I 2021 kommer Danmarks største havvindmøllepark til at sende strøm ud til 600.000 danskere. TV 2 Lorry har været med under opførslen, der tager os på tur over hele Sjælland.

De færreste af os kommer formentlig til at tænke over det.

quote Lige nu er det over 40 procent af Danmarks elforbrug, der er dækket af strøm fra vindkraft alene. Med Kriegers Flak kommer vi tættere på 50 procent.

Jens C. Hygebjerg, chefprojektleder ved Energinet

Men når vi fra år 2021 tænder for lyset vil en stor del af vores strøm være produceret af det gigantiske vindmølleprojekt, der lige nu skyder op af havoverfladen på Østersøen.

Krigers Flak bliver Danmarks største havvindmøllepark og skal levere strøm til det, der svarer til, ikke færre end 600.000 husstandes forbrug.

TV 2 Lorry har eksklusivt fået lov at følge den minutiøse opførsel af et projekt, hvor bare et enkelt sandkorn i et elkabel kan sætte en total stopper for strømmen. 

Kan eksplodere

I en container i en mark uden for Ishøj sidder en håndfuld koreanske og indiske elektronikspecialister og samler de store elkabler, der skal trække strømmen fra vindmøllerne på havet rundt til transformerstationer på land.

Her ses den container, hvor kablerne samles. TV 2 Lorry måtte nærmest ikke engang komme indenfor, fordi et enkelt sandkorn kan have store konsekvenser.
Her ses den container, hvor kablerne samles. TV 2 Lorry måtte nærmest ikke engang komme indenfor, fordi et enkelt sandkorn kan have store konsekvenser.
Foto: TV 2 Kosmopol

Vindmølleprojektet graver sig nemlig ind under hele hovedstadsområdet i nogle kæmpe store elkabler.

Og her ligner det mere en operationsstue end en byggeplads. Og arbejdet udføres med kirurgisk præcision. 

For når strømmen kommer til at løbe med en enorm kraft på 400.000 volt, kan bare ét sandkorn få hele samlingen til at sprænge i luften og så er der ingen strøm.

- Ja, det kan eksplodere, men for at undgå det, så tester vi kabelsystemet, inden vi sætter det i drift, siger Martin Johansen, der er seniorprojektleder i ledningsanlæg ved Energinet. 

Det kabel, der skal trækkes 270 kilometer igennem Sjælland, er tykkere end Martin Johansens arm.
Det kabel, der skal trækkes 270 kilometer igennem Sjælland, er tykkere end Martin Johansens arm.
Foto: TV 2 Kosmopol

Meget mere vindenergi

Kriegers Flak havvindmøllepark er et projekt noget ud over det sædvanlige. 

50 kilometer fra Rødvig på Stevns midt i Østersøen ligger den verdenssensation, som vindmølleparken faktisk er.

Vindmøllerne i parken

  • Vindmølleparken kommer til at stå færdig i 2021.
  • Inden da skal der opføres 72 havvindmøller.
  • De bliver 230 meter høje.
  • En vinge bliver 81,4 meter lang og vejer 34 tons.
  • Hele vindmøllen kommer til at veje 867 tons.
  • Vindemølleparken bliver 132 kvadratkilometer og ligger mellem 15 og 40 kilometer fra land.
     
Kilde: Vattenfall

Der går stadig tre år, inden de 72 enorme vindmøller på 230 meters højde skyder op, men når det hele går i luften, så vil en enkelt mølle kunne forsyne over 8.000 husstande med strøm.

Og det medfører den laveste pris på havvind, vi endnu har set: 37,2 øre pr. kilowattime.

Dermed giver projektet masser af rygvind til ambitionen om at gøre Danmark uafhængigt af kul, olie og gas i 2050, fortæller projektchefen.

- Lige nu er det over 40 procent af Danmarks elforbrug, der er dækket af strøm fra vindkraft alene. Med Kriegers Flak kommer vi tættere på 50 procent, siger Jens C. Hygebjerg, der er chefprojektleder ved Energinet.

Den samlede pris på havvindmølleparken forventes at blive på et sted mellem otte og 10 milliarder - men så kan anlægget til gengæld også levere strøm i minimum 25 år.

Deler med naboen

Siden starten af maj har 60 mænd og en lille håndfuld kvinder fra virksomheden Energinet boet og arbejdet på en øde ø af en platform midt i Øresund. 

- Man lærer at tænke sig om en ekstra gang, inden man tagfer hjemmefra, om man har det hele med. For der er ikke mulighed for at skaffe noget, hvis ikke du har det med fra start. Så det er forberedelse, forberedelse. Det er meget vigtigt, siger Thomas Thinggaard, der er offshore commissioning manager ved Energinet. 

Her ses transformerplatformene midt i Øresund.
Her ses transformerplatformene midt i Øresund.
Foto: TV 2 Kosmopol

De er i gang med at installere de to transformerplatforme, der skal omdanne energien fra vindmøllerne, til strøm som vi kan bruge i kontakterne – og sende det ind via kabler gravet ned i søbunden.

Derudover kan Kriegers Flak forbindes med en tysk havvindmøllepark 25 kilometer væk. Og det er første gang nogensinde, at man kan udveksle strøm mellem to lande via en havvindmøllepark.

- Det er noget, vi får brug for i fremtiden med meget mere vedvarende energi, hvor der kan være udsving: Blæser det, blæser det ikke, skinner solen, skinner den ikke. Så kan vi udveksle strøm med vores naboer og øge forsyningssikkerheden for alle, Jens C. Hygebjerg.

Kabler fører el ud i dit hus

Inde på land snor elkablerne sig i mellemtiden gennem landskabet.

I alt skal der trækkes 270 kilometer.

Kablernes tur er indtil nu gået fra de to transformerplatforme på Kriegers Flak, ind til land i Rødvig, videre til transformerstationer i Bjæverskov, Ishøj og lige nu mod endemålet Hovegård i Egedal Kommune. 

Her trækkes kablerne i Sjælland.
Her trækkes kablerne i Sjælland.
Foto: TV 2 Kosmopol

Kablerne graves ned i halvanden meters dybde.

På en dag kan kabeltrækkerne nå at lægge 1.500 meter kabel og dække det til igen. Og dét er faktisk ret effektivt:

- Vi trækker tre kabler på en dag. Og hvad jeg hører, så bruger man i hvert fald en uge på det u udlandet. Så de skal kridte skoene for at være med, siger Martin Johansen.

De sidste kabler forventes at være trukket inden årets udgang - og så mangler bare møllerne - og forhåbentlig en ordentlig omgang blæsevejr.

- Det er dejligt, når det blæser, for så betyder det, at vores anlæg bliver brugt til det, de skal, siger Jens C. Hygebjerg. 

Kablerne graves ned i halvanden meters dybde.
Kablerne graves ned i halvanden meters dybde.
Foto: TV 2 Kosmopol

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik