Jan blev fyret, da corona kom til Kastrup: Sådan går det i dag

Mere end 5000 mennesker mistede deres faste job i Københavns Lufthavn, da corona sidste år lagde flypladsen øde. Vi har genbesøgt nogle af de fyrede igen et år efter.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det tager omkring 8 minutter for Jan Riis at cykle fra sit hjem i Tårnby og til Lufthavnen. Her har han arbejdet siden 1983. Lige indtil den 9. marts 2020, da han blev hjemsendt på ubestemt tid og fire måneder senere fik sin opsigelse gennem e-Boks.

Jeg tager cykelturen sammen med Jan i slutningen af september sidste år. Ikke fordi vi skal ud at flyve. Men fordi Tårnby Kommune har lavet et fremskudt jobcenter, som skal hjælpe de mere end 5000 fyrede lufthavnsmedarbejdere videre til noget nyt.

Jan har aldrig før været arbejdsløs:

- Sidst jeg søgte i SAS for 38 år siden, der ringede jeg bare. Nu er det noget med CV og alt muligt, og det kan jeg ikke finde ud af. Men det kan de vel hjælpe mig med. Men jeg har bare aldrig prøvet det før. Det er helt nyt for mig. Så vi giver det en chance, siger Jan Riis i døren på vej ind til sit første møde med jobkonsulenten fra Tårnby Kommune.

TV 2 Lorry har fulgt Jan Riis' kamp mod et nyt job i Søndagsmagasinet 'Da corona kom til Kastrup'. Programmet følger sideløbende piloten Jacob Ryfos, der også blev fyret for halvandet år siden.

I 32 år arbejdede Jan Riis med bagagehåndtering. Et fysisk hårdt arbejde, der tydeligt har slidt på kroppen. En del af grunden til, at Jan Riis  i 2016 kommer til afdelingen for grejhåndtering.

- Jeg mødte ind på morgen og aftenvagter og kørte grej til service og det har jeg haft de sidste fem år, fordi jeg har en nedslidt ryg, siger han.

SØ Da Corona kom til Kastrup(2)
Foto: Morten Søndergaard, TV 2 Lorry

- Håbede på, at min kone kunne få lov til at blive

Før vi cykler af sted, siger vi farvel til Ellen Riis. Hun er også jobsøgende.

Efter at have gjort rent i Københavns Lufthavn i 29 år, i lufthavnsafdelingen finger C, hvor alle de internationale flyselskaber flyver fra, blev også Ellens afdeling ramt af fyringer. Endnu engang skete det over e-boks. Det er Jan, der læser beskeden højt:

- Han siger til mig. Skat, du er blevet fyret. Og jeg siger, fuck! Jeg havde ikke forventet, at jeg ville blive fyret. Jeg bliver chokeret. Hvorfor er det mig? Hvad har jeg gjort? Jeg passer mit arbejde, siger Ellen Riis.

En måned efter at Jan Riis blev sagt op står de nu begge uden job.

- Jeg var kommet nogenlunde på efter min egen fyring. Og håbede på, at min kone kunne få lov til at blive, så det ikke var os begge to, der blev ramt. Så det tog rigtig hårdt på os, siger Jan.

SØ Da Corona kom til Kastrup(3)
Foto: Morten Søndergaard, TV 2 Lorry

Tilbage ved det midlertidige jobcenter i Københavns Lufthavn har Jan Riis netop afsluttet sit første møde med en jobkonsulent. På vej ud snakker vi om, hvordan det er gået. Han er blevet meldt på 4 kurser:

- Hun spurgte jo, hvad jeg kunne tænke mig. og det er noget lager, logistik, gaffeltruck, renovationschauffør og Novo Nordisk. Selvom det er helt oppe i Kalundborg.

I september sidste år er drømmen at få et fast arbejde ved medicinalgiganten Novo Nordisk, der efter sigende har ansat andre tidligere lufthavnsansatte, forklarer Jan:

- Hun sagde, at de ikke  kunne ansætte alle ude fra lufthavnen af. Og at mange jo allerede har søgt ind. Hun sagde, at chancerne nok ikke var store, men nu tager jeg kurset, og så må vi se, om der kommer noget ud af det.

Vi trækker cyklerne op mod rundkørslen. Der er sat et nyt skilt op, så bilerne kan finde vej og dreje af. Det ligner et skilt, der skal hænge der i noget tid. ’Jobcenter CPH’ står der på det.

SØ Da Corona kom til Kastrup
Foto: Morten Søndergaard, TV 2 Lorry

Da det fremskudte jobcenter lukkede ned i juni 2021 havde 1600 af de omkring 5000 fyrede lufthavnsmedarbejdere været forbi til en samtale.

SØ Da Corona kom til Kastrup(5)
Foto: Morten Søndergaard, TV 2 Lorry

- Jeg vil hellere være i arbejde

Jeg besøger Jan og Ellen Riis igen ved juletid sidste år. Tre måneder efter Jans første møde med en jobkonsulent:

- Når man er vant til at arbejde udenfor, så er det hårdt at komme ind i et klasselokale og sidde der i 8 timer, siger Jan.

Han har valgt at bruge opsigelsesperioden - Altså de sidste måneder, hvor han stadig modtager lønudbetalinger fra lufthavnsjobbet - på at opkvalificere sig. Fire gennemførte kurser er det blevet til:

- Et lager og logistik-kursus, et EU -førerbevis, et gaffeltruck-kursus, og så nu det her medicinal-kursus.

Ledigheden i Tårnby kommune nærmer sig med hastige skridt 4,4 procent. Jan og Ellen bor i den kommune, der er blevet allerhårdest ramt af corona. Som kommunaldirektør Morten Winge i et senere interview konkluderer: ’Når det går godt i Lufthavnen, går det godt i Tårnby.’ 

Og vice versa fristes man til at konkludere:

- Det eneste positive, jeg kan se, er, at jeg har lidt mere tid til mit barnebarn. Det er det eneste positive. Jeg vil hellere være i arbejde, siger Jan Riis.

Vi aftaler at tales ved.

SØ Da Corona kom til Kastrup(6)
Foto: Morten Søndergaard, TV 2 Lorry

- Nu har jeg fri om aftenen og i weekenderne

Der går noget tid, før jeg igen hører fra Jan. Faktisk skal vi helt frem til den 25. marts, før han kortfattet skriver mig en SMS:

- Hej Morten, Ellen og jeg har fået job. Starter den 6. april. Hilsen Jan og Ellen.

Mere end 40 ansøgninger skulle der til, før det endelig lykkedes for Jan at få et nyt job. Han har fået arbejde i den almene boligorganisation FSB på Østerbro.

- En form for en gårdmand, ikke. Vicevært. Ejendomsfunktionær, siger Jan, da jeg endelig besøger ham igen på det nye arbejde en regnvåd dag i november, hvor vejrvarslerne for weekenden lyder på sne.

Jan og Ellen er netop blevet bedsteforældre for anden gang.

- Nu har jeg fri om aftenen og i weekenderne. Og nu har jeg to børnebørn, ikke. Så det er de jo heller ikke kede af, siger Jan, mens han viser mig rundt på sin nye arbejdsplads.

UDS SØ Da corona kom til Kastrup - 2021
Foto: Morten Søndergaard, TV 2 Lorry

Den sidste lønseddel fra SAS fik Jan ved årsskiftet. Men det sværeste ved det hele, var uvisheden om, hvor længe han skulle vente på igen at få et arbejde og noget at stå op til i hverdagene.

- Det endte med at være små 13 måneder, jeg var hjemme. Det var ikke sjovt. Det var ikke noget, man havde prøvet før. Så det var fedt at få et arbejde. Rigtig lækkert. Og jeg er glad for det.

Ellen Riis gør i dag rent på politistationen Station City, der ligger på Halmtorvet på Vesterbro. 

Og tidlig morgen og eftermiddag følges de to hver dag i bilen over Langebro til deres nye arbejdspladser.

Efter sammenlagt 68 år i lufthavnen har de nu begge fået fast arbejde og faste mødetider -  på den anden side af lufthavnens hegn.

- Og nogle gange, så er græsset grønnere på den anden side, siger Jan.

Tårnby Kommune har i dag en ledighedsprocent på 2,7. Til sammenligning var ledigheden på 2,5 procent  i februar 2020 altså måneden før corona kom til Kastrup.

_

_

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
20210728-132913-3-1920x1279we

Politikere sætter stopper for udskældt FCK-fanzone – undersøger ny placering

20230222-161444-L-6000x4000ma

Hovedstaden er langt bagud på solceller

Vis mere