Field's-gerningsmand idømt anbringelse på ubestemt tid

Onsdag modtog den 23-årige gerningsmand dommen for skyderiet i Field's. TV 2 Kosmopol var med i retten.

Den 23-årige tiltalte mand er kendt skyldig i skyderiet i Field's den 3. juli sidste år. 

Han er onsdag blevet idømt anbringelse på Sikringsafdelingen i Slagelse uden fastsat tidsgrænse. 

Det er den strengest mulige straf inden for behandlingsdomme, hvor den dømte vurderes at være ekstraordinært til fare for andre. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Derfor bringer TV 2 Kosmopol ikke navnet på den nu dømte gerningsmand

TV 2 Kosmopol har valgt ikke at nævne navnet på den nu dømte gerningsmand for drabene i shoppingcenteret Field's. Efter skyderiet er det kommet frem, at gerningsmanden lider af svær psykisk sygdom, at han ikke fik den fornødne hjælp i det psykiatriske system, og at han var sindssyg i gerningsøjeblikket.

De forhold gør, at TV 2 Kosmopol i denne sag vælger ikke at navngive den nu dømte gerningsmand.

I modsætning til en almindelig behandlingsdom kan en anbringelsesdom kun ophæves af retten ved en såkaldt foranstaltningsændring. Det kan for eksempel ske ved, at dommen ændres til en almindelig behandlingsdom. 

Domsafsigelsen fandt sted i retssal 60 i Københavns Byret, hvor både den 23-årige gerningsmands pårørende og pårørende til ofrene for skyderiet var til stede. 

Tiltalte sad helt stille og kiggede på retsformand Jens Stausbøll, da han læste dommen højt.

Den 23-årige er blevet kendt skyldig i alle 11 forhold i sagen. 

Retten lægger til grund, at angrebet var nøje planlagt. Den lægger vægt på, at den 23-årige mand ankom til Field's med en riffel og havde forsæt til at dræbe, sagde retsformanden i forbindelse med domsafsigelsen. 

Retten henviser desuden til, at den 23-årige mand tidligere på dagen for skyderiet var i Field's for at undersøge dørene. 

Tiltalte har anmodet om betænkningstid. Det betyder, at han sammen med sin advokat har 14 dage til at læse dommen og vurdere, om han vil anke afgørelsen til landsretten. 

Uenighed med hensyn til dom

Der var på forhånd uenighed mellem forsvarer og anklager om, hvilken dom den 23-årige skulle have. 

Anklagemyndigheden med specialanklager Søren Harbo i spidsen krævede, at den 23-årige blev idømt anbringelse på Sikringsafdelingen i Slagelse uden en fastsat tidsgrænse. 

Det er samtidig indstillingen fra Retslægerådet. Anklager Søren Harbo har under retssagen også henvist til mentalerklæringen, som konkluderer, at den 23-årige er sindssyg og utilregnelig. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvad er Sikringen?

Sikringsafdelingen i Slagelse er en landsafdeling for de mest syge behandlings- og plejekrævende psykisk syge i Danmark med plads til 30 personer.

Personer med en anbringelsesdom på Sikringen har ret til at få prøvet dommen ved retten seks måneder efter, den har været for retten.

Det er op til retten at afgøre, om en person med en anbringelsesdom kan udskrives igen.

Ifølge DR bor patienterne i gennemsnit otte år på Sikringen.

Kilder: Ritzau, Psykiatrien Region Sjælland, TV 2 Øst og DR.

Forsvarer Luise Høj kaldte under retssagens femte møde anklagemyndighedens krav for "svarende til en livstidsdom". 

Hun har i stedet argumenteret for, at den 23-årige bør forblive på det psykiatriske hospital, som han har været på siden varetægtsfængslingen. 

I den forbindelse påpegede hun blandt andet, at han hverken har truet eller angrebet nogen, mens han har siddet varetægtsfængslet. 

Skyderiet i Field's fandt sted søndag den 3. juli. Københavns Politi modtog anmeldelser om skyderi klokken 17.36. Der blev med det samme sendt patruljer og beredskab til centeret, hvor flere personer var ramt af skud. 

En dengang 22-årig mand blev anholdt uden for shoppingcenteret klokken 17.48. Manden blev dagen efter fremstillet i et grundlovsforhør og har siden siddet varetægtsfængslet i surrogat på en lukket psykiatrisk afdeling. Han er onsdag blevet kendt skyldig. 

I forbindelse med skyderiet blev i alt tre personer dræbt: En 17-årig pige, en 17-årig dreng og en 46-årig mand. Flere blev desuden ramt af skud eller kom til skade i forbindelse med skyderiet og flugten ud af centeret. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik