Hajerne, sælerne og de mange fisk i Den Blå Planet kan nu i ny og næ se frem til at svømme rundt i vand fra et nærliggende vandværk.
De plejer ellers at boltre sig i vand fra Øresund, som akvariet pumper ind i de store vandtanke.
Men fordi udgravningen til den kunstige ø Lynetteholm nu er gået i gang, frygter Den Blå Planet, at gravearbejdet kan hvirvle forurenede stoffer rundt i det vand, som pumpes ind til dyrene.
Det siger Jon Diderichsen, administrerende direktør for Den Blå Planet til AmagerLIV.
- I og med Lynetteholm nu er gået i gang med udgravningen og dermed graver i havbunden, så er vi selvfølgelig bekymrede over, hvad det har af betydning, for det vand vi henter ind, siger Jon Diderichsen, og tilføjer;
- Vi må bare erkende, at vi ikke tør løbe en risiko, uanset hvor lille den måtte være. Det er 100 procent vores egne forholdsregler at sikre, at vi ikke tager nogle risici på vores dyrs vegne, siger Jon Diderichsen.
Det vil koste Den Blå Planet 100.000 kroner om måneden at købe vand fra et nærliggende vandværk. Det vil akvariet gøre i de måneder, hvor By & Havn graver ud i havbunden, lyder det.
Gytje skal væk
Det gigantiske anlægsarbejde af Lynetteholm begyndte tidligere i januar måned, og i den forbindelse skal der i første omgang graves en hel del i Øresunds havbund.
Den såkaldte gytje på havbunden er nemlig for blød og er derfor uegnet som fundament for halvøen. Derfor skal det graves op og erstattes med sand. Herudover skal en sejlrende uddybes.
Gytje er et såkaldt sediment bestående af organisk materiale såsom insekter og blade og forskelle uorganiske materialer.
Det øverste forurenede lag sediment skal graves op og lægges i et depot på Refshaleøen. Men når gravemaskinerne graver sedimentet op, vil der være “kortvarige koncentrationer af forurenende stoffer,” oplyser Ingvar Sejr Hansen, udviklingsdirektør i By & Havn til TV 2 Lorry.
- De stoffer har vi analyseret på, og vores miljøundersøgelser viser, at de vil sprede sig og blive fortyndet. Der, hvor Den Blå Planet henter deres vand, vil vandkvaliteten derfor svare til det, der i øvrigt er i Øresund.
Ikke nødvendigt med forsigtighedsprincip
Ifølge Jon Diderichsen og Den Blå Planet hviler beslutningen på et forsigtighedsprincip. Det sker efter, at akvariet har holdt et møde med By & Havn.
- Vi har været i en dialog med Den Blå Planet, og fortalt dem om projektet, vores miljøvurderinger, og hvordan arbejdet skrider frem, og i vores miljøkonsekvens-rapport er der ikke dokumentation for, at det forsigtighedsprincip, de vælger at følge, er nødvendigt, siger Ingvar Sejr Hansen til TV 2 Lorry.
Jon Diderichsen oplyser til AmagerLIV, at man hverken har penge eller mulighed for at undersøge det vand, man pumper ind fra Øresund, inden det flyder ud til dyrene.
Jon Diderichsen har ikke haft mulighed for at stille op til interview med TV 2 Lorry. I en sms har TV 2 Lorry spurgt akvariechefen, hvordan det hænger sammen, at man kan bruge 100.000 kroner om måneden på at købe vand udefra - men ikke undersøge vandet fra Øresund.
Se TV-indslag om gytjen, der skal klappes i Køge Bugt:
_